Szijjártó és Kósa padlóra küldték a forintot

2010. június 4. 13:26
A miniszterelnök szóvivője szerint nem volt túlzás Kósa Lajos csütörtöki kijelentése az ország gazdasági állapotáról, csődközeli állapot van. Veszélyben a devizahitelesek: a forint és az OTP esik, miközben a svájci frank a nemzetközi piacon is erősödik.

Szijjártó Péter péntek délutáni sajtótájékoztatóján Kósa Lajos korábbi, államcsődöt vizionáló kijelentésére reagálva elmondta: ma Magyarországon nem túlzás államcsődről beszélni. A szóvivő szerint a magyar gazdaság siralmas helyzetben van, de nem hajtanak végre megszorításokat és nem vonják vissza az adócsökkentéseket sem. A Reuters hírügynökség 12:47-kor hozta le Szijjártó Péter kijelentését, ennek nyomán a magyar piaci eszközök ára folyamatosan esik. Az OTP kilenc és fél százalékos mínuszban mozog, míg az euró már 287 forintnál jár. A devizahitelesek külön aggódhatnak: a svájci frank a forinttól függetlenül is erősödésbe kezdett.

Frissítés 14.25: Az OTP árfolyama pénteken délután 10 százalékot meghaladó mértékben, 4895 forintra csökkent a Budapesti Értéktőzsdén, ezért a papír kereskedését felfüggesztették.

Frissítés 14.55: Leszavazta a parlament költségvetési bizottsága az LMP-s Vágó Gábor napirendi javaslatát, miszerint tárgyalják meg a mai forint- és tőzsdei zuhanást.

Frissítés 14.59: Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára újságírói kérdésre, miszerint nem gondolja-e, hogy Kósa Lajos csütörtöki mondatai okozták a forint hirtelen esését, azt válaszolta: az eseményeket egy nagyobb összefüggésbe kell helyezni, és akkor minden világossá válik, írja a Napi Gazdaság.

Frissítés 15.53: „A szó szerinti nyilatkozat egészen más, mint amit a Bloomberg idézett Szíjjártó Pétertől” - írja a Concorde Csoport. Magyarország legnagyobb független befektetési társasága szerint ebben arról van szó, hogy először Gyurcsány Ferenc beszélt csődről és ha nem érkezett volna IMF segítség, csődben lennénk. „Ebből a szempontból nem túlzás magyar csődről beszélni” - a Bloombergen pedig csupán az utolsó öt szó jelent meg.

Balogh Ákos Gergely
2010. June 4. 13:53
Nem tudom, mi a kormány célja ezekkel a nyilatkozatokkal (Kósa, Varga, Szijjártó), de nehezen tudom elképzelni, hogy véletlenek lennének. Az a legvalószínűbb, hogy a hétvégi csontváz-bemutatónak akarnak megágyazni, de a görögországi és egyéb problémák miatt hiszterizált közegben ez egy nagyon kockázatos játék. Könnyen lehet, hogy hiába a nagyszerűen kitalált kommunikáció, s az esetleg a jövő hétre tervezett megnyugtató és szép jövőt ígérő bejelentések, ha a felvezetés miatt olyan pánik tör ki, aminek a kezelése sokkal több energiába és pénzbe kerül majd, mint amennyit az egész a-szocialisták-a-hibásak mutatvány hozhat a másik oldalon.

Összesen 285 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már biztos, hogy szándékosan ártanak az országnak.

És akinek nincs devizahitele, csak komoly forint megtakarítása? Cseszheti a vagyonát, mert ezek nem állítják le magukat.

Akkor jelentsék már be a válságkezelő csomagot, mielőtt 400 forintig menne az euro.

Én 530 ezer mínuszban. Tegnap még reménykedtem, hogy csak Kósa hülyesége volt, erre most megszólal a miniszterelnöki szóvivő. Most gondolkodom, hogy mit kéne csinálni, mire lehet még számítani.

A népek megtakarítását a polgári kormány veszi el.

A csontvázak azok a disznóságok, amik milliárdos terheket, kockázatokat jelentenek a költségvetésnek, de még nem tudni róluk - pl. a privatizált Malév-hitelgaranciái körüli ügyeskedés, rémlik valami?

Csakhogy ezekről tudtunk eddig is, mégsem döntötték be a piacokat.

A mostani kommunikáció után viszont mindenki arra gondol, hogy csontvázakra hivatkozva szeretnék felpuhítani a költségvetést.

Nem két kijelentés. Az eddigi töketlenkedés szépen megágyazott ennek, most fogyott el a türelem.

Ha a miniszterelnök szóvivője megszólal, annak igenis is súlya van. szerinted milyen tényezők befolyásolják a piacot?

Akkor 3 hónap alatt esett annyit, mint most 1 nap alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés