Várható volt: nem tetszik a gazdag városoknak az iparűzési adó átalakítása

2024. október 16. 06:11

Hiába lesz háromezer település a nyertese, a legnagyobb magyar városok nem repesnek az örömtől a hipa-átalakítás miatt.

2024. október 16. 06:11
null

Nyitókép: nyugodtadozas.hu

Mint ismert: közel 65 milliárd forintra pályázhatnak 2025-től a járások – jelentette be nem rég Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. „A Versenyképes Járások Programmal célunk, hogy a helyi iparűzési adó jövő évi többletéből keletkező támogatást a települések egyetértésben költhessék saját térségük fejlesztésére” – fogalmazott.
A program elindításának célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. A jövőben szisztematikusabb fejlesztéspolitika valósulhat meg az uniós források és a Magyar falu program forrásai mellett a területfejlesztési alap bekapcsolásával.

A program keretében az iparűzési adó jövő évi többlete bekerülne a területfejlesztési alapba, amelyre a járások pályázhatnak majd.

Ez a forrás a Pénzügyminisztérium számítása szerint 65 milliárd forint lesz. „A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzésiadó-többleteként megjelent, ám ha ez az összeg nem éri el az évi 250 millió forintot, a költségvetés kiegészíti” – magyarázta a bejelentéskor Navracsics Tibor.

Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás. 

A vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent. A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz az iparűzési adó többletén túl, és 33 olyan járás rendelkezhet 250 millió forint feletti többlettel jövőre.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem repesnek az örömtől a nagyvárosok

Érthető okokból egyáltalán nem repesnek az örömtől a legnagyobb magyar városok a helyi iparűzési adó (hipa) régóta tervezett átalakítása miatt – írta meg a Világgazdaság. A portál úgy fogalmaz: rengeteg érdeket sért, ezért számos vitát válthat ki a legnagyobb hazai települések és a kormányzat között a következő hetekben a helyi iparűzési adó tervezett átalakítása.

A hipa átalakítása már régóta lógott a levegőben, ám a vita a nyár folyamán kapott újabb lendületet, amikor Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, ő azt fogja javasolni a kormánynak, hogy a szüntesse meg az eddigi rendszert,

ugyanis szerinte az elmúlt években rengeteg pénz ment el fesztiválokra, „etetésre, itatásra”, helyette a várost kellett volna építeni, kórházakat és iskolákat felújítani.

A Világgazdaság szerint arról, hogy pontosan hogy fog kinézni az új rendszer, nem sokat tudni, Navracsics Tibor annyit árult el, hogy az összes járásban nagyjából 65 milliárd forintos keretet fognak szétosztani, amelyen a 173 járás osztozhat, az alábbi bontásban:

  • 135 járás kap majd 250-250 millió forintot, 
  • hat megyeszékhely-központú járás egyenként félmilliárdot, 
  • 33 térség pedig ennél is többet. 

A gazdasági porál emlékeztet: a tisztánlátást ugyanakkor nehezíti, hogy a bejelentés után pár nappal Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés parlamenti bizottságának éves meghallgatásán már 115-120 milliárd forintos hipa-növekményről beszélt jövőre. 

Nem tudni, hogy végeredményben a növekményt teljes egészében elvonná az állam, vagy csak a felét, amire esetleg lehet következtetni Varga szavaiból. A tárcavezető mindössze annyit mondott a várható változásokról, hogy „a kormány készíti elő a 2025-ös költségvetést, már nem kell sokat aludni, és minden kiderül”.

Tudta?

Bár a hipa-átalakítás sok településnek valóban fájhat, a döntés már régóta érlelődött, a kormánynak valamit kezdenie kell azzal a helyzettel, hogy a magyar települések kétharmadának szinte semmiféle adóbevétele nincs. Hogy mennyire aránytalan a jelenlegi rendszer, mi sem bizonyítja jobban, mint az Állami Számvevőszék 2021-es jelentése, amely megállapította, hogy a teljes hipa-bevétel közel kétharmada mindössze 47 önkormányzattól származik.

A döntés érzékeny helyzetbe hozza a legnagyobb magyar településeket, amelyeknek évek óta a hipa az egyik legfontosabb bevételi forrásuk. Papp László kormánypárti polgármester elég egyértelmű kritikát fogalmazott meg: „A magam részéről ezt nem tartom elfogadhatónak, mert a szolidaritási hozzájárulás azért jött létre, hogy a központi költségvetés egy olyan forráshoz jusson a nagy adóbevételű városoktól, amely segít a térségi egyenlőtlenségek kiegyenlítésében, megszüntetésében, 

akkor ennek a tételnek, amelyet most a kormány bevezetni kíván, a szolidaritási hozzájárulás részeként kellett volna megjelennie” 

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy azzal egyetért, hogy az elmaradottabb településeket segítsék a jelentősebb iparú települések bevételeiből, de azt kiemelte, hogy az ipar egy városnál nemcsak lehetőségeket, hanem kihívásokat is jelent, többek között közlekedés-, oktatás- vagy városfejlesztésben.

Akadnak mérsékeltebb vélemények is

Ahogy azt korábban megírtuk, Cser-Palkovics András például ennél mérsékeltebben fogalmazott: „Még ugyan várjuk a javaslat pontos részleteit, de azt már most kimondhatom: sosem könnyű forrásokról lemondani, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ez a fajta regionális, agglomerációs gondolkodás a helyes irány!” 

A Világgazdaság rávilágít: a rendszer átalakítása nem véletlenül merült fel 2010 óta több ízben, 

ám mindannyiszor elakadt a nagyobb települések ellenállásán, nem véletlenül. 

Tavaly a 3178 önkormányzatnál 2022-ről 2023-ra országosan 259,1 milliárd forinttal nőttek a helyiadó-bevételek, amelyek összértékben elérték az 1350 milliárd forintot, amiből csak az iparűzésiadó-bevétel 1149 milliárd forintot tett ki,

tehát az önkormányzati szektor adóbevételeinek 85 százaléka a hipából származott.

A gazdasági portál azt is kifejti, hogy a legtöbb befizetést egyébként Győr és Debrecen könyvelte el 2023-ban: az előbbi 29,8 milliárdot, az utóbbi 28,7 milliárdot realizált. A cívis város idén 20 százalékos növekedéssel és 34,5 milliárdos hipa-bevétellel tervezte meg a költségvetését. 

Magyarul, ha ez a növekedés megismétlődik, amire jó esélye van, hiszen a BMW- és a CATL-gyár lassan bekapcsolódik a termelésbe, akkor 2025-ben is alsó hangon 6 milliárdról kellene lemondania.

Időről időre felmerül az átalakítás

A Világgazdaság szerint az adónem ellen sokszor elhangzik kritikaként, hogy árbevétel-alapú, így tehát minden esetben be kell fizetniük a cégeknek, akkor is is ha éppen veszteségesek. Pont emiatt merül fel időről időre az átalakítása – a legharsányabban a kamara elnöke részéről.

Az iparűzési adót jobban szét kellene teríteni. A jelenlegi rendszer nem segíti a gazdaság fejlődését, és az önkormányzatok számára sem kedvező, így ezt előbb-utóbb ki kell dobni és egy új rendszert alkotni” – érvelt Parragh László 2020 őszén, amikor a kormány – elfogadva a kamara javaslatát – végül megfelezte a hipát két évre. 

A döntés természetesen akkor is óriási felháborodást váltott ki az önkormányzatoknál.

Bár valóban fájhatott azoknak, akiket a kormány nem kompenzált, ám a csődhullám, amit sokan vizionáltak, elmaradt” – teszi hozzá a gazdasági portál. Hozzáteszik: nem csak az MKIK vezetője, maga az adószakma sincs elájulva ettől a rendszertől.

Ez egy nagyon leegyszerűsített, nem korszerű adónem, amelynek alkalmazására ebben a formában nem találunk nemzetközi példákat” – nyilatkozta a viták idején Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:48
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­­k­e­l­­­d­­ ­a­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­n­c­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
tintapaca
2024. október 16. 16:40
Akitlosznak! Az Antall kormány kevés pozitív intézkedése volt, hogy az SZJA 100 százaléka maradt kezdetben a településeken. Ezt aztán folyamatosan nyirbálták, majd teljesen elvonták, a gépjármű adóval együtt. Az iparűzési adó az egyetlen adónem,amely alól a multik sem tudnak kibújni. A jövedelem újra elosztás ma a kormányzati szereplőknek biztosít hatalmat. Minél nagyobb a jövedelemkoncentráció és az újraelosztás mértéke, annál erősebb a központi hatalom. Ez a parlamenti demokrácia és a gazdasági diktatúra torz megjelenési formája. Akkor van igazi demokrácia, ha van gazdasági önállóság. Minden hatalom célja a gazdasági önállóság felszámolása! Jelentősen növelné a gazdasági hatékonyságot, ha az újra elosztás irányát megfordítanák. Az adókat helyi szinten szednék be, és mintegy 80 százalékukat a régió használná fel, 15 százalék menne az állami funkciókra,. 5 százalék a gyenge települések támogatására. Van ahol hasonló modell működik, természetesen az előbbienél finomabb arányokkal.
tintapaca
2024. október 16. 16:23
Navracsics rájött, hogy az általa bevezetett járási rendszer források nélkül nem tud működni. Azonban, ahelyett, hogy konstruktív ötlete lenne, most - jó komccsi módjára -, azoktól akar elvennei, akiknek van, és akik megdolgoztak érte. Nem számít az önkörmányzati törvény, a helyi adókról szóló törvény, a jogalkotásról szóló törvény, az alaptörvény, ha ez a kockafejű bürokrata valamit kieszel. A szolidaritási járuléknak kellene betöltenie azt a pénzügyi támogatási híd fejezetet, amely az átlag alatti települések fejlődését szolgálja. Mit akarnak az ötszáz fős települések fejlesztésével, ahol lehet pályáznia a települési operatív programból pénzekre? Inkább a polgármesteri helyeket kellene szűkíteni. Rossz az egész koncepció, és a választások előtt csak hergeli a lakosságot! Igazi komcsi tempó a másét osztani! És tessék mondani Navracsics Úr, a járások majd mire fordítják a pénzt? Sehová nem vezető bicikli utakra? Gyermek nélküli játszóterekre?
2024. október 16. 08:06 Szerkesztve
Kezdem azt érezni, hogy dedikált cél, hogy ellehetlenítsék az önkormányzatokat. Az a helyzet hogy lassan 6 éve csak ostor van. Ez az egész átalakítás másról se szól, hogy még kisebb mozgástere legyen az önkormányzatoknak. Lazár érve pedig nem állja meg a helyét. Az ovodákat iskolákat állami fentartásba vonták. Ezek utàn nem fair az önkormányzat szemére vetni, hogy nem újítják fel őket. Főleg, hogy az ipán meg az építmény adón kívül minden adóbevételt elvontak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!