Menjen inkább turistának?

2010. április 30. 7:00

Írta: Zulik Ákos
A napokban elkezdődött találgatások hatására kíváncsiak lettünk Sólyom László megítélésére: hetedszer kerekedtünk fel az utca alkalmi véleményvezéreinek felkutatására. Hiába van itt a tavasz és a kétharmad, találomra megszólított riportalanyaink hangulata nem verdeste az eget. Zulik Ákos riportja.

Nem szimpatikus a csávó

Az Örs vezér terén kezdett kérdezősködés során - néhány húzódozó reakció után - egy 45 körüli tagbaszakadt úr tudatta elnökváltási igényét: „Nem szimpatikus a csávó, más kellene. Nem csinált semmit.” Ugyanitt zavartam meg két jobbos taxis cigiszünetét, egyikőjük büszkén vette elő ülepe alól a Magyar Hírlapot. Elmondták: Sólyom jó, de bizonytalan. Szerintük az elnök valószínűleg egy véleményen van Orbánnal, de lehetne határozottabb. A kis parkban még egy fiatal lányt kérdeztem, aki elmondása szerint nem politizál, így neki igazából teljesen mindegy.

A távolabb eső kutyafuttatónál egy idősebb hölgy mondott markáns véleményt: „Sólyom nem szimpatikus, mert részrehajló. Egy köztársasági elnök a pártok fölött áll, tehát pártatlannak kell lennie” - indokolta ellenvetéseit. Egy fiatalabb férfi vélhetően nem Sólyom Lászlónak, hanem általánosan a politikának szóló üzenetet közölt: „Lopnak, csalnak, hazudnak, tele vannak lóvéval, az ember meg szenved.”

Menjen inkább turistának

A Csömöri HÉV melletti bodegasoron szólítottam meg egy bulvárlapot olvasgató bácsit, aki még Sólyom László jövőbeli időtöltéseit is kreatívan tudná menedzselni: „Menjen inkább turistának, ide valamivel fiatalabb - 50 körüli - tájékozott ember kell, aki nem a pénzért csinálja.” Az egyik kifőzde mellett egy 20-22 körüli jól táplált srác cigizett. Nem politizál aktívan, mert nem tudja a sok rossz közül a kevésbé rosszat kiválasztani, de Sólyommal nincs problémája. „Felőlem maradhat” - mondta vidáman. Az előzőeknél is mélyen szántóbb érvelést osztott meg egy ízléses Rambo-fejpántot viselő srác: „Ki az elnök? Gőzöm sincs, de menjen, én ilyen negatív vagyok.

Az aluljáróban szóba elegyedtem egy hosszú hajú mozgó antikváriussal is. Szerinte a köztársági elnök intézménye csak jelkép, olyan, mint a korona. Indoklása szerint hatalma nincs, hiszen bármit visszautasít, harmadjára úgyis el kell fogadnia és át sem írják a jogszabályokat. Az úr még visszakérdezett: „Te melyik párthoz húzol? Fogadjunk, hogy LMP!” Kapufa.

Bangó Lajos for President!

A Blaha Lujza téren két középkorú nőt kérdeztem volna, de ők a világért sem akartak részt venni egy ilyenben”. Két – újfent taxis – úr viszont kapva kapott az alkalmon és önként jelentkeztek egy kis megmondásra. „Szégyen gyalázat, hogy Sólyom az elnök, ő egy homoszexuális, nem ért a diplomáciához. Egyébként is, fideszes”. Az urak köztársasági elnöknek valóban gyökeresen eltérő személyiségeket tudnak elképzelni. „Pártatlan ember kell ide, Szili Katalin, esetleg Bangó Lajos.” Arra a felvetésre, hogy Szili Katalin egy parlamenti párt tagja, hevesen rázták a fejüket, hisz ő „lassan szakít a bandájával, legalábbis vannak nézeteltérések”.

Utolsó interjúalanyom egy kisbolt tulajdonosa, ő is karakteres látásmódot osztott meg: „Sólyom László semmit nem tud és húzzon a picsába Orbán Vikivel együtt. »Jaj ejnye-bejnye, nem engednek át a hídon, úgyhogy visszafordulok«”. A köztársasági elnöki cím véleménye szerint több jogkört érdemelne, és közvetlenül kellene választani.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

pártatlan, mint szili katalin....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés