Medián: Bajnaiék lehetnek a legnagyobb ellenzéki erő

2012. november 7. 17:11

Ha lehetne rájuk szavazni, akkor az összes megkérdezett 14 százaléka választaná az Együtt 2014 Mozgalmat – derül ki a Medián felméréséből. Bajnaiék támogatóinak egy jelentős része az MSZP-től érkezett, de új szavazókat is képesek voltak megszólítani. A volt miniszterelnök támogatottsága egy hónap alatt 7 százalékpontot emelkedett.

A Medián október végi felmérése szerint a jelenlegi pártok erőviszonyaiban nem történt jelentős változás szeptemberhez képest – írja a hvg.hu. Az összes választót tekintve a Fideszre 22, az MSZP-re 17, a Jobbikra 10, míg az LMP-re 4 százalék voksolna. Ha viszont az Együtt 2014 is felkerülne a szavazócédulára, rájuk az összes választó 14 százaléka voksolna, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 22 százalékon áll a Bajnai Gordon fémjelezte mozgalom.

A közvélemény-kutató szerint az Együtt 2014 támogatói két forrásból érkeznek: több mint négytizedük az MSZP-t választotta volna, 36 százalékuk pedig korábban nem támogatta egyik pártot sem. Az Együtt 2014 jelenléte mellett már csak az összes választó 10 százaléka voksolna a szocialistákra. Bár a Medián felhívja a figyelmet, hogy nem lehet egyszerűen összeadni a pártok támogatottságát, az Együtt 2014 megjelenésével az úgynevezett demokratikus ellenzéki pártok együttes támogatottsága megközelíti a 30 százalékot a teljes népesség körében. A Medián szerint az Együtt 2014 máris mozgósította az aktív, de eddig pártot választani nem tudó „várakozók” egy részét: ha nem lenne a mozgalom, a biztos szavazók 22 százaléka nem támogatna egyetlen pártot sem, így viszont ez az arány most csak 15 százalék.

Mint a felmérésből kiderül, bár Bajnai Gordon népszerűsége miniszterelnöksége végétől fogva folyamatosan növekszik, május óta Orbán Viktort is megelőzi, ám októberben nagyot ugrott a támogatottsága: szeptemberhez képest 7 százalékkal nőtt a tetszési indexe, amely jelenleg 41 százalék. Csak Áder János (43 százalék) előzi meg őt a politikusok népszerűségi listáján. Bajnait további két ellenzéki politikus, Karácsony Gergely (36 százalék) és Mesterházy Attila (35 százalék) követi a rangsorban.

A kormány teljesítménye négyből három ember szerint gyenge, még a Fidesz-szavazók 23 százaléka is kritikus a kormánnyal. A megkérdezettek 76 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, 10 fideszes közül 3 is így gondolja.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/43669