Reding-Fidesz konfliktus az Európai Néppártban is?

2013. április 12. 19:56
A Fidesz Európai Néppárton belüli elszigetelődéséről ír a Maszol.ro. A romániai magyar portál szerint rossz döntés volt a Fidesz részéről, hogy senkit sem küldött az Európai Néppárt EP-frakciójának Dubrovnikba kihelyezett vezetőségi ülésére. A Fidesz EP-frakciójának sajtósa azt mondta: egyéb elfoglaltságok miatt nem ment egy fideszes sem az ülésre, egyben megjegyezte, nem hiszi, hogy ezt zokon vették volna az EPP-ben.

A Maszol.ro forrásaira hivatkozva azt írja, rosszul tette a Fidesz, hogy senki sem képviseli a pártot az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának Dubrovnikba kihelyezett vezetőségi ülésén. A Maszol.ro-nak nyilatkozó helyszíni informátorok szerint eldőlt, hogy ha a Fidesz egy héten belül nem enged az Európai Bizottságnak, névleg pedig Viviane Redingnek az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán, akkor kiteszik az EPP-ből. A portál forrása szerint Joseph Daul, a néppárti EP-frakció elnöke, Viviane Reding és Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára a Revelin erődben tartott csütörtök esti vacsoránál tárgyalt a Fidesz sorsáról. A Reding közelébe tartozó forrás úgy fogalmazott a Maszol.ro-nak, hogy nem hiszi, hogy Reding miatt nem mentek el a fideszesek az ülésre, „de mindenesetre nagyon rossz döntés volt a részükről, hiszen a színfalak mögött mindenki Magyarországról beszél” – mondta. Hozzátette: a Fidesz elszigetelődött és szövetségesek nélkül maradt az EPP-ben.

Az EPP parlamenti frakciójának egyik alelnöke, Marian-Jean Marinescu szerint ugyanakkor Orbán Viktornak erős pozíciói vannak az EPP-ben, többek között annak elnöke is támogatja. „Másfelől Orbán már volt az ALDE alelnöke, biztos vagyok benne, hogy a liberálisok tárt karokkal várnák vissza” – fogalmazott a Maszol.ro-nak a román EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtótitkára az üggyel kapcsolatban a Maszol.ro-nak azt mondta: az EPP-frakció vezetőségének „öt vagy hat” fideszes tagja egyéb elfoglaltságok miatt nem vett részt az ülésen. Panyi Miklós hangsúlyozta: nem a Navracsics-Reding csörte miatt maradtak távol, és kételkedett, hogy zokon vették volna az EPP-ben, hogy a fideszesek nem voltak ott az ülésen.

A Mandinernek nyilatkozó, az Európai Néppárt ügyeit ismerő források nem tudnak efféle kezdeményezésről, és nem is sok realitását látják. Mint mondták, valószínűleg csak valamiféle egyéni akcióról lehet szó.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

átlátszó blöff

Orbán lesz az a történelmi alak, aki kivezeti Magyarországot Európából ... egyenesen a tajgára

Viviane Reding egy bunkó karrierista. Keményen hajt az EU parlament elnöki székére, és úgy érzi, ennek érdekében mindent megtehet. Valahol kell egy vonalat húzni, meddig törölhetik belénk a lábukat.

Nincs olyan, hogy kizárólag az EU-nak lehet igaza. Itt van a legfrissebb hír, hogy 6 milliárddal elszámolták a ciprusi mentőcsomagot ezek a nagy okosok. Továbbá 2018-tól bármikor lenyúlhatóak lesznek a nagy bankbetétek.

Ennyi tellik tőlük? Közben minket kritizálnak a lenyúlások kárát, értékét meg sem közelítő bankadóért? Ebben a katasztrofális helyzetben, amikor újabb bedőlések várhatóak, és már Franciaország sincs biztonságban, az EU által el sem olvasott magyar alkotmány a legfőbb kérdés?

Pótcselekvés amit tesznek, a tehetetlenségük álcázására. A lényeges dolgokat képtelenek kézben tartani, az általános recesszióval nem tudnak mit kezdeni.

Helyette azt sem hagyják élni, aki tudna segíteni önmagán.

Ma még mindenki keménykedik az Únióban, mint Brezsnyev idején a keményvonalasok. Amikor pedig megjött Gorbacsov, hirtelen kiderült, hogy már nagyon sokan már régebben úgy gondolták. Az EU-ban is így lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés