Mindent elértem, mindent megírtam

2012. november 19. 9:33

Moldova György
Blikk
S hogy az elveim, a Kádár János melletti kiállásom nem éppen divatos? Úgy szoktam mondani, hogy az MSZMP volt főtitkárának poharanként változik a megítélése. Interjú.

Tudja már, miről szól majd a következő műve?

Hogyne tudnám, hiszen három hét múlva jelenik meg. Az a címe: Per Kádár sírjáért.

Gyorsan elkészült vele, A szent labdán hét évig dolgozott.


Igen, de ennek most sürgető aktualitása volt, illetve van. A fővárosi Fiumei úti temetőből elévülés címén ki akarják tenni a munkásmozgalmi panteonban nyugvókat (többek között Derkovits Gyula, Frankel Leó, Münnich Ferenc, Ságvári Endre, Sallai Imre, Szabó Ervin hamvait őrzik itt – a szerk.). Hasonló okból meg akarták szüntetni Kádár János és a felesége sírját. Szerencsére az MSZP 720 ezer forintért megváltotta a sírhelyet, amelyből több csont és Kádárné urnája is hiányzik, lévén ezeket 2007-ben elrabolták, és nem találják azóta sem. A könyv hátoldalán ott lesz a közös fotóm Kádárral, amit még soha senkinek sem mutattam meg.

Közös fotó? Mikor készült?


1983-ban, a Parlamentben, amikor megkaptam a Kossuth-díjat.

Nem rejti véka alá a manapság nem éppen divatos el­veit. Nem érik támadások, inzultusok emiatt?

Nem igazán. Az utcán még mindig lépten-nyomon megállítanak, hogy szót váltsanak velem. Néhányan vitatkoznak, és nagy ritkán akad olyan is, aki lekommunistáz. Ilyenkor az illetőt megkérem, magyarázza ugyan el, mit is jelent az, hogy kommunista. S hogy az elveim, a Kádár János melletti kiállásom nem éppen divatos? Úgy szoktam mondani, hogy az MSZMP volt főtitkárának poharanként változik a megítélése. Az elsőnél még mindenki gyűlöli őt, a másodiknál előkerül egynémely érdeme, és a negyediknél kiderül: nem is volt olyan rossz az a 30 év, amit az ő nevével címkézünk fel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nézőpont kérdése.
Csak a kommunisták közül Ifj. Rajk-nak és Nagy Imre lányának biztosan más a megítélése.
Nekem is.

A "rencervéltás" egyik legundorítóbb tapasztalata volt a sok köpönyegforgató felbukkanása.
Azok, akik Kádár seggét is kinyalták volna (miközben a talpáig sem értek föl), hirtelen antikommunista demokraták lettek.

Miközben a legaljasabb népség éppen az volt, aki(k) még 88-89-ben Kádárt félre állították, hogy zavartalanul átalakulhassanak a másodvonalbeli pártvezérből első vonalbeli gyárossá, tőkéssé.

De úgy látszik, sokan még ma is csak az szdsz (külföldről importált) forgatókönyvét tudják csak felmondani.
Nos, Moldova nem az szdsz-dumát nyomja!

Kádárt és Ferenc Józsefet össze szokták hasonlítani. Uralkodásukban van is némi hasonlóság: mindkettő kivégeztetésekkel kezdte és mindkettő romokat hagyott maga után. Ferenc Józsefet némileg megérthetjük: mi köze volt neki a magyarsághoz?

Születésileg némi.

Nem tudom, Mesterházy hogyan ítéli meg kádárt. Szerintem távol álnak egymástól.
Mesterházyt ma Kádár kivégeztetné az elvei miatt.
Nagy Erzsébet -szerintem- nem Kádár átértékelése miatt ünnepelt az MSZP-vel.

Egyébként, olvastam Gyurkó László: Arcképvázlat történelmi háttérrel című Kádárral készített életrajz könyvet.
Még rendes ember is lehetett Kádár legalábbis akkor azt gondoltam.
Aztán kiderült róla éppen az ellenkezője.
Kádár 1956-os forradalomról: "Népünk dicsőséges felkelése lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi-uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus." Az első sorokban küzdő kommunistákra, írókra, újságírókra, egyetemistákra, a Petőfi Kör fiataljaira hivatkozva mondja: "Büszkék vagyunk arra, hogy a fegyveres felkelésben, annak vezetésében becsülettel helyt álltatok..." A harc nem azért folyt, hogy a munkásosztály kezéből kivegyék a gyárakat, a parasztságéból a földeket, hanem a demokrácia alapvető vívmányaiért. Bejelenti, hogy a kommunisták új pártjaként megalakul a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP). Az alapító kongresszus előkészítésére Donáth Ferenc, Kádár János, Kopácsi Sándor, Losonczy Géza, Lukács György, Nagy Imre, Szántó Zoltán összetétellel Intéző Bizottság alakult. A párt lapja a Népszabadság. Kádár felhívással fordul az új demokratikus pártokhoz, elsősorban a Szociáldemokrata Párthoz, hogy minden erővel szilárdítsák meg a kormányt, küzdjék le a fenyegető ellenforradalom és a külső beavatkozás veszélyét.

Azután a volt ÁVH vezetők Andropov megbízására a parlamentből elrabolva a Szovjet követségre vitték Münich Ferencel együtt. Ott valami történt. És azután árulta el a forradalmat és társait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés