Ebből mi lesz? Elemzőt kérdeztünk a kaotikus Fővárosi Közgyűlés után

2024. október 04. 20:09

Kiszelly Zoltán szerint Karácsony szeretne emancipálódni. Az elmúlt ciklusban a DK miatt nem tudott, s miután sikerült megszabadulni Gyurcsányéktól, most nem akarja, hogy mások táncoljanak az orrán.

2024. október 04. 20:09
null

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner.hu

Az előjelek beigazolódtak, a Fővárosi Közgyűlés hektikus alakuló ülése azt bizonyította, hogy Karácsony Gergely kemény öt év elé néz, nagyon nehéz feladat lesz Budapest működtetése – mondta a Mandinernek Kiszelly Zoltán. 

A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint egyértelműen kiderült, nem tudtak kompromisszumra jutni a baloldalon, a főpolgármesternek többen is a szemére vetették, hogy nyáron kirándult, biciklizett, ahelyett, hogy megteremtette volna az együttműködés feltételeit. Az elemző úgy véli, miután a főpolgármester mögött nem alakult ki többség, ennek hiányában a közgyűlés sodródott az eseményekkel.

A legnagyobb vita a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítása körül alakult ki, 

erről Kiszelly kijelentette, mindez amiatt történt, mert elmaradt az alku. Karácsony az apró kérdésekben ugyan engedett, a nagyobbakban azonban nem, mert meg akarja őrizni a befolyását. Van ugyan némi jelentősége annak, hogy a képviselők három helyett öt percet beszélhetnek, de az sokkal lényegesebb, hogy sem ők, sem a bizottságok nem kaptak erősebb jogosítványokat, a főpolgármester ugyanis nem akar fogatlan oroszlán lenni.

Az szmsz-nél is nagyobb probléma azonban, hogy nem tudtak főpolgármester-helyettest választani, pedig a törvényt ezt előírja, de miután Karácsony egyelőre nem tud maga mellé állítani 16 embert – tizenheten kellenek a többséghez –, így nehezen elképzelhető, hogy a következő ülésen sikerrel járnak jelentette ki az elemző.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a Kutyapárt és a Vitézy-féle Podmaniczky Mozgalom politikailag láthatóak akarnak maradni, mert ha beállnának egy koalícióba, azt a 10 fős Tisza Párt és – a pozíciójánál fogva – Karácsonyék dominálnák, amit a két kisebb frakció mindenképp el akar kerülni. Így Vitézy Dávidék és Kovács Gergelyék nem akarnak az állandó többség részévé válni, ügyek mentén azonban készek együttműködni. A másik ok pedig, hogy Karácsony szeretne emancipálódni. Az elmúlt ciklusban 

a DK miatt nem tudott, s miután sikerült megszabadulni Gyurcsányéktól, most nem akarja, hogy mások táncoljanak az orrán.

A megoldás az lehetne, hogy egy csomagban állapodnak meg – ide beletartozik az szmsz-en, a főpolgármester-helyetteseken és a költségvetésen kívül több személyi kérdés is –, de egyelőre nem látszik erre a politikai akarat, de Kiszelly úgy véli, a végén Karácsonynak kell engednie, mint ahogy már abba is belement, hogy harmadára csökkentsék a tanácsadói számát, illetve, hogy Kiss Ambrusból nem lesz főpolgármester-helyettes, csak egy bizonytalan státuszú főigazgató.

Azt ma még nem lehet megmondani, hogy végül be kell-e avatkoznia a folyamatokba a kormányhivatalnak – állítja a politikai igazgató. A Tisza Pártnak nem rossz ez a kaotikus helyzet, de rajta kívül a többiek megegyezési kényszerben vannak, mert a kialakult blamázs, és esetleg később a közgyűlés feloszlatása, új választás kiírása komoly veszélyt jelente a számukra.

A Tisza Párt képviselői újoncok a politikában – Magyar Péter Emmanuell Macron francia elnök példáját követve hirdetések útján állította össze a csapatát –, a politikai igazgató szerint nyilván van még mit tanulniuk, de elképzelhető, hogy előbb-utóbb belerázódnak a munkába, ki fog alakulni a karakterük. De valójában a Tisza Párt egy black box, és sok múlik azon, hogy Ordas Eszter, a frakcióvezető hogyan tudja a hátán vinni a csapatát, mert Magyar címlapsztárként jelenik csak meg, mint ahogy az ma is történt. Az a lényeg a tiszások számára, hogy 

megbízhatóan, üzemszerűen, botrányok nélkül dolgozzanak a következő években, 

a városatyáknak nem az a dolguk, hogy nagyot alakítsanak a közgyűlésben.

Inkább az volt a meglepő Kiszelly számára, hogy Karácsony csapata indiszponált volt, Tüttő Kata kivételével úgy viselkedtek – fogalmazott –, mint a meglepett mókusok, nem igazán értették, mi történik körülöttük.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujelet-mgtsz
2024. október 04. 22:18 Szerkesztve
Itt az ideje, hogy az iparűzési adó befizetésének a körét felülvizsgáljuk. Miért csak a székhely szerint kell fizetni. miért nem a munkavégzés, a teljesítés helyszíne szerint? Elegünk van abból, hogy a semmittevő pestiek lefölözzék a nekünk járó adóbevételeket.
Kanmacska
2024. október 04. 21:47
Az egész ciklusban nem értették, mi történik körülöttük, csak eltették a nagy lóvét.
sexykitty-5000104
2024. október 04. 20:12
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­­­e­­l­d­­ ­­a­ ­s­z­­e­­x­­­i­­ ­p­u­­­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!