Városházán innen és túl – ez vár Budapestre a következő években

2024. október 19. 19:15

Az iCon-intelligent economy Gazdaságpolitikai Konferenciát szervezett, melynek középpontjában Budapest jelene és jövője állt.

2024. október 19. 19:15
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Pixabay Belső képek: BDPST Koncept, BKIK

Az iCon-intelligent economy Gazdaságpolitikai Konferenciát szervezett a Budapest belvárosában lassan egy éve megnyílt Dorothea Hotelben. A kerekasztal-beszélgetések középpontjában a magyar főváros állt, melynek jelene és jövője mellett 

a résztvevők körbejárták annak turisztikai és gazdasági lehetőségeit is. 

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke előadásában hangsúlyozta, a főváros fejlesztési terveinek kidolgozása során érdemes visszatekinteni a dualizmus vállalkozói aranykorára, mikor a város vonzotta a tehetséges hazai vállalkozókat. „A dualizmus vállalkozói aranykorában a kamara igen jelentős gazdaságszervező, fejlesztő szerepet látott el. Kezdeményezte például a tőzsdék, szabad raktárak, vagy a Nemzeti Bank létrehozását.” 

BKIK elnöke ezután azzal folytatta, „úgy érezzük megérett a helyzet arra, hogy a kamarai rendszer újra megbecsült és erős legyen. Hálózatos működést kell kialakítani, a vállalkozókkal közvetlen kapcsolatban álló területi kamarák helyzetbe hozásával és anyagi megerősítésével”.

Budapestet fel kell emelni a világ vezető turisztikai desztinációi közé

Nagy Elek előadását követően Budapestet mint turisztikai desztinációt vizsgálták meg a kerekasztal beszélgetés résztvevői. Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azzal vezette fel az eszmecserét, hogy a magyar gazdaságban a turisztikai szektor kiemelt elem, több százezer embert foglalkoztat. Megjegyezte, ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon, a reptér visszavásárlása egy kulcsfontosságú lépés volt. „Budapest évről évre egyre több embert vonz. Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk szolgálni, megfelelő infrastruktúra van szükség: utakra, autópályákra, és nem utolsó sorban modern reptérre, amely fogadni tudja az utasok tömegét”. Az államtitkár itt ismertette, hogy 

a Budapest Airport idén előreláthatóan rekordot fog dönteni, a becslések szerint 2024-ben több mint 17 milliárd utas fordul majd meg a termináljain.

Lóga a reptérnél maradva azzal folytatta, még mindig vannak kiaknázatlan desztinációk, ilyen többek között a Távol-Kelet. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy immár heti 21 közvetlen légi járat köti össze Budapestet hét kínai nagyvárossal, köztük Sanghajjal vagy Pekinggel. „E folyamatos bővülés miatt is szükség van a terminálfejlesztésre, továbbá arra, hogy ennél a beruházásnál a befektetői kör is bővüljön. A vállalkozók reményeink szerint rövidesen belátják majd, hogy érdemes a reptérbe beruházniuk” – hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Ráhel, a BDPST Koncept vezetőjének Losonci Gergely moderátor azt a kérdést tette fel, van-e dolga a kormányzatnak a turisztikai szektorban. „Nem kell nagy ideológiai kérdéseken elmélázni ezzel kapcsolatban, elég csak szétnézni a környező országokban. Többek közt Bécset és Prágát is támogatja a kormányzat, de 

Nyugat-Európában is megszokott a turizmus állami szubvenciója, nálunk is ezt kell tenni, különben versenyhátrányba kerülnénk.

Figyelemmel kell követnünk a versenytársaink lépéseit, ahhoz, hogy tovább fejlődhessünk” – fogalmazott.

Szerinte a magyar főváros szálloda és szállodamarketing szempontból nagyon jól áll, „majdnem készen vagyunk” ezen a területen. Mint fogalmazott, Budapesten gyönyörű az épített környezet, melyet csak tovább emel a Duna és az azon átívelő hidak. „Változatosak a szálláshelyek mind a három-, mind a négy-, mind az ötcsillagos szállodákat illetően. De erős a kínálat mind a luxus, mind a prémium, mind a klasszikus kategóriákban” – hangsúlyozta, megjegyezve, igaz ez az éttermekre is, hiszen több Michelin-csillagos étteremmel is büszkélkedhet Budapest.

A magyar konyha változatos, a street food különlegességek pedig tovább gazdagítják a gasztronómiai kínálatot.

Ez a fajta változatosság meglátása szerint igaz a kulturális szolgáltatókra is, – elég csak a Művészetek Palotájára vagy az Operaházra gondolni –, „ugyanakkor mivel a magyar nyelvet csak megközelítőleg 15 millió ember beszéli – ezért olyan kulturális termékekre lenne szükség, amelyek beszéd nélkül is értéket közvetítenek. Ilyenek például az immerzív kiállítások, az újcirkusz- vagy a tánc előadások” – hangzott el.

A BDPST Koncept vezetője szerint a repteret illetően még van hová fejlődni, de reméli, rövidesen változás áll majd be e téren. Emellett úgy véli, hiányosságok vannak az üzleti turizmusban. 

Több nagy volumenű szakmai konferenciára és rendezvényre, ehhez pedig konferenciaközpontra lenne szükség, hogy a januártól márciusig tartó holtszezont se élje meg nehézkesen a szektor”

 – húzta alá.

„A magyar főváros szálloda és szállodamarketing szempontból nagyon jól áll” – jelentette ki Orbán Ráhel, a BDPST Koncept vezetője az iCon-intelligent economy Gazdaságpolitikai Konferenciáján. Fotó: BDPS Koncept

Kreinbacher József, a Dorottya Experience Kft. tulajdonosa kapott szót ezután. Arra igyekezett választ adni, hogy egy ideérkező turistának mire van szüksége, „mi zökkentené ki a hétköznapokból”. „Ez az a faktor amiben Budapest hihetetlen lehetőségekkel rendelkezik, de nincs kellően kihasználva. Pedig az épített környezet mellett természeti adottságokban sincs hiány: elég csak a Margit-szigetre vagy a várost kettészelő Dunára gondolni.”

„Az úgynevezett élményfaktort kellene tehát tovább növelni. Budapestet fel kell emelni a világ vezető turisztikai desztinációi közé. 

Ehhez az kell, hogy a kormány, a főváros vezetése és a turisztika szereplői között megszülessen egy közös akarat, 

létrejöjjön egy előremutató összefogás” – magyarázta Kreinbacher.

Hozzáfűzte, valójában 

két fajta turista létezik: aki élményt keres, illetve az, aki a szolgáltatások alapján választja ki az úti célját. 

Orbán Ráhel erre a felvetésre úgy reagált, hogy szerint fontos e két célcsoport között megtalálni az egyensúlyt, továbbá az is, hogy minden korosztály megtalálja az igényeinek megfelelő programot.

A beszélgetés második felében arra igyekeztek választ találni, hol az arany középút a minőségi és a tömegturizmus között. Értelemszerűen előkerült az Airbnb témája, amely Lóga Máté szerint az évek során iparággá vált. Az államtitkár szerint viszont azt a kérdést sose tették fel e szolgáltatás kapcsán, hogy ezzel a jelenséggel a szállodaipar hogy tudja felvenni a versenyt. Lóga szerint az Airbnb-lakások rendszabályozása rövidesen idehaza is megtörténik, ez pedig segíteni fog az eddigi esetleges adózási „sötét foltok” felszámolásában.

Lóga kifejezte azt a reményét is, hogy a low cost, azaz alacsony költségű járatokat mellett a long haul járatok (hosszú távú repülőutak – szerk.) is megjelennek majd.  Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy amellett, hogy sok spanyol és francia turista érkezik hazánkba, a leginkább kihasznált járat a Budapest-Tel-Aviv-i. Ezért érdemes lenne keleti long haul járatokban is gondolkozni – fogalmazta meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Budapesti főispán: folyamatos showműsorok várhatók a Közgyűlésben

A turisztikai és szállodaipari témák után Sára Botond, Budapest főváros főispánja a kormány és a főváros kapcsolatáról beszélgetett Kiszelly Zoltánnal, a Politikai Elemzések Központjának igazgatójával. Sára felidézte, hogy 2020 januárja óta vezeti a Fővárosi Kormányhivatalt, pár hónappal azután nevezték ki, hogy Karácsony Gergelyt megválasztották főpolgármesterré. Karácsony ekkor megkereste, és azzal a kéréssel fordult felé, hogy „ne hadakozzanak” egymással. Itt emlékeztetett, hogy korábban ezt a kérést Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta felé.

A főispán ezután elmagyarázta, hogy ő maga politikai felelősséggel tartozik a kormánynak, a szakmai ügyekért a hivatal főigazgatója felel. 

Ha a Fővárosi Közgyűlésen törvényellenes döntések születnek, akkor az ellen fel kell lépni.”

A kormányhivatal leghatékonyabb fegyvere az elmúlt években a törvényességi felhívás volt. Bíróságra három vagy négy esetben kellett fordulni. Ilyen volt többek között a Horn Gyuláról elnevezni kívánt közterület ügye vagy amikor Karácsonyék meg akarták sarcolni a Budapesten közlekedő tehergépjárműveket. A főispán kiemelte, nem volt olyan eset, amit elvesztettek volna.

Sára Botond azzal indokolta a döntését, hogy visszaadta a fővárosi közgyűlési mandátumát, hogy a kormányhivatal élén többet tud tenni a budapestiekért. Majd rátért arra, hogy a 2024-es önkormányzati választás azt mutatta meg a lakosság számára is, milyen, ha nincs meg a stabil, többségi felhatalmazás egy közgyűlésben.

„Az, ami jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben zajlik, abból az látszik, hogy nem fognak hamar rendeződni a sorok. Még ha rövidesen lesz is főpolgármester-helyettes, valamint elfogadják az SZMSZ-t, itt folyamatos showműsorok várhatók” – vázolt fel egy lehetséges jövőképet a főispán. 

Sára Botond azért adta vissza a közgyűlési mandátumot, mert úgy véli a kormányhivatal élén többet tud tenni a budapestiekért. Fotó: BKIK

„Budapestben óriási potenciál van”

A konferenciát Szentkirályi Alexandra előadása zárta. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője öt plusz egy nagy területet nevezett meg, amelyeken a következő időszakban javítani kell Budapesten. Ezek a közbiztonság, a lakhatás, a közterületek tisztasága, a zöld város, tiszta levegő és a turizmus. 

Mint fogalmazott „a fentiek fejlesztésével és figyelembevételével egy élhető várost teremthetünk, ami első sorban a benne élők szempontjait és mindennapjait tekinti prioritásnak. Ezzel párhuzamosan pedig versenyképes a környező országok fővárosaival és a világ nagyvárosaival”.

Szentkirályi leszögezte, 

Budapestben óriási potenciál van, csak jól kell szervezni, rendben kell tartani és vezetni kell, ami talán a legjobban hiányzik.

Pedig Budapest egy fantasztikus adottságokkal megáldott, gyönyörű város” – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.”

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta „Budapestben óriási potenciál van, csak jól kell szervezni, rendben kell tartani”. Fotó: BKIK 


 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2024. október 19. 19:29
Kilóg a lóláb......
gilou-au-clavier
2024. október 19. 19:27 Szerkesztve
Orbán veje, lánya, a főispán meg a lófejú pszchopata bukováry tiktokkerpicsa, akit el se mertek indítani, annyira gáz. Húbazdmeg. Dehét nincsen korrupció, nincs nepotizmus... Most mutatták meg Budapestről, hogy lófaszt a hazug tolvajoknak, 5 év múlva még 28,69%-ot se fognak kapni.
gilou-au-clavier
2024. október 19. 19:24 Szerkesztve
Budapestet fel kell emelni a világ vezető turisztikai desztinációi közé" Ezért kell azonnal kibaszni a Közlekedési Múzeumot Debrecen mellé a pusztába, nehogy könnyen elérhető legyen bárkinek, főleg a turistáknak, ugye, tetves bugris birkák?
sexykitty-5000117
2024. október 19. 19:19
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!