Ipsos: Rekordon a pártoktól elfordulók aránya

2012. január 12. 11:12
Az Ipsos januári kutatása szerint soha nem látott arányban, 54-ről 57 százalékra nőtt a pártoktól elfordulók aránya. A Fidesz támogatottsága már csak 16 százalék az összes választó körében. Az MSZP az ötvenes korosztályban utolérte a Fideszt. A megkérdezettek túlnyomó többsége lesújtó véleményt alkot a kormány és az ellenzék teljesítményéről is.

Az Ipsos januári közvélemény-kutatása szerint biztos pártválasztók – e körbe a választópolgároknak csupán egynegyede tartozik – 39 százaléka támogatja a Fideszt, 26 százaléka az MSZP-t, 22 százaléka a Jobbikot, 9 az LMP-t és 3 százaléka a Demokratikus Koalíciót. 54-ről 57 százalékra nőtt a pártoktól elfordulók aránya. A Fidesz támogatottsága az összes választókorú körében a Fidesz támogatottsága a decemberi 18 százalékról 16 százalékra csökkent. Az MSZP maradt 11 százalékon, a Jobbik tábora 10-ről 8 százalékra csökkent, az LMP-é 3-ról 4 százalékra nőtt, a Demokratikus Koalíció tartotta a 2 százalékot.

Egyes társadalmi rétegben a Fidesz már leszorult az első helyről vagy osztoznia kell azon: a nyugdíjasok körében már hónapok óta az MSZP vezet 25 százalékkal, a Fidesz 18 százalékon áll ebben a körben. Új fejlemény viszont az ötvenes korosztályban mutatkozó döntetlen (15-15 százalék). A húszas éveiben, harmincas évei elején járók körében pedig a Jobbikkal szoros a verseny: a kormánypárt 18 százalékon, és a Jobbik 15 százalékon áll.    

A baloldali ellenzék együttműködése kapcsán az Ipsos azt írta, választások óta ez az első olyan hónap, amikor e pártok együttes támogatottsága elérte a Fideszét (16-16 százalék), ugyanakkor az ellenzéki szavazók összekapcsolódásának, lehetséges közös választási fellépésének jelenleg számos akadálya van. Az LMP szavazóinak mindössze 5 százaléka nevezte második kedvenceként az MSZP-t, 18 százalékuk pedig határozottan elutasították a szocialistákra való szavazást. Az LMP-sek jelenleg a DK-t sem látják potenciális tartaléknak. Az MSZP-sek az LMP felé sokkal nyitottabbak, 16 százalékuk őket nevezte meg másodikként, s az elutasítók aránya minimális.

Az Ipsos kutatása szerint a Fidesz tábora – 53 ponttal – „közepest” ad a kormánynak, a szocialisták 38, az LMP-sek 28, a jobbikosok 24 ponttal bírálják el az ellenzék tevékenységét. A pártpreferenciával nem rendelkezők a kormány és az ellenzék munkájáról még az átlagosnál is rosszabb véleményt formálnak, az általuk adott 15 illetve 16 pont a politikai elitben való teljes csalódottságukat tükrözi az Ipsos szerint.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, itt van ni!

Vegyük már el a nyugdíjasoktól a szavazati jogot, hogy legyen jövőnk nekünk, meg majd a gyerekeinknek! Ezek képesek lesznek visszaszavazni az mszp-t!

De úgy látszik ez a réteg soha semmiből sem tanul...

Ez alapján akkor 18 év alatt is lehetne választójogot adni, hisz lehet olyan 14-16 éves akit érdekel a politika. (Engem speciel már 13 évesen érdekelt)

Abból a tényből, hogy valaki kiskorú, még nem következik az a következmény, hogy rosszul választ.

Ha csak az aktív korúak választhatnának, állítom, sokkal előrébb lenne mindneki.

Csodálkozunk?! Ilyen felhozatal mellett..

Pedró! Itt nagyobb a baj, mint, hogy a kétharmad megremegett. Ezek az emberek a magyar politikai elittől fordultak el!

Azzal, hogy igazam van szerinted azzal még a probléma valós, és megoldásra vár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés