Ipsos: Csökkent a választói aktivitás

2012. július 20. 19:18
Az Ipsos júliusi felmérése szerint a megkérdezettek csupán 34 százaléka venne részt biztosan egy választáson. További 18 százaléknyian mondták azt, hogy valószínűleg elmennének szavazni. Csökkent a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatottsága, a DK stagnál, a Jobbik viszont valamelyest erősödött.

Az Ipsos legfrissebb, júliusi közvélemény-kutatása szerint a nyár közepére kifejezetten alacsonnyá vált a választói aktivitás, ugyanis mindössze 34 százalékuk venne részt egy szavazáson. Felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 33 százalékos, az MSZP 30 százalékos támogatást élvez, míg a Jobbik a szavazatok 22 százalékát, az LMP pedig 8 százalékát kapná, a Demokratikus Koalíció pedig egy százalékkal maradna el a parlamentbe kerüléstől.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója kiemelte: a teljes népesség körében a Fidesznek és az MSZP-nek is 1-1 százalékponttal csökkent a támogatottsága az előző hónaphoz képest, vagyis a kormánypárt népszerűsége 16 százalékos, a szocialistáké pedig 14 százalékos. Ennél valamivel nagyobb az LMP vesztesége, az eddig mért legmagasabb, júniusi 6 százalékosról 4 százalékosra szűkült a bázisa. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a legstabilabb, lényegében megalakulása óta a népesség 2 százaléka áll mögötte. Az Ipsos felmérése szerint az elmúlt hónapban valamelyest erősödött a Jobbik, a pártot ezúttal a választásra jogosultak 10 százaléka preferálja, míg a pártoktól távolságot tartók aránya 49 százalékról 51 százalékra emelkedett.

A cég adatai szerint májusban, júniusban az emberek 40 százaléka érzett késztetést arra, hogy választási résztvevő legyen, most ennél jóval kevesebben, 34 százaléknyian. Závecz kiemeli továbbá, hogy most júliusban az „egyharmados elszánt csoport mellett” még további 18 százaléknyian utaltak arra, ha nem is teljes bizonyossággal, de nagy valószínűséggel elmennének egy szavazásra. A kutatás alapján különösképpen a fiatalok, az alacsony iskolázottságúak és a szakképzetlenek számítanak rendkívül passzívnak. 

Az Ipsos szerint a pártoknak „saját híveik felrázásra is koncentrálniuk kell, jelenleg ugyanis eléggé enerváltnak tűnnek”, és ebben szinte egyformán állnak. A Fidesz, az MSZP és az LMP támogatóinak 53 százaléka érzi magát annyira elkötelezettnek, hogy meggyőződéssel állítja: akár azonnal leadná a voksát. Závecz megjegyzi: a Jobbik és a DK tábora „valamivel nagyobb lendületben van”, 57 illetve 59 százalékuk menne el egy mostani választásra. Mint megjegyzi, a választópolgárok aktivizálását több körülmény nehezíti: lanyha a politikai érdeklődés, az emberek hattizedét egyáltalán nem kötik le a közélet eseményei, 28 százalékuk közepes mértékben figyel oda a politikai történésekre, és csak 12 százalékuk követi intenzíven a híreket.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Számomra nem meglepő, hogy csökkent a fidesz támogatottsága, hiszen kormányunk fejleszti, támogatja a magyar kkv szektor-t.

"..Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök a Coca-Cola HBC Magyarországgal pénteken a cég dunaharaszti székhelyén.

A kabinet új gazdasági modellt épít, amelynek a Coca-Cola a kedvezményezettjei közé fog tartozni.."

http://mno.hu/gazdasag/strateg..

Ja, amit nem értek el anno tankokkal, azt most már elérték gazdasági téren.

Ezzel a teljesítménnyel soha nem fog győzni.

Így látom én is, jelenleg jól elvannak a Parlamentben, azt követően meg majd csak lesz valahogy.

A Sanda Ipsos mikor mért valós számokat. Felmérései mindig inkább a befolyásolásra mentek érdekeik szerint. A másik, hogy sokan a jobboldalon, ha meghalják a közvélemény kutató nevét egyszerüen nem válaszol, vagy nem megyek el a válasz.

A választási ciklusok között az időközik adják az eredményt. Igaz, hogy a helyieknél is csak akkor aktivak az emberek, ha tétre megy ott helyben. S eddig ezeken a helyeken a kormánypártok nyertek ami hitelesebb, mint a Sanda.

Figyelembe véve az alacsony részvételi hajlandóságot, azon belül a proteszt szavazók magas arányát és a határon túliak kiszámíthatatlanságát, bármi lehet. Egy koalíciós kormányzás nagyon megnövelné a Jobbik "zsarolási potenciálját", ami viszont lehet, hogy OV. hamar megun és nekiáll a Rákositól eltanult és mesteri tökélyre fejlesztett szalámitaktikára. Könnyen lehet, hogy mondjuk Vona miniszterelnök helyettes lesz, viszont a Jobbik szavazói lemorzsolódnak a következő ciklusra.
Az MSZP hatalomra kerülésétől nem kell tartani. Viszont a hatalmi vákum könnyedén magasra szívhat egy egyelőre valószínűtlen formációt, az LMP-ből, és valami most még csak alakuló mozgalomból, amely elszipkázhatja az MSZP voksait.
Sokesélyes ez a dolog még. A közvéleménykutatások annyira bizonytalanok, hogy rájuk adni nem érdemes.

Mifelénk, Visegrádon, a palackozóra üzem közben 1 (egy) ember felügyel. Igaz, jut rá egy pár irodista :)

Valóban egy technokrata kormány tenne jót az országnak. Csöppet sem karizmatikus, hatalomvágyó vezetők, "csak" tisztességes, hozzáértő szakemberek, mérnökök, közgazdászok. Sajnos erre semmi kilátás nincs, elmebeteg pártjaink és pártembereink miatt.

Csak kétharmad? Miért nem mindjárt 100 %?

Álom-álom, édes álom!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés