Mekkora Biszku nyugdíja?

2010. július 28. 15:22
A Heti Válasz utánajárt a volt pártfunkcionáriusok nyugdíjának. Kiderült: Biszku Bélának valójában csak 240 ezer forintot utal át az állam. Az áttekintés kitér a ma kiutalt magas juttatásokra is.

Novák Tamás és Skrabski Fruzsina filmje nyomán megjelentek a felhívások az előző rendszer vezetőinek járó juttatások felülvizsgálatára. „Ne kapjanak a hóhérok többet, mint az áldozatok, ezért Biszku Béla nyugdíját a harmadára kell csökkenteni” - követelte Wittner Mária '56-os halálraítélt, a Fidesz parlamenti képviselője, miután úgy értesült: a forradalom utáni leszámolások belügyminisztere 642 ezer forintos nyugdíjat kap. A Heti Válasz kiderítette, Biszku valójában csak az átlagos kifizetés háromszorosát, 240 ezer forintot kap. A lap megkérdezte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjétől, mennyit kapnak kézhez az MSZMP és a kádári állam volt funkcionáriusai, viszont ezt az adatot csak az érintettek hozzájárulásával adhatja ki.

Az állam ma Magyarországon 29 embernek utal ki kiemelten magas, 450 ezer forint feletti nyugdíjat. Közülük legtöbben 75 éves korukig dolgoztak és magas beosztású értelmiségiek voltak. Nem tartoznak ide viszont azok a közjogi funkciók betöltői, akik a mindenkori államfővel azonos tiszteletdíjat kapnak: az egykori miniszterelnök, az Országgyűlés volt elnöke, az Alkotmánybíróság exelnöke és a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. Ez a juttatás 1 507 350 forint, azonban csak akkor jár, ha az adott személy nem folytat más kereső tevékenységet. A lap információi szerint jelenleg Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Boross Péter, Szabad György és Katona Béla él ezzel a lehetőséggel.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"csak" 240 rongy egy kivénhedt gyilkosnak? normálisak ezek, a mai pedagógus átlag bruttóbér 160 körül van! minimálnyugdíjat a vén komancsnak és panelba vele!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés