Medián: Bajnaiék lehetnek a legnagyobb ellenzéki erő

2012. november 7. 17:11
Ha lehetne rájuk szavazni, akkor az összes megkérdezett 14 százaléka választaná az Együtt 2014 Mozgalmat – derül ki a Medián felméréséből. Bajnaiék támogatóinak egy jelentős része az MSZP-től érkezett, de új szavazókat is képesek voltak megszólítani. A volt miniszterelnök támogatottsága egy hónap alatt 7 százalékpontot emelkedett.

A Medián október végi felmérése szerint a jelenlegi pártok erőviszonyaiban nem történt jelentős változás szeptemberhez képest – írja a hvg.hu. Az összes választót tekintve a Fideszre 22, az MSZP-re 17, a Jobbikra 10, míg az LMP-re 4 százalék voksolna. Ha viszont az Együtt 2014 is felkerülne a szavazócédulára, rájuk az összes választó 14 százaléka voksolna, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 22 százalékon áll a Bajnai Gordon fémjelezte mozgalom.

A közvélemény-kutató szerint az Együtt 2014 támogatói két forrásból érkeznek: több mint négytizedük az MSZP-t választotta volna, 36 százalékuk pedig korábban nem támogatta egyik pártot sem. Az Együtt 2014 jelenléte mellett már csak az összes választó 10 százaléka voksolna a szocialistákra. Bár a Medián felhívja a figyelmet, hogy nem lehet egyszerűen összeadni a pártok támogatottságát, az Együtt 2014 megjelenésével az úgynevezett demokratikus ellenzéki pártok együttes támogatottsága megközelíti a 30 százalékot a teljes népesség körében. A Medián szerint az Együtt 2014 máris mozgósította az aktív, de eddig pártot választani nem tudó „várakozók” egy részét: ha nem lenne a mozgalom, a biztos szavazók 22 százaléka nem támogatna egyetlen pártot sem, így viszont ez az arány most csak 15 százalék.

Mint a felmérésből kiderül, bár Bajnai Gordon népszerűsége miniszterelnöksége végétől fogva folyamatosan növekszik, május óta Orbán Viktort is megelőzi, ám októberben nagyot ugrott a támogatottsága: szeptemberhez képest 7 százalékkal nőtt a tetszési indexe, amely jelenleg 41 százalék. Csak Áder János (43 százalék) előzi meg őt a politikusok népszerűségi listáján. Bajnait további két ellenzéki politikus, Karácsony Gergely (36 százalék) és Mesterházy Attila (35 százalék) követi a rangsorban.

A kormány teljesítménye négyből három ember szerint gyenge, még a Fidesz-szavazók 23 százaléka is kritikus a kormánnyal. A megkérdezettek 76 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, 10 fideszes közül 3 is így gondolja.

Összesen 211 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem elfáradtál. Pihenj le álmodni!
Majd felébredsz és biliben találod a kezed.

"..Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő szerdán kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából és a jövőben független képviselőként folytatja munkáját - tájékoztatta az ellenzéki párt az MTI-t. A képviselő az MTI-nek nyilatkozva a történteket egyebek között azzal hozta összefüggésbe, hogy múlt héten feljelentette Szegedi Csanádot.

A Jobbik közleménye szerint "a távozás indoka a képviselő és pártvezetés közötti bizalmi viszony megromlása, valamint a Jobbik közép- és hosszú távú jövőjével kapcsolatos kibékíthetetlen stratégiai nézetkülönbség". Az így megüresedett Országgyűlés jegyzője tisztség betöltéséről a frakcióvezetés a hét második felében dönt.."
http://index.hu/belfold/2012/1..

Szép lehetsz a koronáddal, de okos nem.

Hát az mszp havi 220 ezer felett akkor magasabb kulcsot. Remélem Bajnaiék ezt nem veszik át tőlük.

"...A média ugye a kezükben van, ....."
??????

Hogy egy régi cseh film címét idézzem, ha 'senki nem tud semmit' egy párt programjáról, annak van esélye a közvélemény kutatóknál.

Ígyvan, ahogy johnny hozzászólt, igen is énekli a lúdmillás az intenacionálét. Hiába is hazudoztak utána!

tegyük fel, hogy megnyeri a választást a Haza és haladás, Milla, Szolidaritás, MSZP, DK, 4K, Dopemann...stb összeállás.
Mit tennének??
Visszacsinálnák a korengedményes nyugdíjat pl? Megszüntetnék a bankadót?....stb
Miből tartanák a hiányt?
Annyi a követelés, hogy nem lehet teljesíteni.
A millának mitől tetszene a rendszer?????
Visszaváltoztatnák az akotmányban Magyarország nevét Magyar köztársaságra?

azért van egyedül, mert hülye vezetői vannak voltak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés