Az egyetemisták a Jobbikra, a Fideszre és az Együtt 2014-re szavaznának

2013. július 4. 23:04
Egy felmérés szerint az elmúlt egy évben csökkent a tábora, de még mindig a Jobbik a legnépszerűbb párt a felsőoktatási hallgatók körében. A Fidesz a második legnépszerűbb, őket az Együtt 2014-PM és az LMP követi. Alig többen bíznak a demokráciában, mint ahányan a diktatúrát tartanák jó megoldásnak.

A Jobbik és a Fidesz a legnépszerűbb az egyetemisták, főiskolások között az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport márciusi-áprilisi felmérése szerint, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem politológus hallgatói, valamint a kutatócsoport tagjai készítettek. A felsőoktatásban tanulók közül 2011-2012 fordulójához képest két százalékkal kevesebben választanák a Jobbikot, amelynek 19,3-ról 17,3 százalékra csökkent a támogatottsága. A Fidesz áll a második helyen, amely ugyanezen időszak alatt 14,6-ról 16 százalékra növelte támogatottságát.

Az Együtt 2014-PM áll a harmadik helyen 13,7 százalékkal, az LMP szavazóbázisa pedig 17,7 százalékról 7,7 százalékra esett vissza. Róna Dániel, a kutatócsoport munkatársa arról is beszélt, hogy az egyetemisták, főiskolások körében az MSZP támogatottsága 4,5-ről 3,1 százalékra, míg a DK-é 2,9-ről 1 százalékra csökkent, további 1,7 százalék pedig egyéb pártot preferál. Jelenleg a hallgatók 6,1 százaléka nem menne el a parlamenti választásra, további 24,1 százalékuk nem tudja, mely politikai formációra szavazzon, 9,3 százalék pedig nem válaszolt.

Róna kitért arra, hogy az egyetemisták és főiskolások között a Jobbik szavazóinak többsége alsó középosztálybeli, közülük sokak apja szakmunkás, a Fidesz-támogatókat pedig felmérésük szerint a vallásosság és az jellemzi, hogy anyagi gond nélkül élnek, valamint a megkérdezettek között ők bíznak legmagabiztosabban jövőjükben. Az Együtt 2014-PM a fővárosban népszerű, szüleik jellemzően diplomások, és viszonylag sokan dolgoztak már közülük külföldön. Az LMP a nők között is jelentős tábort tudhat magának, és az előbbi párttal, illetve az MSZP-vel együtt jellemző rájuk, hogy nem vallásosak.

A hallgatók arra a kérdésre, hogy tervezik-e azt, hogy a közeljövőben tartósan külföldön telepednének le, 35 százalékban a „szinte biztos”, illetve a „valószínűleg” kategóriát választották. Az átlagnál nagyobb valószínűséggel mennének külföldre az orvostanhallgatók és az informatikusok, rajtuk kívül a leggazdagabbak és a legszegényebbek körében a legnagyobb a kivándorlási hajlandóság.

A felmérés szerint az egyetemisták, főiskolások 39 százaléka mondja azt, hogy a demokrácia a politikailag legjobb államforma, 28 százalék szerint mindegy, hogy demokrácia vagy diktatúra van, 33 százalékuk pedig úgy vélekedik, annyira rossz a helyzet, hogy jobb lenne a diktatúra, mint a demokrácia – mutatott rá Róna. 

A 2011-ben alakult kutatócsoport munkatársa, Róna Dániel gyorsjelentésük csütörtöki budapesti bemutatóján elmondta: reprezentatív mintájukban 2214 fiatal szerepelt, közülük 477-en személyesen, 1737-an online módon válaszoltak.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a baj, hogy a jövőt, a fiatalokat lenyomja a gerantokrácia. Szóval nem sokat zavarnak a százalékaikkal!

én kitöltöttem ezt a kérdőívet, van néhány elég rossz kérdés. például ez a demokrácia/diktatúrásdi kb így hangzik:
>egyetért-e azzal, hogy a demokrácia minden körülmények között jobb a diktatúránálmennyire fontos önnek, hogy rend legyen a társadalomban

miért, kell hogy az legyen? jó az? vagy jobb egy másfajta államforma?

na erről beszéltem, mikor kihozták mennyi az államadósságot, az bullshit volt, ezt már fenntartásokkal kell kezelni :D mindjárt jön a teljes közvéleménykutatás, amit meg majd teljes mellszélességgel kell elfogadni, pedig 15 embert megkérdeztek, majd felszorozták :D

Fentebb megadtam a linket, ahol a kötet elérhető. Érdemes elolvasni, beleolvasni.
A megbízhatóságra vonatkozóan érdekes a felmérés módszertana, továbbá a 22. oldalon található összeállított összehasonlító táblázat.
Sajnos a kérdőív elérhető, de nem lehet lekérni, csak kitölteni. Így viszont nem tudni a kérdések irányultságát megvizsgálni.

Összességében az a véleményem, hogy a felmérés metodikájában és értékelésben jelentős az irányítottság - különböző súlyozás - melynek következtében a konklúzió, a megbízhatóság erősen labilissá válik. Ennek figyelembe vételével egyetértek azon véleményeddel, hogy "Igaz az ilyen közvélemény kutatások eredményét meglehetős fenntartásokkal kell kezelni."

mármint ő...is...

Szerintem nemcsak a kérdőívvel lehet probléma - sajnos ahogy már írtam nem lehet lekérdezni - hanem a a módszertannal, értékeléssel is. Túl soknak tartom a szubjektív elemet, az irányított - súlyozott - értékelést.
Az összefoglaló - http://aktivfiatalok.hu/wp-con.. - 22. oldalán található táblázat is ellentmond a szövegesen megfogalmazott állítással, mert lényeges eltérések vannak.
Így csak fenntartásokkal fogadhatók el az adatok és az ebből levont következtetések.

Az eddigi hozzászólások többsége viszont köszönő viszonyban sincsenek a lényeggel. Ennek oka a felvezető írás hiányosságaiban és a hozzászólok alulinformáltságában látom.

Én is azt hiszem, hogy a közvéleménykutatásoknál a kérdésffeltevéssal motiválhatnak olyan válaszra, amit hallani szeretnének. Persze nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy egy tesztben nehéz olyan kérdéseket feltenni, melyek totál egyértelműek -és így a válasz is az.
A példák, amiket felhoztál jól rámutatnak erre.
Kevés olyan dolog van amire én pl azt mondanám, hogy na az totál katasztrófa (kivéve pl a természueti katasztrófákat, na de erről nem kell megkérdezni a közt). Ilyen esetben én a "nem tudja" rublikára kattintok, mivel tényleg nem tudom a választ mert körülményektől függően lehet ez is/az is.
Amúgy vicces amikor a nekünk nem tetsző eredményeket nem hisszük el, és így/úgy próbáljuk magyarázni. Ide tartozik az is, hogy az ellenzék azt bizonygatja, hogy az emberek nem merik megmondani amit gondolnak ezért ekkora még mindig a fidesz előnye. És az is, ahogy jelen hozzászólók nem hiszik el Együtt népszerüségét.
Előbbieknek csak annyi, hoyg beszélgessenek fideszes baráttal, ismerőssel, füleljenek ha tömegközlekednek miket mondanak az emberek. Utóbbiaknak pedig: gondolkodjanak el azon, hogy a fidesz miért Bajnait és nem a "népszerűbb" Mszp elnök Mesterházyt támadja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés