Büntetőhadjárat

Mesterházy: Orbán politikai tisztogatásba kezdett

2010. július 12. 12:10
Újrakezdene az MSZP: az újonnan elnökké választott Mesterházy Attila igazi erőt ígért, pártját a Fidesz társadalmi ellensúlyaként működtetné. A szocialisták ötletei közül egyik első a polgári körök lemásolása lenne - demokrata köröket indítanának.

Kovács László és Puch László is a vezetőségben maradt az MSZP tisztújító kongresszusa után - írja a NOL. Más befolyásos szocialista politikusok pedig tanácsadóként segítenék pártjukban a munkát: Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Lamperth Mónika és Szekeres Imre is az elnökség mögött állna. A kongresszus célja ugyan a párt új arcának kialakítása volt, Gyurcsány Ferenc mégis részt vett rajta - a különutas, utóbbi időben saját, Szövetség a Jövőért elnevezésű mozgalmát építő Szili Katalin viszont nem. A most leváltott Lendvai várhatóan nem marad a háttérben: tisztújító kongresszusi felszólalásában a politikus műanyagvilág épüléséről, műelnökről, műfüggetlenségről beszélt. Hozzátette, az MSZP igazi nemzetet, igazi rendet, igazi szabadságot akar, amihez pedig „igazi erő kell”.

A frissen megválasztott Mesterházy Attila elnök háborús retorikával támadta Orbán Viktort és kormányát. Elmondta, a miniszterelnök egy koronás demokrata, aki tekintélyelvű uralmi rendszert akar kiépíteni. „Mi szóltunk, hogy ha Orbán kétharmados hatalomhoz jut, megpróbálja elfoglalni Magyarországot, büntetőhadjáratot indít minden másként gondolkodóval szemben, politikai tisztogatásba fog kezdeni, klientúrát fog építeni, saját oligarcháit, pártkatonáit fogja a fontos pozíciókba ültetni” - figyelmeztetett ki Mesterházy elnökjelölti beszédében.

A kongresszuson elnökségi taggá választották Bárándy Gergelyt, Csabai Lászlónét, Harangozó Tamást, Herczog Editet, Katona Tamást, Korózs Lajost, Kunhalmi Ágnest, Puch Lászlót, Szanyi Tibort és Teleki Lászlót, a választmányi elnök Simon Gábor maradt. A tizenöt vezetőségi tagból tizenegy mondható újnak - írja a lap.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt gondolják, jó taktika....elvileg be is jött vagy 2x egymás után...Ha van rá közönség, bejöhet ismét. nem láthatunk az "egyszerű emberek" lelkébe. Azt hiszem Mesterházi egy létező propagandafogásként alkalmazza. Igaz, hogy Sipánka egyik tegnapi idézetének megéepő fordulata volt, az "Orbángyűlölere nem lehet programot alapozni"...azon man ő maga sem volt képes ehhez tatani magát, mert az idézett részletben erről már szó sem esett.... Nehéz kiszámítani a démonizálás eredményességét. Sokan gondolják, nagy szerepe volt a 2/3-os győzelemben...ezért bízzunk az ellenfeleink hibáiban, talán többet hoznak, mint a saját ügyességünk?

Válaszok:
crm114 | 2010. július 12. 13:50

"Pártkatona" meg "klientúra". Lehet, hogy lehoztak a padlásról egy köteg '98-as újságot, és onnan vették az elvtársak ezeket a "kreatív" ötleteket?

Egyébként nem újdonság a pk-k lemásolása: ez most a harmadik kísérlet lesz. Ne felejtsük el, hogy már volt egyszer valami Akácfa-akció (az Olajfa mintájára), Medgyessy idején, és akkor is tervezgettek valami köröket; ezenkívül Fercsi korszakában vetődött fel még hasonló ötlet, valami "csoportok a jövőért" vagy micsoda, valaki emlékszik még ezekre?

Az orbánozással csak annyit lehet elérni, hogy a politika fő kérdése "Fidesz vagy MSZP" helyett "Orbán vagy Gyurcsány", "Orbán vagy Mesterházy" stb. Ugyanis ha a szocik üzenete az, hogy "Neazorbán", akkor jogos a kérdés, hogy ha nem a Zorbán, akkor KI? És erre egy konkrét választ kell adni. Ez a konkrét válasz 1998-ig Horn Gyula volt, 2002-ben Medgyessy, 2006-ban Gyurcsány. 1998-ban a tapasztalatlan Orbánnal szemben ott volt a szakértő, bölcs Horn Gyula; 2002-ben a megosztó Orbánnal szemben a barátságos Medgyessy, a vizionáriussal szemben a technokrata, a Színésszel szemben a Szakértő. Medgyessy egy remekül kitalált szerep volt egyébként, majdnem akkora telitalálat, mint Horn. 2006 már kicsit más helyzet, mert tkp. az volt a szereposztás, hogy Orbánnal szemben indult az Antiorbán. Gyurcsányról ugyanis pontosan azt gondolta nagyon sok szoci, hogy ő a "baloldali Orbán", tehát: lelkesedik, színészkedik, víziói vannak, merjünk-nagyok-lenni típusú merész egyéniség. Volt persze egy másik vonal is, a "Gyurcsány, az európai értelmiségi" szemben a gumicsizmás kolbásztöltő paraszt Orbánnal.

Az orbánozással az a baj, hogy csak akkor működik, ha fel tudnak mutatni egy másik személyt, aki méltó ellenfele Orbánnak. Ha viszont pártokról, ideológiákról stb. akarnak beszélni, akkor az orbánozás helyett kell valami mást művelni, pl. fideszezni, konzervatívozni stb. Azt hiszem, ez se könnyebb út. Ugyanis a baloldal alapvetően 3 "fronton" tud ideológiailag ütközni a jobboldallal. Az egyik a "kisemberek vs. milliomosok" téma, ez egy olyan terep, amin a baloldal mindig otthonosan mozog, de éppen most nem annyira, mert elég könnyű az áttematizálás (milliomosok = Hunvald, Hagyó stb., szegények = segélycsalók stb.). A második a balliberális témák nyomatása: nacionalizmus vs. merjünkkicsiklenni, homoszexualitás, egyházellenesség stb. stb. Ezen a területen a baloldal egyértelműen vesztésre áll, ezt nem kell hosszasan elemezgetni. Már ők is "nemzeti"-zik magukat kínjukban. Végül a harmadik terület a szokásos "európai demokraták vs. mucsai fasiszták" feszültségkeltés. Hasonlít a 2. területhez, de nem azonos vele. A baloldali projekt ezen a területen is elég sok sebből vérzik, az egyik probléma pl. az, hogy a "demokrácia" eleve nem egy túl erős hívószó a mai Magyarországon, és azok körében, akikre ez pozitívan hat, még megoldatlan, hogy a demokráciát mindenki az MSZP-vel azonosítsa. Viszont előny a baloldalnak (pontosabban a mindenkori ellenzéknek), hogy a magyar lakosság hajlamos minden kormányt lediktátorozni, a demokráciát félteni (még azok is diktátoroznak és demokráciátféltenek, akik amúgy utálják a demokráciát). Az ellenzék "diktatúra van!"-sipákolására mindig sokan vevők.

Tehát amit itt felvázolnak Lendvaiék, az egyelőre dupla nulla, mert a legfontosabb kérdésekre meg sem kísérelnek választ adni (pl. arra, hogy a jövő első szavazóit hogyan állítja maga mellé az MSZP). Ez a program, amit itt bemutatnak, a lassú kihalás programja, mert csak a még meglévő, átlagosan eléggé öreg szavazókat tudja elérni.

Szanyinak az az ötlete, hogy az MSZP alakuljon radikális baloldali párttá, és a rendszert elutasító lázadó fiatalokat vonzza magához, így erősödjön meg hosszú távon, baloldali kultúrát hozva létre. Ez elméletben értelmesen hangzik, a gyakorlatban viszont az a helyzet, hogy az antikapitalista illúziókat kergető, Chávezt és Castrót istenítő, 1985 utáni születésük ellenére is súlyos Kádár-nosztalgiában szenvedő fiatalok számára nem kérdés, hogy a Jobbik a helyes választás. Egyszerűen azért, mert a ballib oldal "magyarellenessége" (én most csak azt mondom, hogy ők kb. hogyan látják) számukra taszító, és az MSZP-t eleve elfogadhatatlanná teszi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés