Zsidók, listák, identitások

2012. november 27. 8:53

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Magyarként különösen jó okunk van arra, hogy megértsük és elfogadjuk a többes identitást, hogy átérezzük, lehet valakinek egyaránt fontos Jeruzsálem és Budapest.

A Jobbiknál szezonja van most a zsidóknak. Egyik nap Vona Gábor vezetésével demonstrálnak Izrael budapesti követsége előtt a gázai hadműveletek ellen. Másik nap a Jobbikból kizárt Lenhardt Balázs és kis csapata tüntet a pártból szintén kizárt, váratlanul megzsidult Szegedi Csanád háza előtt, hogy adja vissza EP-mandátumát. Harmadnap az izraeli nagykövetség előtti szimpátiamegmozduláson ellendemonstrál Novák Előd, míg elő nem állítják. Negyednap Gyöngyösi Márton az Országgyűlésben követeli a zsidók jelentette nemzetbiztonsági kockázat felmérését:

„Ismerem én is, hogy hány magyar honfitársunk él Izraelben, hány izraeli zsidó él Magyarországon. Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

Gyöngyösiről mindig eszembe jut egy kedves kis izraeli vonatkozású afférunk 2010-ből. A választások előtt, egy jobbikos sajtótájékoztatót követően interjút készítettünk vele, úgy is, mint a párt külügyminiszter-jelöltjével. A beszélgetésnek már eleve kitűnő hangulatot kölcsönzött, hogy közben Gaudi-Nagy Tamás minket videózott a telefonjával (nehogy manipuláljunk, ugye). Gyöngyösi akkor határozottan hitet tett az Egy Kína doktrína mellett, többször is megismételve, hogy Tibet Kína belügye. És akkor Palesztina meg Izrael belügye? Az egészen más, hangzott a válasz (Gyöngyösi maga is érezhetett valamiféle zavart az erőben, mivel letiltatta a videófelvétel erről szóló részének publikálását). De ez itt mellékszál.

Bár Gyöngyösi mostani felszólalásának terminológiája nem egészen tiszta, izraeli zsidókrólés zsidó származású emberekről egyaránt beszél, vélhetően ugyanarra gondolhatott, mint amit Vona Gábor is megfogalmazott a követség előtti tüntetésen: az izraeli állampolgársággal is rendelkező döntéshozók nemzetbiztonsági átvilágítására. Ez a logika nem más, mint a soviniszta román, szlovák vagy éppen szerb pártok logikája, csak ők az ott élő magyarok vonatkozásában követelnek hasonló listákat, óvintézkedéseket, a kettős identitásnak még a lehetőségét is tagadva. Nem lehet két hazád, ugye. De tényleg nem lehet?

A többes identitás nem csak a szélsőjobbot állítja megoldhatatlan feladat elé. Egy médiaprogram keretében bolgár, cseh, és szlovák huszonévesekkel beszélgettünk a magyar médiaviszonyokról, a szélsőséges politikai erők jelenlétéről a magyar nyilvánosságban. Az egyik cseh lány (ha jól emlékszem, doktorandusz médiakutató lehetett talán) nyomta az SZDSZ legerősebb pillanatait idéző, militáns, az intoleranciát tűzzel-vassal pusztító toleranciát, leleplezte cigányellenességemet, és így tovább. Aztán amikor a szlovákiai jogfosztások kapcsán szóba került a kettős (többes) állampolgárság, azt mondta, igaza van a szlovákoknak, mindenhol be kéne tiltani az ilyet, mindenkinek csak egyetlen állampolgársága lehessen. Kérdeztem, mi a helyzet a Csehországban élő szlovákokkal, a Szlovákiában élő csehekkel, rájuk is vonatkozik az elképzelése? Természetesen! – mondta hevesen. Tovább kérdeztem: Mi a helyzet a cseh-izraeli kettős állampolgárokkal? Melyik állampolgárságukat kéne elvenni? Erre lefagyott. Látszott rajta a teljes tanácstalanság, hogy ez a kérdés a saját kis világában úgy hat, mint a nullával történő osztás.

A többes identitás (és így az állampolgárság) létező, sőt normális jelenség. Egy kassai magyar életére egyaránt jelentős hatással van Budapest és Pozsony – hol egyik, hol másik hatása az erősebb. Évszázadok óta ugyanazon a helyen él a családja, miért ne lenne neki fontos, hogy jól menjen a városának? Hogy az momentán Szlovákia? Istenem, így alakult történelmileg. Semmi nem zárja ki, hogy valaki egyszerre legyen jó szlovák állampolgár és jó magyar.

Kétségtelen, ahogy előfordulnak belső feszültségek az egyes identitások között, ugyanúgy jelentkezhetnek érdekkonfliktusok az állampolgárságot adó országok viszonyában is, ahol a többes állampolgárok kényes helyzetben találják magukat. Ezzel nem árt tisztában lenni, de hogy kifejezetten elrendeljék a kettős állampolgárok, azon belül is a zsidók összeírását? Ez elfogadhatatlan. Míg az USA-ban teljesen természetes egészen érzékeny személyes adatok (bőrszín, vallás, politikai preferenciák) nyilvántartása, sőt nyilvánossága is, addig nálunk sajnos a XX. század történelmi tapasztalataira alapozó közvélekedés az, hogy ha az ember származásáról vagy vallásáról listát vezetnek, annak előbb-utóbb nagyon szomorú következményei lesznek.

Magyarként különösen jó okunk van tehát arra, hogy megértsük és elfogadjuk a többes identitást, hogy átérezzük, lehet valakinek egyaránt fontos Jeruzsálem és Budapest, vagy Toronto és Budapest. Hogy a nagyváradi, magukat mindig is magyarnak valló neológ zsidókról vagy Erdély magyar identitású cigányairól ne is beszéljünk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi az ördög miatt zsidóznak itt folyton?

Magánügyük.
Unalmas.

Itt ha elkapnak egy bűnözőt, aki történetesen zsidó, akkor antiszemita a rendőrség.
Ha vitatnak egy véleményt, amit egy zsidó ember fogalmaz meg, akkor antiszemita horror, terror, pogrom áldozata lett az illető.

Ez egy eszement baromság.

Ideje lenne abbahagyni, mert ellenérzést kelt.

Vagy éppen ez a szándék gerjeszti ezeket a riogatásokat, hogy azután tényleg el lehessen mondani, hogy gyűlölet övezi őket? Pedig csak a viselkedésükkel van a baj.
És ők maguk kiterjesztik rögtön a szerencsétlen és vétlen, ám éppen az antiszemitázók által belekevert zsidókra is?

Izraelnek is megvan a maga baja. Az izraeli állampolgár arabok és Messiás váráson kívül mással nem foglalkozó, segélyen élő ultraortodox zsidók száma már megközelíti Izrael lakosságának a felét, belátható időn belül több mint a felét. Tartok tőle, hogy megindul a kivándorlás onnan, főleg, ha az USA csökkenti anyagi és katonai támogatását. Meg kellene egyezni a palesztinokkal.

Aki, magyar parlamenti képviselőként, a magyar parlamentben zsidók listázásáról (vagy bármilyen listázásról!) beszél, az vagy nagyon ostoba, vagy provokál.
Ez a megszólalás több kárt okoz Magyarországnak, mint a külföldön hazudozó Haraszti, Konrád, Lendvai Paul stb.

Hüjje ez a Gyöngyösi Márton.
Ráadásul még azt is csak rosszul tudja elmondani, amit láthatólag akart mondani.
Ostoba fasz!

Köszi a diszlájkot.
Szerintem a Gyöngyösi Márton meg a Kertész Ákos tökéletesen megérdemlik egymást.
Az a baj, hogy mi nem érdemeljük meg egyiket sem.

Turul-ellenesség nem elfogadható? Hit-regék kigúnyolása? Hány éves vagy, kisöcsém? 12???

Mi történik, te orákulum? Mindent tudsz, ugye, már ha a kuruc megírja, miután megemésztette és felböfögte?

Ha tudnád, miket írtak Jancsi és Juliskáról, már régen hadat üztentél volna...

Magyarázkodik a féreg:
"A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését - ahogy azt Vona Gábor múlt heti tüntetésünkön is kijelentette - kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak. A félreérthető kijelentésemért zsidó honfitársainktól elnézést kérek.

A Jobbik, ahogy azt már számtalanszor elmondta, nem a származást nézi, hanem a tetteket"

http://jobbik.hu/rovatok/frakc..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés