Születésnapi tüntetés a Fidesz-székháztól a Gyorskocsi utcáig

2013. március 30. 20:54
A Fidesz 25. születésnapja alkalmából mintegy ezren tüntettek a párt Lendvay utcai székháza előtt. A demonstráción önkényuralmi rendszer kiépítésével vádolták a pártot, majd néhány százan átvonultak a Gyorskocsi utcához, ahol a cigány himnusz eléneklésével ért véget a rendezvény.

Az Alkotmány nem játék csoport szervezésében szombaton civilek demonstráltak a 25 éves Fidesz Lendvay utcai székházánál. A Facebookon szerveződő civil demonstráció szervezői bejegyzésükben azt írták, arról a Fideszről akarnak megemlékezni, amely egykor az önkény ellen, a jogállamért küzdött, de mára az önkény pártjává vált, és kizárólagos hatalomra tör.

A Fidesz-székház előtti utcaszakaszt a Dózsa György útig megtöltő (az Index tudósítása szerint nagyjából ezer fős) tömegben többen a hajdani népköztársaság címerét viselték, amelyen a Fidesz-felirat volt olvasható. Egy táblán az állt: „Ti vagytok azok ma, akik ellen '89-ben küzdöttetek!” A tüntetőket a Fidesz-székházra kitett „Békés ünnepet!” feliratú molinó fogadta.

 

A „Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért!” mottóval megrendezett tüntetésen emlékeztettek arra, a Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-jén pedig hatályba lép az alaptörvény negyedik módosítása. „Mi, Magyarország állampolgárai, ezt nem hagyhatjuk. Mostantól tüntetünk és szerveződünk, sztrájkolunk, ha kell. Mindennap fel fogjuk emelni a szavunkat az önkény ellen! Nem nyugszunk, amíg újra jogállamban nem élhetünk. Ez az aktív állampolgári ellenállás első napja. Nem hagyjuk!” – fogalmaztak.

 

A demonstráción a felszólalók közül többen a jövő évi választásokon való részvételre hívtak fel, utalva ezzel egy korábbi rendezvényre, ahol Tamás Gáspár Miklós filozófus azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a választást. A rendezvényen szót kért Kőszeg Ferenc, a rendszerváltás demokratikus ellenzékének egyik tagja is, aki ugyancsak úgy vélte, nem hiszi, hogy a választás bojkottjával eredményt lehetne elérni, és az inkább a jobboldalnak kedvezne. Azt hangoztatta: Orbán Viktornak mennie kell, és előbb-utóbb menni is fog. Hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt 25 évben szinte mindenben megváltoztatta az álláspontját; szavainak alátámasztására Orbán Viktor korábbi mondatait idézte.

A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormányfő – visszaélve a kétharmados országgyűlési többséggel – diktatúrává változtatja az országot. Mások azt hangsúlyozták, hogy az alkotmányt elvették tőlük, és ezzel együtt a tiltakozás jogos eszközeit is.

 

A tüntetéshez a diákokkal való szolidaritásból, valamint az alaptörvény elleni tiltakozásul csatlakozott Schiffer András, az LMP társelnöke és más LMP-s politikusok is. 

A tüntetők néhány száz fős csoportja a rendezvény végén átvonult a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéhez, hogy így tiltakozzon a március 7-i székházfoglaló HaHa-s diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen. A menet egy „Alkotmányt!” feliratú molinó mögött vonult, és „az alkotmány nem játék!” mondatot skandálta. A Gyorskocsi utcát elzáró rendőrsorfal előtt még hárman szólaltak fel, majd a rendezvény a cigány himnusz eléneklésével fejeződött be.

Összesen 338 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ott volt a májkrém is, ha valami hihető van abban, amit itt ír.
Megremeghetett a Zorbán Gyomra! :-)

Te májkrém! Mi legutóbb úgy négyszázezeren mentünk Magyarország mellett tüntetni.
Nem rossz a ti 500-as létszámotok. Az kb. a 800-ad része a mienknek.
Szóval akkor van esélyetek, ha mindegyitek hoz magával még úgy nyolcszáz embert!

hát igen.. a cigány himnusz pont olyan erőltetettnek tűnik, mint a székely himnusz a másik térfélen.
persze mindenki azt énekel, amit akar. (de azért jobban érezném magam, ha nem himnuszversenyeznének itt egymással)

nem zavar, hogy fokozatosan korlátozzák a szabadságunkat, pedig ez néhány embernek fontos lenne?

Ejnye meska, te is ott voltál az 500-ban?
Kevesen vagytok, az kellemetlen.
Ostobák is vagytok: az nektek baj.
Ostoba bajkeverő palánták.

Nagyszombaton még aki nem is vallásos, de a keresztény kulturkörhöz tartozónak tartja magát azok ünneplik a Húvétot és várják a feltámadást, addig ezek magukat inteligens kultiulénynek tartók Kun Béluska szellemében a " Fel Támadunk!" szlogennel mulatják az ídőt.

Azért ez elmond sokmindent a személyiségükről. Ezek tartják magukat a jövő értelmiségi elitjének akik egy országot akarnának vezetni, de intelektuálisan és politikailag is a béka sege alatt vannak.

Meska, meska. Eger várát 2000 ember védte meg a túlerővel szemben. Tudod miért sikerült nekik?
Elárulom.
Szerették a hazájukat.
Te hogy állsz ezzel? Lehet, hogy itt a hiba, ezért nincs sikeretek?

neked is azt küldöm, mint meskának, ha egyáltalán két ember vagytok és nem csak két nincknév.
Meska, meska. Eger várát 2000 ember védte meg a túlerővel szemben. Tudod miért sikerült nekik?
Elárulom.
Szerették a hazájukat.
Te hogy állsz ezzel? Lehet, hogy itt a hiba, ezért nincs sikeretek?

ebben nem értünk egyet. pl. mert a romák nagy része nem parasztmagyarozik [és valljuk be, parasztcigányozóból viszont van bőven], sőt önmagát magyarnak tartja a nemzeti értelemben (csak etnikai értelemben különböztetik meg a magyart és a cigányt).

Azért Schiffer is ott serte-pertélt.

A fidesz 25 ével ezelött, mikor megalakultak föleg a Bibosok tagjaiból a diktatura éveiben fényévre álltak töletek szellemileg és felkészültségben. Ti a szabadság gyermekei akiknek minden lehetősége megvolt és megvan még őnálló gondolkodásra sem vagytok képesek.

Ajánlom elöször tanulmányozátok Magyarország mai államhatalmi berendezkedését. Mit jelent a többrendszeri demokrácia és hogyan müködik főleg az Alkotmányos jogállam müködését. Ha ezzel megvagytok akkor a diktatura ismérveivel és müködésével is jó lenne megismerkedni, mert akkor nem égetnétek magatokat a tudatlanságotokkal.

Mellesleg teljesen egyetértek megállapitásaiddal. A beírásom a nagyérdemü agyatlanoknak cimeztem az apropot Te adtad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés