„Honnan tudom, amit tudok?”

2012. november 30. 7:31

Nádasdy Ádám
Nyelv és Tudomány
A magyar minden kétséget kizáróan finnugor nyelv, és az uráli nyelvcsaládba tartozik. Bámulatos, hogy a szakemberek mennyi bizonyítékot szedtek össze ehhez az elmúlt kétszáz év alatt, és bámulatos, hogy ezt most széles körben elérhetővé tudják tenni.

„Lehet néhol azt olvasni, hogy a finnugor eredet nem állja meg a helyét, mert azzal a sanda céllal dolgozta ki egy német, hogy a magyarokat megalázza, minthogy a finnugor népek cseppet sem előkelő vagy dicső rokonok. Ez a német – így a felvetés – bizonyára ügynök volt, aki »Habsburg hátszéllel« alkotta volna meg a finnugor elméletet, melyet nekünk magyaroknak muszáj volt sokáig tűrnünk és elfogadnunk, ám most már ideje, hogy lerázzuk magunkról s igazibb, méltóbb eredet után nézzünk. (...)

Akik ilyen feltevéseket gyártanak, azok a nyelvtörténetet nem objektív szaktudománynak gondolják (mint a fizikát), hanem olyasminek, amiben a megalkotó, a szerző emberi vagy politikai vélekedése, alantas (vagy éppen nemes) szándékai megjelennek. Azt hiszik, hogy a nyelvtörténet olyan, mint a történelem, amit elő lehet adni így is, úgy is: ki lehet belőle domborítani ezt is, azt is – azaz manipulálni lehet. A történelem valóban ilyen, hiszen ugyanazt az eseménysort elő lehet adni diadalként és tragédiaként, és előfordul, hogy más-más történészek – más érzelmektől vagy hatásoktól befolyásolva – ellenkező előjellel adják elő ugyanannak a korszaknak a történelmét.

Csakhogy a nyelvészet nem ilyen. Amit állít, az vagy működik, vagy nem (és ha nem, akkor új megoldással kell előállni). Ha jól van megcsinálva, akkor – a szerző személyétől függetlenül – az adott tényhalmazból mások is ugyanarra az eredményre jutnak. A nyelvészet persze adatokat szolgáltat a történésznek (valahogy úgy, ahogy a régészet, mely szintén objektív szaktudomány). Mivel a magyar nyelv uráli nyelv, a történésznek ezzel valamit kezdenie kell. Hogy került ide ez a nyelv? Az már a történész feladata (és szabadsága), hogy ezt interpretálja, hihető láncolatba helyezze. Talán arról is beszélhet, hogy jó ez nekünk vagy rossz. A nyelvésznek ennél könnyebb dolga van: ő csak az igazságot keresi és – mint a jelen esetben – meg is találja. Íme. A magyar minden kétséget kizáróan finnugor nyelv, és az uráli nyelvcsaládba tartozik. Bámulatos, hogy a szakemberek mennyi bizonyítékot szedtek össze ehhez az elmúlt kétszáz év alatt, és bámulatos, hogy ezt most széles körben elérhetővé tudják tenni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van egy másik szempont is. Miért nem volt képes a magyarság ismert történelme során soha sem robbanásszerűen szaporodni? A nomád népek természeti vagy ellenséges csapás utáni létszámveszteséget követően egy-két nemzedéken belül visszanyerik lélekszámukat. Az az érzésem, hogy őseink nagyon rossz, de stabil természeti körülmények között éltek, ahol azért ellenséges támadás nem nagyon fenyegette őket. Genetikailag is alkalmazkodtak a drasztikus lélekszám változást soha sem okozó sivár környezethez és ezt a tulajdonságukat elvándorlásuk során is megtartották. Nyelvünket hozhattuk a messzi északról magunkkal, nem kellett feladni, mert alkalmasabb kommunikációs eszköznek bizonyult a befogadott népekénél.

A pozsonyi diadalnak aztán végképp semmi köze nincs a nyelvrokonsághoz. Nem vagy puli, ne terelj!

"Kérlek, magyarázzátok már el, miért ragaszkodtok ehhez a török rokonsághoz? "

Hát ha még azt tudnád hogy ők, akiknek nem ült a nyakán Habsburgok által futtatott akadémia, mennyire ragaszkodnak hozzánk
Én magam is meglepődtem ezen, mikor török emberek óriási mosollyal kezdtek fraternizálni velem, meghallva a keresztnevem. :)

A László Gyula féle elméletnek van a legnagyobb valószínűsége, miszerint ezek a szavak, mintegy népek közötti közlekedőnyelv szerepet töltöttek be, semmi több.

"Szlovák kém"-eknek az. :D

Tapasztalataim szerint itt a mandin, három olyan csoport van akikkel értelmetlen szóba állni. Nekem is beletelt egy kis időbe amíg rájöttem.
Cypruska a három csoport metszéspontja éppen, de te tudod. :)

Majd rájössz te is, just take your time! :)

Most jutott eszembe, Dr. Obrusánszky Borbála munkásságát ismered? Ő a magyar-hun nyelvrokonságot kutatja.

A youtubon is találsz videókat,kedvcsinálónak.

Ami az igénytelenséget és ennek gerjesztését illeti igazad van. Szerintem azok is sokat ártanak az eredetkutatásnak, az őstörténet megismerésének akik felületes vagy egymással nem összefüggő dolgok alapján hirdetik a tanaikat. Sajnos belőlük is akad, emlékszem Bakay Kornél is panaszkodott erre egyik előadásában.

László Gyula nagyon helyesen mondta hogy egy történész szavának, a szó minden árnyalatának aranyfedezete kell legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában