Itt vannak az időpontok: ekkor nyitnak az adventi vásárok!
A karácsonyi hangulathoz már az adventi vásár is automatikusan kapcsolódik, ezért a Mandiner is összeszedte, hova és mikor érdemes elnézni.
Nyitnak a karácsonyi vásárok: ezekre érdemes figyelni.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
Bő egy hónap múlva itt a karácsony, ezzel együtt pedig sorra nyitnak Európában a szebbnél szebb karácsonyi vásárok, így Budapesten is. November 15-én pénteken két karácsonyi vásár is megnyitott a fővárosban: várják a Szent István téren a bazilika előtt, valamint a Vörösmarty téren is az érdeklődőket. A szervezők tájékoztatása szerint az Advent Bazilika területén 12 méter magas, feldíszített fenyő áll majd, a színpadon pedig hetente több alkalommal adventi hangulatú kulturális produkciók, gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorok színesítik a vásári hangulatot.
Ezt is ajánljuk a témában
A karácsonyi hangulathoz már az adventi vásár is automatikusan kapcsolódik, ezért a Mandiner is összeszedte, hova és mikor érdemes elnézni.
A bazilika előtti karácsonyi vásár már négy alkalommal is elnyerte az Európa legjobb karácsonyi vásáráért járó címet. A Vörösmarty téren ingyenes kisvasúttal és látványműhellyel várják a látogatókat. Mindkét helyen több lehetőség is van az ünnepi és vásári ételek kipróbálására, a szervezők azt ígérték, hogy nagykonyhánál lesz naponta egy étel, amelyet fix 1600 forintos áron lehet megvásárolni. A Szent István téren a Bazilika előtt lesz betlehemi jászol és monumentális adventi koszorú is.
Ezt is ajánljuk a témában
A CNN idei válogatásába olyan „nagyágyúk” is bekerültek, mint a chicagói Christkindlmarket, vagy a bécsi Christkindlmarkt.
A mértékletesség mellett természetesen az is fontos, hol eszik az ember, milyen ételt tud megvásárolni, annak megfelelő-e a minősége.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál arról érdeklődtünk, hogy az idén is ellenőrzik-e majd az árusokat és hány NÉBIH-ellenőr járja majd a standokat.
Mint a Mandinernek elmondták, az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan, az élelmiszer-vállalkozások idén is számíthatnak – ideértve a vendéglátó egységeket működtető vállalkozásokat is – az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrzéseire a kiemelt téli szezonális ellenőrzéseken.
A hatósági vizsgálatok az egész ország területére kiterjednek, melyeket a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei végeznek”
– tették hozzá.
Jó hír, hogy a NÉBIH korábbi évi tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy a rendezvényen, adventi/karácsonyi vásáron kitelepült vendéglátók felkészültsége megfelelő, az élelmiszer-higiéniai és biztonsági szempontokkal többnyire tisztában vannak.
Az ellenőrzések során megállapított nem megfelelőségek jellemzően általános higiénés hiányosságok voltak.
Mint lapunknak elárulták, gyakori probléma volt a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével, valamint a munkavállalók élelmiszerhigiéniai ismereteivel. Úgy fogalmaztak, hogy ezekből adódhatnak olyan súlyos helyzetek, melyek akár megbetegedésekhez is vezethetnek.
Ezenfelül a nyomonkövethetőség is problémát jelentett, mely főleg a lédig, kartondobozban érkezett élelmiszer-alapanyagok esetében fordult elő”
– tették hozzá.
A NÉBIH azt tanácsolja, hogy csak megbízható helyről vásároljunk élelmiszert, mint mondták, a standoknál kötelező feltüntetni a vállalkozás nevét és székhelyét. Azt írták: ahol tömeg van, és sokan állnak sorban, az jó hely lehet.
E helyeknek valószínűleg visszatérő vendégeik vannak, akik nem a negatív tapasztalatok miatt térnek oda vissza”
– jelezték.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint más előnye is van a sokak által látogatott vendéglátóhelyeknek és standoknak: a kínálat gyorsan pörög, a készételek hamar elfogynak, nincs túltárolás.
Fontos, hogy a fogyasztói tájékoztató jól látható helyen legyen (allergén információ, ár), továbbá a személyzet higiéniája is lényeges, így vegyék szemügyre azt is”
– tanácsolja a NÉBIH, majd hozzátették, érdemes alaposan megnézni az étlapot: a túl nagy kínálat nem biztos, hogy jó minőséget is jelent, mert a sokféle alapanyag megfelelő raktár-, előkészítő-, és feldolgozó helyiségekkel rendelkező üzemi hátteret igényel.
Nézzék meg a pavilon, a sátor és az asztal környezetét: a maszatos kiadópult, a morzsás és ételmaradékos etetőpult, az eldobált szalvéták, a használt poharak, valamint a tányérok egyaránt sokat elárulnak a vendéglátóhelyről”
– közölték.