Börtönben marad az antifa-aktivista, az olasz miniszterek nem kérelmezik Budapesttől a házi őrizetet

2024. február 06. 08:53

Az életveszélyes támadásokban részt vevő olasz nő apja kijelentette, hogy a börtönben meg is halhat a lánya.

2024. február 06. 08:53

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta hétfőn este, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem. Az olasz nő életveszélyes támadásokban vett részt a vád szerint, majd vigyorogva jelent meg a bíróságon. Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy 

a két miniszter  fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját,

 Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.   

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy 

minden állam jogi önállósággal rendelkezik,

 és ennek értelmében nem adott a lehetőség a „beavatkozásra, sem ami a bírósági eljárás alakulását illeti, sem a vád alá helyezett személy elhelyezésének módosítását tekintve a jogi eljárás során”. A két miniszter nem nevezte lehetségesnek Roberto Salis és az ügyvéd kérését, miszerint a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára.   

Utóbbit az olasz hatóságok „az eljárásrendtől eltérőnek” nevezték, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne – hangoztatták. A közleményben Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy 

Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, 

és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Emlékeztetett, hogy január 30-én a római magyar nagykövetet is behivatták az olasz külügyminisztériumba.   

Carlo Nordio igazságügyminiszter úgy vélte, a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Ilaria Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet. Eugenio Lasco ügyvéd úgy nyilatkozott, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe. 

„Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független.

 Reméljük, így van ez Magyarországon is” – jelentette ki az ügyvéd.   

Az édesapa, Roberto Salis azt mondta, a Tajanival és Nordióval való találkozó „a vártnál rosszabbul sikerült”. „Az olasz kormány nem kíván semmit tenni, minden a magyar bíróságtól függ” – hangoztatta. Úgy vélte, egyedül maradtak, lánya a bírósági ítéletig börtönben fog maradni. 

„De abban a börtönben meg is halhat” 

– jelentette ki. Elmondta, hogy Tajani és Nordio szerint 2500 olasz van külföldi börtönökben, és egyetlen eset nem képezhet kivételt a beavatkozásra. Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről.   A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben – háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként – elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: TV2, Tények, képernyőmentés

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 10. 11:53 Szerkesztve
Bolondok háza köllene neki, gumiszobával.
survivor
2024. február 09. 19:20
Meg is halhat. Bizony ! Én is. Bármikor...otthon is.
Reszelő Aladár
2024. február 08. 09:21
A video szerint csak mázlija volt, hogy nem egy gyilkosságban vett részt. Apuka meg amiatt aggódik, hogy meg is halhat mert nincs extraszűz olivaolaj, friss San marzano paradicsom és érlelt prosciutto reggelire és a kávé is rendszerint valami hideg higított lötty cukorral és sima tehéntejjel. Amúgy senkinek sem muszáj börtönbe kerülni, ehhez annyit kell tenni, hogy nem kell elkövetni semmi törvénybe ütközőt. Azt pedig telibe leszarjuk, ha Olaszországban esetleg a felfegyverezve csoportosan elkövetett gyilkossági kísérlet esetleg nem lenne bűntetendő. Nálunk az.
lacika-985
2024. február 06. 17:35
Mi az anyja valagát keresett itt nálunk ? Ha balhéra adta a fejét akkor tudhatta hogy az éremnek két oldala van .. A tettével életveszélyesen megsebesitettek embereket , teház az hogy a börtönben meg is halhat , az egyáltalán nem légből kapott dolog - remélem pokol lesz az élete és maga fogja kivánni saját halálát . Ezek a génhibás mocsadékok nem érdemelnek kegyelmet , csakis azt hogy átfujjon a talpuk alatt a szél .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!