Lázár: Lesz védő nélküli fogva tartás

2011. június 17. 12:24
A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánypárt ragaszkodik a fogvatartottak védővel való érintkezésének korlátozásához, annak időtartamát viszont 24 órára csökkenthetik. Az, hogy az ügyészség úgynevezett kiemelt jelentőségű ügyekben maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat, a bírósági munka hatékonyságát növelné.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken leszögezte: Nem 48, hanem 24 órán keresztül lehet majd korlátozni a fogvatartottak védővel való érintkezését, de a korlátozást lehetősége megmarad „a bűncselekmény felderítése, a nyomozás sikeressége és az állam büntetőigényének érvényesítése érdekében”.

Az, hogy az ügyészség úgynevezett kiemelt jelentőségű ügyekben maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat, a bírósági munka hatékonyságát növelné és csökkentené a bíróságok leterheltségét - érvelt Lázár János.

A büntetőeljárási törvény módosítása - melyet a frakcióvezető tisztaság és gyorsítás törvénycsomagnak nevez - Lázár szerint az állammal szemben megrendült közbizalom helyreállítását hivatott szolgálni. A politikus úgy véli: nem megengedhető, hogy az egyes korrupciós és közéleti szereplők által elkövetett bűncselekmények büntetőügyei akár öt-tíz éven keresztül is elhúzódjanak, az igazság mielőbbi feltárása az ország érdeke.

Rajcsányi Gellért
2011. June 17. 16:20
Ha a Fidesz azt mondja: úgy van, akkor úgy van. És általában úgy van. Viszont továbbra sem értjük, hogy mit akarnak elérni ezekkel a szigorításokkal, nem tudjuk, hogyan illeszkedik bele azzal az olyan alkotmánnyal és nemzetközi szerződésekkel megerősített jogállami alapelvbe, hogy a védelemhez minden terheltnek joga van. Mi több, ez a terheltet korlátozó, fenyegető szemlélet kikezdi az olyan napnál világosabb büntetőjogi alapelvet, hogy a jogerős döntésig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Persze, persze, az elszámoltatásra hivatkoznak. De csak nem szabják egyes személyekre a büntetőjogot és az eljárási jogot? Biztosak lehetünk benne, hogy a történet nem ér véget a Kétharmad valószínűsíthetően igenlő, gyors és lelkes parlamenti döntése után.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egyre viccesebb. Lesz majd a vélt bűnösökkel szemben tűzpróba is a büntetőeljárás során?

Egyszerűen alkotmányellenes, ha korlátozzák a védelem jogát.
De neked tilikov pajtás, nagy a szád. Kényszervallatás mintha a te társaságod módszere volna. Egyébként mennyit tiltakoztál, amikor 2006 őszén kínozták, lőtték, verték az 56-os forradalom évfordulóját ünneplő embereket? Szóval hátrébb az agarakkal!

Hülyegyerek, most küldték vissza a kiszabadult Hunvaldodat eolőzetesbe.

Szerintem nincs igazad, a felhozott példa nem jó a védő akár 24, akár 48 órás korlátozásánek indokolására. Az időtartam nem számít. Ha egyszer átléped az alapvető büntetőeljárási jogi határokat, nincs megállás. Miért nem 28 nap, vagy 48 hónap.
Nagyon támogatom a FIDESZ kormányt abban amit csinál, de ezt ne tegye.
Amúgy meg semmi értelme a 24 órának, csináljanak jobb rendőrséget, ügyészséget, bíróságot. Meg ügyvédséget is.

Nem vagyok jogász, de szerintem:

A jó törvény alkalmazási, bűnüldözési gyakorlat az ártatlanokat védi. Ezért korlátozza az erőszakszervezetek jogosítványát (pl USA). Mindenki ártatlan ameddig ennek ellenkezőjét jogerős bírósági ítélet ki nem mondja. Ezért is tartom elfogadhatatlannak ezt a törvény modósítást.

Most itt a szadista rendőrökről, börtönőrökről ne beszéljünk, még a legjobb törvény/szabályozás is kijátszható. Csak az a kérdés, hogy büntetlenül tehető ez? Nálunk igen. Van ahol akad ennek ellenpéldája.

És ráadásul, ha most elfogadjuk ezeket a módosításokat, akkor ki akadályoz meg egy esetleges későbbi baloldali kormányt ennek használatában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés