Nem mindenhol érdemes enni a karácsonyi vásárokon – a NÉBIH elárulta, mik az aggasztó jelek!

2024. november 15. 15:07

Nyitnak a karácsonyi vásárok: ezekre érdemes figyelni.

2024. november 15. 15:07
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Bő egy hónap múlva itt a karácsony, ezzel együtt pedig sorra nyitnak Európában a szebbnél szebb karácsonyi vásárok, így Budapesten is. November 15-én pénteken két karácsonyi vásár is megnyitott a fővárosban: várják a Szent István téren a bazilika előtt, valamint a Vörösmarty téren is az érdeklődőket. A szervezők tájékoztatása szerint az Advent Bazilika területén 12 méter magas, feldíszített fenyő áll majd, a színpadon pedig hetente több alkalommal adventi hangulatú kulturális produkciók, gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorok színesítik a vásári hangulatot.

Ezt is ajánljuk a témában

A bazilika előtti karácsonyi vásár már négy alkalommal is elnyerte az Európa legjobb karácsonyi vásáráért járó címet. A Vörösmarty téren ingyenes kisvasúttal és látványműhellyel várják a látogatókat. Mindkét helyen több lehetőség is van az ünnepi és vásári ételek kipróbálására, a szervezők azt ígérték, hogy nagykonyhánál lesz naponta egy étel, amelyet fix 1600 forintos áron lehet megvásárolni. A Szent István téren a Bazilika előtt lesz betlehemi jászol és monumentális adventi koszorú is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem mindegy, hol eszünk

A mértékletesség mellett természetesen az is fontos, hol eszik az ember, milyen ételt tud megvásárolni, annak megfelelő-e a minősége.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál arról érdeklődtünk, hogy az idén is ellenőrzik-e majd az árusokat és hány NÉBIH-ellenőr járja majd a standokat. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint a Mandinernek elmondták, az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan, az élelmiszer-vállalkozások idén is számíthatnak – ideértve a vendéglátó egységeket működtető vállalkozásokat is – az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrzéseire a kiemelt téli szezonális ellenőrzéseken. 

A hatósági vizsgálatok az egész ország területére kiterjednek, melyeket a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei végeznek”

– tették hozzá.

Jó hír, hogy a NÉBIH korábbi évi tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy a rendezvényen, adventi/karácsonyi vásáron kitelepült vendéglátók felkészültsége megfelelő, az élelmiszer-higiéniai és biztonsági szempontokkal többnyire tisztában vannak.

Az ellenőrzések során megállapított nem megfelelőségek jellemzően általános higiénés hiányosságok voltak. 

Mint lapunknak elárulták, gyakori probléma volt a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével, valamint a munkavállalók élelmiszerhigiéniai ismereteivel. Úgy fogalmaztak, hogy ezekből adódhatnak olyan súlyos helyzetek, melyek akár megbetegedésekhez is vezethetnek.

Ezenfelül a nyomonkövethetőség is problémát jelentett, mely főleg a lédig, kartondobozban érkezett élelmiszer-alapanyagok esetében fordult elő”

– tették hozzá.

Így előzhető meg a baj

A NÉBIH azt tanácsolja, hogy csak megbízható helyről vásároljunk élelmiszert, mint mondták, a standoknál kötelező feltüntetni a vállalkozás nevét és székhelyét. Azt írták: ahol tömeg van, és sokan állnak sorban, az jó hely lehet.

 E helyeknek valószínűleg visszatérő vendégeik vannak, akik nem a negatív tapasztalatok miatt térnek oda vissza”

– jelezték.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint más előnye is van a sokak által látogatott vendéglátóhelyeknek és standoknak: a kínálat gyorsan pörög, a készételek hamar elfogynak, nincs túltárolás. 

Fontos, hogy a fogyasztói tájékoztató jól látható helyen legyen (allergén információ, ár), továbbá a személyzet higiéniája is lényeges, így vegyék szemügyre azt is”

– tanácsolja a NÉBIH, majd hozzátették, érdemes alaposan megnézni az étlapot: a túl nagy kínálat nem biztos, hogy jó minőséget is jelent, mert a sokféle alapanyag megfelelő raktár-, előkészítő-, és feldolgozó helyiségekkel rendelkező üzemi hátteret igényel.

Nézzék meg a pavilon, a sátor és az asztal környezetét: a maszatos kiadópult, a morzsás és ételmaradékos etetőpult, az eldobált szalvéták, a használt poharak, valamint a tányérok egyaránt sokat elárulnak a vendéglátóhelyről”

– közölték. 


 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. november 15. 17:45
De legalább elmondhatja, hogy jópénzért fossa ki a belét. 2500 forintos sült gesztenye.... Dugják fel maguknak...
mandala-3
2024. november 15. 16:26
"Nem mindenhol érdemes enni" Szégyen vagytok NÉBIH! Ilyet leírni??? és ti mi a fenének vagytok???
konyvtaros-0
2024. november 15. 15:11
A magas arak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!