Az egyetemisták a Jobbikra, a Fideszre és az Együtt 2014-re szavaznának

2013. július 4. 23:04
Egy felmérés szerint az elmúlt egy évben csökkent a tábora, de még mindig a Jobbik a legnépszerűbb párt a felsőoktatási hallgatók körében. A Fidesz a második legnépszerűbb, őket az Együtt 2014-PM és az LMP követi. Alig többen bíznak a demokráciában, mint ahányan a diktatúrát tartanák jó megoldásnak.

A Jobbik és a Fidesz a legnépszerűbb az egyetemisták, főiskolások között az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport márciusi-áprilisi felmérése szerint, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem politológus hallgatói, valamint a kutatócsoport tagjai készítettek. A felsőoktatásban tanulók közül 2011-2012 fordulójához képest két százalékkal kevesebben választanák a Jobbikot, amelynek 19,3-ról 17,3 százalékra csökkent a támogatottsága. A Fidesz áll a második helyen, amely ugyanezen időszak alatt 14,6-ról 16 százalékra növelte támogatottságát.

Az Együtt 2014-PM áll a harmadik helyen 13,7 százalékkal, az LMP szavazóbázisa pedig 17,7 százalékról 7,7 százalékra esett vissza. Róna Dániel, a kutatócsoport munkatársa arról is beszélt, hogy az egyetemisták, főiskolások körében az MSZP támogatottsága 4,5-ről 3,1 százalékra, míg a DK-é 2,9-ről 1 százalékra csökkent, további 1,7 százalék pedig egyéb pártot preferál. Jelenleg a hallgatók 6,1 százaléka nem menne el a parlamenti választásra, további 24,1 százalékuk nem tudja, mely politikai formációra szavazzon, 9,3 százalék pedig nem válaszolt.

Róna kitért arra, hogy az egyetemisták és főiskolások között a Jobbik szavazóinak többsége alsó középosztálybeli, közülük sokak apja szakmunkás, a Fidesz-támogatókat pedig felmérésük szerint a vallásosság és az jellemzi, hogy anyagi gond nélkül élnek, valamint a megkérdezettek között ők bíznak legmagabiztosabban jövőjükben. Az Együtt 2014-PM a fővárosban népszerű, szüleik jellemzően diplomások, és viszonylag sokan dolgoztak már közülük külföldön. Az LMP a nők között is jelentős tábort tudhat magának, és az előbbi párttal, illetve az MSZP-vel együtt jellemző rájuk, hogy nem vallásosak.

A hallgatók arra a kérdésre, hogy tervezik-e azt, hogy a közeljövőben tartósan külföldön telepednének le, 35 százalékban a „szinte biztos”, illetve a „valószínűleg” kategóriát választották. Az átlagnál nagyobb valószínűséggel mennének külföldre az orvostanhallgatók és az informatikusok, rajtuk kívül a leggazdagabbak és a legszegényebbek körében a legnagyobb a kivándorlási hajlandóság.

A felmérés szerint az egyetemisták, főiskolások 39 százaléka mondja azt, hogy a demokrácia a politikailag legjobb államforma, 28 százalék szerint mindegy, hogy demokrácia vagy diktatúra van, 33 százalékuk pedig úgy vélekedik, annyira rossz a helyzet, hogy jobb lenne a diktatúra, mint a demokrácia – mutatott rá Róna. 

A 2011-ben alakult kutatócsoport munkatársa, Róna Dániel gyorsjelentésük csütörtöki budapesti bemutatóján elmondta: reprezentatív mintájukban 2214 fiatal szerepelt, közülük 477-en személyesen, 1737-an online módon válaszoltak.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a baj, hogy a jövőt, a fiatalokat lenyomja a gerantokrácia. Szóval nem sokat zavarnak a százalékaikkal!

én kitöltöttem ezt a kérdőívet, van néhány elég rossz kérdés. például ez a demokrácia/diktatúrásdi kb így hangzik:
>egyetért-e azzal, hogy a demokrácia minden körülmények között jobb a diktatúránál<

namost én úgy gondolom, hogy a demokrácia a létező legjobb államforma, a fenti kérdésre viszont egyszerűen nem lehet igennel válaszolni: egy jó diktátor sokkal jobb vezetője tud lenni egy országnak, mint egy demokrata parlament.
a probléma viszont pont az, hogy semmi nem garantálja, hogy a diktátor jó lesz (sőt, jellemzően mire valakiből diktátor lesz, addigra egyáltalán nem az ország hosszú távú érdekeit nézi), és diktatúrában nincs mód a vezető eltávolítására.

hasonlóan hülye volt a >mennyire fontos önnek, hogy rend legyen a társadalomban< kérdés, amire természetesen egy jobbikos egyből rávágja, hogy teljesen, semmi sem fontosabb ennél, én a magam részéről viszont értelmezni sem tudom.
mi az, hogy rend? elképzelni nem tudom, hogy valaki erre egy objektív definíciót adjon..

miért, kell hogy az legyen? jó az? vagy jobb egy másfajta államforma?

na erről beszéltem, mikor kihozták mennyi az államadósságot, az bullshit volt, ezt már fenntartásokkal kell kezelni :D mindjárt jön a teljes közvéleménykutatás, amit meg majd teljes mellszélességgel kell elfogadni, pedig 15 embert megkérdeztek, majd felszorozták :D

Fentebb megadtam a linket, ahol a kötet elérhető. Érdemes elolvasni, beleolvasni.
A megbízhatóságra vonatkozóan érdekes a felmérés módszertana, továbbá a 22. oldalon található összeállított összehasonlító táblázat.
Sajnos a kérdőív elérhető, de nem lehet lekérni, csak kitölteni. Így viszont nem tudni a kérdések irányultságát megvizsgálni.

Összességében az a véleményem, hogy a felmérés metodikájában és értékelésben jelentős az irányítottság - különböző súlyozás - melynek következtében a konklúzió, a megbízhatóság erősen labilissá válik. Ennek figyelembe vételével egyetértek azon véleményeddel, hogy "Igaz az ilyen közvélemény kutatások eredményét meglehetős fenntartásokkal kell kezelni."

mármint ő...is...

Szerintem nemcsak a kérdőívvel lehet probléma - sajnos ahogy már írtam nem lehet lekérdezni - hanem a a módszertannal, értékeléssel is. Túl soknak tartom a szubjektív elemet, az irányított - súlyozott - értékelést.
Az összefoglaló - http://aktivfiatalok.hu/wp-con.. - 22. oldalán található táblázat is ellentmond a szövegesen megfogalmazott állítással, mert lényeges eltérések vannak.
Így csak fenntartásokkal fogadhatók el az adatok és az ebből levont következtetések.

Az eddigi hozzászólások többsége viszont köszönő viszonyban sincsenek a lényeggel. Ennek oka a felvezető írás hiányosságaiban és a hozzászólok alulinformáltságában látom.

Én is azt hiszem, hogy a közvéleménykutatásoknál a kérdésffeltevéssal motiválhatnak olyan válaszra, amit hallani szeretnének. Persze nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy egy tesztben nehéz olyan kérdéseket feltenni, melyek totál egyértelműek -és így a válasz is az.
A példák, amiket felhoztál jól rámutatnak erre.
Kevés olyan dolog van amire én pl azt mondanám, hogy na az totál katasztrófa (kivéve pl a természueti katasztrófákat, na de erről nem kell megkérdezni a közt). Ilyen esetben én a "nem tudja" rublikára kattintok, mivel tényleg nem tudom a választ mert körülményektől függően lehet ez is/az is.
Amúgy vicces amikor a nekünk nem tetsző eredményeket nem hisszük el, és így/úgy próbáljuk magyarázni. Ide tartozik az is, hogy az ellenzék azt bizonygatja, hogy az emberek nem merik megmondani amit gondolnak ezért ekkora még mindig a fidesz előnye. És az is, ahogy jelen hozzászólók nem hiszik el Együtt népszerüségét.
Előbbieknek csak annyi, hoyg beszélgessenek fideszes baráttal, ismerőssel, füleljenek ha tömegközlekednek miket mondanak az emberek. Utóbbiaknak pedig: gondolkodjanak el azon, hogy a fidesz miért Bajnait és nem a "népszerűbb" Mszp elnök Mesterházyt támadja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés