Kétszeres GDP-t, egymillió munkahelyet ígért Matolcsy

2013. január 28. 18:42
A szövetség a siker 21. századi alapanyaga – mondta Matolcsy György, miután a kormány megállapodást írt alá a Nokia-Siemensszel.

A nemzetgazdasági miniszter egymillió új munkahelyet ígért 2020-ig, és beszámolt arról, hogy a kormány hazahívná a félmillió külföldön dolgozó magyart is. Matolcsy emellett 2025-ig megkétszerezné a GDP-t.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az euróban mért nominál GDP megkétszereződése valójában lehetséges egy viszonylag konzervatív pályán haladva is: mondjuk egy átlagosan 2.5%-os reálnövekedés, 2.5%-os infláció és 1%-os forint-felértékelődés mellett.

Az 1 millió munkahely nagyon kétséges, bár nyilván lehet az ILO-definícióval trükközni: ha minden munkanélkülit és rokkantat besoroznak legalább egy óra közmunkára az adatfelmérét megelőző héten, akkor menni fog.

Nem tudom, hogy mennyire reális, rövidtávon a beruházok összeomlása miatt nem az. De még javuhat a helyzet. Csak azért ítam a számokat, mert a korábbi kommentelők teljesen félreértették, hogy mit és hogyan is kell számítani. Nem 6%-os reálnövekedésről van szó.

A nominál-növekedés forintban 5%, és erre még rájön egy százaléknyi felértékelődés, tehát euróban az átlagos nominálnövekedés 6%. (Most tekintsünk el attól, hogy szorozhatni kellene a tagokat). És 6%-os növekedés 12 éven keresztül az pont egy duplázódás.

Rengeteg lehetőség van. Pl. ha a környező országok nagyon elhúznának és a képzett munkaerő elfogy vagy túl drágává válik, akkor kénytelenek lesznek majd Magyarországon befektetni a termelő vállalatok. Vagy begyűjthetjük az emberek megtakarításait, és abból nagy infarstruktúra-beruházásokba foghatnánk. Kedvező mellékhatás, hogy mivel elfogynak a tartalékaik, kénytelenek lesznek többet és jobban dolgozni.

Lehetséges. Euróárfolyamot még a legfelkészültebb elemzők sem nagyon tudnak jósolni; nagyon soktényezős játszma az.

A fiskális-monetáris ösztönzők hatástalanságával nagyrészt egyetértek (bár persze az építőiparon mondjuk lehetne lendíteni állami beruházásokkal, de az előbb-utóbb borítaná az államháztartást); de egyszer mindig jön enyhülés. Mean reversion.

Nem mondod! De nem baj, van még igen sok más ötletem is: a Sziget fesztiválra érkező nyugati fiatalokat túszul ejthetjük, és munkatáborokban dolgoztathatjuk őket, míg a családjuk ki nem fizeti a váltságdíjat.

Szegény ember, milyen beíásokon edződhettél, hogy komolyan vetted, amit írtam...

van az a üzleti mondás, hogy használd más ember pénzét...MEP

érdekes a hitelt is ide veszik, ha nem luxus kocsit vesznek belőle, hanem munkahelyket és egyéb olyan dolgokat csinálnak belőle, ami utána kamatostul visszajön, akkor megéri...elgondolkodtató a dolog...

nem sok, de a normális világban a hitel nem rossz dolog, ahogy a kvk is használják a forgótőke hitelt, ami most nincs...

mennyi most gdp? 0,1? mennyi a kétszerese?

Válaszok:
Felebarát | 2013. január 29. 1:23

és nőtt az adósságunk, fenébe...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés