Magyar diplomáciai sikernek számít a svéd NATO-csatlakozás a Magyar Külügyi Intézet elnöke szerint

2024. február 21. 10:47

Gladden Pappin úgy véli, érezhetően javult Svédország és Magyarország kapcsolata.

2024. február 21. 10:47
Swedish Prime Minister Ulf Kristersson is pictured during a military demonstration following a press conference as a new support package for Ukraine is presented on February 20, 2024, at the Berga Naval Base, part of the Swedish Armed Forces, located south of Stockholm. Sweden said on February 20 it would give 7.1 billion kronor (USD 682 million) worth of military equipment to Ukraine, in a boost for the country as it struggles to fight off Russia's invasion.

Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke az X-oldalán fejtette ki véleményét arról, miért jött el annak az ideje, hogy Svédország felvételt nyerjen a NATO kötelékébe.

Kiemelte, hogy amikor a csatlakozási folyamat elkezdődött, a magyar–svéd kapcsolat nem volt túl biztató. Most azonban kiderült, hogy a svéd miniszterelnök Budapestre látogat. A kapcsolatok javulásával Magyarország egyik igénye teljesül, mégpedig az, hogy normálisabbá váljon a viszony a két ország között.

Ezt is ajánljuk a témában

Pappin szerint az is a magyar diplomácia sikerét jelenti, hogy 2023 végétől újra érkeznek az uniós források.

A Magyar Külügyi Intézet elnöke arról is beszámolt, hogy a legújabb hírek szerint további Gripen repülőgépek beszerzéséről is szó van a svédekkel, hiszen ezen repülőgépek már most is a magyar légierő gerincét alkotják. „Ennek megfelelően a közvetlen védelmi együttműködés további elemei is várhatóan virágozni fognak.

Összességében Magyarország álláspontja mindvégig következetes volt.

Visszautasította, hogy természetesnek vegyék azt, hogy a NATO-bővítés egy automatikus folyamat legyen, amelyben minden kérdést és aggályt a szélnek eresztenek. Az eredmény előnyös Magyarország számára, és előnyös a szövetség egésze számára is” – írta Gladden Pappin.

A Mandiner szerdán beszámolt róla, hogy hétfőn dönt az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozásról.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2024. február 21. 17:31
És kibírták röhögés nélkül?
lajajakab11
2024. február 21. 17:01
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
Akitlosz
2024. február 21. 16:28
Zsarolásra épülő kapcsolat nem jó kapcsolat. Mint amikor a szülők kapcsolatban vannak a gyereküket elraboló emberrablóval. Nem a jóság az intenzív kapcsolat alapja. Hanem a rosszaság.
Pelso j.
2024. február 21. 13:32
Az ostoba, bár súlytalan arcoskodás sikersztorivá hazudása mint diplomáciai siker.....?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!