Sakkot adott a magyar kormány az ukránoknak az olajszállítási játszmában

2024. július 23. 19:14

Magyarország Szlovákiával közösen kezdeményezte az Európai Uniónál a társulási megállapodás megsértése miatt eljárás indítását Ukrajnával szemben.

2024. július 23. 19:14

Nyitókép: A Barátság kőolajvezeték a százhalombattai kőolajfinomítónál 2022. május 5-én  /  fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

Robert Fico szlovák miniszterelnök már szombaton tárgyalt Denisz Smihal ukrán kormányfővel arról az ukrán döntésről, amely alapján az orosz Lukoil által küldött kőolaj nem érkezhet Magyarországra az ukrán vezetéken keresztül. Az Új Szó Online a tárgyalás eredményéről nem ír, de kiemeli, hogy az intézkedés miatt nemcsak a százhalombattai, hanem a szintén a Mol tulajdonában lévő pozsonyi olajfinomító sem kapja meg a kellő mennyiségű kőolajat. 

A magyarországi létesítmény harmadrészben orosztól eltérő energiahordozót dolgoz fel, tizedrészben belföldi termelésűt, a fennmaradó rész felét – tehát a teljes mennyiség tetemes részét - vásárolja a Lukoiltól. 

A pozsonyi Slovnaft rosszabbul járt a lap szerint: 40 százalékkal kevesebb olajat kap, mint amennyire szüksége lenne.  

A szlovák kormányhivatal közleménye szerint ez nemcsak a belpiacot, hanem az Ukrajnába irányuló gázolajszállításokat is veszélyezteti, amelyek az ukrán felhasználásnak közel a tizedét teszik ki. Ebben a közleményben olvasható Ficónak a világot pillanatokon belül bejárt mondata is: Szlovákia nem szeretne az ukrán–orosz kapcsolatok túszává válni.  

A miniszterelnök úgy érvelt, hogy az orosz Lukoil felvétele a szankciós listára azon értelmetlen szankciók újabb példája, amelyek nem Oroszországot, hanem bizonyos uniós tagállamokat sújtanak, ez pedig elfogadhatatlan. Mint mondta, az elmúlt napokban minderről a szlovák kormány illetékes tagjaival és a Mol képviselőivel is tárgyalt.  

Fontos mindazonáltal, hogy 

Ukrajnában az orosz kőolaj egészének továbbítása nem került tilalom alá, 

az orosz olaj ukrán közlések szerint rendben halad a Barátság kőolajvezetéken. Arról, hogy a Mollal szerződésben álló olajcégek közül melyik és hány szállít, nincs hír, a magyar olajtársaság pedig nem nyilatkozik. 

Elvben lennének B, C és egyéb tervek 

A helyzet átmeneti megoldását segítheti, hogy minden országnak vannak stratégiai üzemanyag- és nyersolaj-készletei, hogy a Magyarországra szállító három másik orosz olajcég pótolhatja a Lukoiltól most hiába várt olajat is, illetve gondolkodhat az importőr Mol alternatív eladókban és szállítási útvonalakban is. Igaz, ez nem egyszerű, mert 

a Horvátország felőli Adria-olajvezeték kapacitása nem túl nagy, a szállítási díja annál inkább. 

Mellesleg műszaki fejlesztést igényelne a finomítókban az orosztól eltérő kőolaj érdemben nagyobb arányú felhasználása is. 

Szijjártó: ez nem egy bolhapiac 

Hivatalos közlések szerint nem is az ilyen pótmegoldásokban kell gondolkodni. Ennek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek kijelentette: „Mi azért nem rohanhatunk egy másik szolgáltatóhoz, mert az ukránok éppen a kényük-kedvük szerint azt gondolják, hogy tőlük vegyük. Mi lesz, ha holnap megint egy másik céggel csinálják ugyanazt? 

Mi egy állam vagyunk. Ez nem egy piac, nem egy bolhapiac. 

Egy állam vagyunk, amelynek vannak szerződései, van energiaellátása, és van egy arra vonatkozó stratégiája. Nem szabad rohangálni, hanem szépen, nyugodtan a hosszú távú stratégiát, meg a hosszú távú energiabiztonságot előtérbe helyezve kell lépéseket tenni"

A miniszter jelezte, hogy volt egy rendszer, amelynek keretében orosz vállalatok Magyarországra és Szlovákiába kőolajat szállítottak Ukrajnán keresztül. Most az ukránok ezt részben ellehetetlenítették, de ezt a helyzetet az ukránoknak kell feloldaniuk. Az interjúban elhangzott a kulcsmondat is: 

Magyarország mindaddig blokkolni fogja az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, 

amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra. 

Rezeg a társulási megállapodás léce 

A miniszter múlt szerdán és kedden is kitért arra, hogy a Mol és a Lukoil a helyzet jogi megoldásán, a szállítások újbóli folyamatossá tételén dolgozik. Teljesen világos, nyílt, őszinte magyar-szlovák összefogásról beszélt, hiszen 

Magyarország Szlovákiával közösen kezdeményezte az Európai Uniónál a társulási megállapodás megsértése miatt eljárás indítását Ukrajnával szemben.

 A társulási megállapodás szerint ugyanis Ukrajna nem szakíthat meg sem teljes egészében, sem részben energiahordozó-tranzitot Ukrajnán keresztül európai uniós tagállamok irányába. Most két uniós tagország, Magyarország és Szlovákia energiaellátását is veszélybe sodorják az ukránok, mert nálunk a kőolajimport 33, a szlovákoknál körülbelül 40-45 százaléka származik a Lukoiltól, Oroszországból Ukrajnán keresztül. 

--

 

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­k­e­l­­­d­­ ­­­a­ ­­­s­z­­­e­­­x­i­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
alexandrosz-2
2024. július 24. 17:26
Nem sakkot adott, hanem gázt, áramot, üzemanyagot. A mi pénzünkön persze, mert a magyargyilkos hohol csak napi tízezernyi magyargyűlölő patkányt ad cserébe. Ilyen a csicskalét a zsidógyarmaton.
2024. július 24. 14:44 Szerkesztve
Nem kell csodát várni, az unijó ukrajna oldalára fog állni Nem azért mert az ukránoknak van igaza, hanem azért mert a magyarokba rúgnak bele, és azt bárki teszi, azt az unijó támogatja. Mellesleg teljes vagyonommal merek fogadni arra, hogy szoros összefüggés van lejjebbné ujraválasztása, az ellenünk folyó hadviselése és az ukránok mostani huzása között, azaz zselé csak lejjebbné utasitását hajtja végre az olajblokkolással.
pandalala
2024. július 24. 12:21 Szerkesztve
az oroszok az újabb felméréseik alapján azt mondják h az Antarktiszon van cca 500 milliárd hordó kitermelhető olaj ,,, majd hozunk onnan, nem gond ... ;-)) (( kábé 40000 milliárd dollár értékben, ha igaz ... :D ))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!