Olajszállítási-ügy: az EU nem siet Magyarország és Szlovákia segítségére

2024. július 25. 12:34

Hétfőn Magyarország és Szlovákia fordult a brüsszeli illetékesekhez, hogy próbálják meg Ukrajnát rábírni a Lukoil olajának továbbengedésére.

2024. július 25. 12:34
null

Nyitókép: STR/NurPhoto

Úgy tűnik, hogy a Lukoil olajától elvágott országoknak maguknak kell megoldaniuk azt a helyzetet, amelybe amiatt kerültek, hogy Ukrajna júniusban leállította a társaságnak a Barátság olajvezeték déli ágán történő továbbítását – számolt be a Világgazdaság. Az ügyet a Brüsszeli Bizottság illetékesei szerdán tárgyalták meg, azonban egyelőre nem tettek közzé hivatalos álláspontot. A Financial Times szerint 

a tárgyaló diplomaták nem kívánnak lépni az ügyben.

Hétfőn Magyarország és Szlovákia fordult a brüsszeli illetékesekhez, hogy próbálják meg Ukrajnát rábírni a Lukoil olajának továbbengedésére. Az érvelésük szerint az EU-hoz csatlakozni kívánó Ukrajna megsértette társulási szerződésének azon passzusát, amely szerint nem állíthatja le a területén keresztüli tranzitot. Fontos megjegyezni, hogy az Oroszország ellen hozott uniós szankciók csak a tengeri olajszállításokra vonatkoznak, így a Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra érkező tételekre nem.

Az ukrán vezetéki társaság vezérigazgatója nemrégiben jelezte, hogy az olajstop célja, hogy Oroszország éves szinten mintegy 6 milliárd dollár bevételtől essen el. Ugyanakkor az orosz RIA Novosztyi hírügynökség a Reutersre hivatkozva arról számolt be, hogy „az egyik diplomata szerint Ukrajna kereskedelmi megállapodása tartalmaz egy olyan záradékot, amely lehetővé teszi az olajtranzit felfüggesztését.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ad majorem Dei gloriam
2024. július 26. 09:42
Annyira meglepődtem...
2024. július 25. 22:39 Szerkesztve
Amekyik idiota fideszkomcsi arrol hadovál, hogy de gázunk bezzeg van, az gondoljozzon el az egyetlen agysejtjével, hogy ha orban geci sokat geciskedik az ukránokkal és az EUval, mennyi ideig fog tartani az ukranoknak megszankcionálni egy két rusnyák gaztermelőt is. Teljesen jogosan ráadásul, mert ezek a cegek akkora extraadót fizetnek, hogy jorészt ebből megy putler véres háboruja.
polárüveg
2024. július 25. 20:26
Nagyon jó, hogy így történt! A világ látta, hogy az országok alkalmazásában álló EU adminisztráció az EU-s szerződést megszegő nem EU-s ország ellen nem intézkedik a szerződésmegszegéssel energiabiztonsági problémát elszenvedő EU-s országokért. Vegyünk elő egy borítékot, és rakjuk bele: Ezt fogják többek között felhozni oknak, amikor szélnek eresztik a teljes EU-s bürokráciát, és nemzeti kézbe veszik az EU-s ügyeket. A jelenlegi nyugati vezetés sötét terveket sző, most már szinte bármire képes. A mondás viszont az: ember tervez, Isten végez!
mandala-3
2024. július 25. 19:13
NATO ötös cikkely alkalmazása esetén is ugyan ez lenne!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!