Mit lehet tudni az iparűzési adó szétosztásáról?

2024. október 08. 17:13

A Versenyképes járások program keretében az iparűzési adó egy részét támogatás formájában „visszapályázhatóvá” tenné a kormány.

2024. október 08. 17:13
null

Nyitókép: nyugodtadozas.hu

Mint ismert: közel 65 milliárd forintra pályázhatnak 2025-től a járások – jelentette be hétfőn Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. „A Versenyképes Járások Programmal célunk, hogy a helyi iparűzési adó jövő évi többletéből keletkező támogatást a települések egyetértésben költhessék saját térségük fejlesztésére” – fogalmazott.

Szisztematikus fejlesztéspolitika

A program elindításának célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. A jövőben szisztematikusabb fejlesztéspolitika valósulhat meg az uniós források és a Magyar falu program forrásai mellett a területfejlesztési alap bekapcsolásával.

A program keretében az iparűzési adó jövő évi többlete bekerülne a területfejlesztési alapba, amelyre a járások pályázhatnak majd.

Ez a forrás a Pénzügyminisztérium számítása szerint 65 milliárd forint lesz. „A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzésiadó-többleteként megjelent, ám ha ez az összeg nem éri el az évi 250 millió forintot, a költségvetés kiegészíti” – magyarázta Navracsics Tibor.

Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás. A vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent.

A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz az iparűzési adó többletén túl, és 33 olyan járás rendelkezhet 250 millió forint feletti többlettel jövőre.

Város és környéke ellentétek

A Világgazdaság kifejti: a projekt kidolgozására és a pályáztatásra úgynevezett járási fejlesztési fórumok hoznak létre a járásszékhelyi polgármesterek vezetésével. A tagokat az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei adják. A fórumok kétharmados többséggel döntenek, aminek egyik célja, hogy „tompítsák a város és környéke közötti esetleges ellentéteket”. A pályázat céljait a kormány jelöli meg őszig, hogy a többlet összegét garantáltan megkapják a járások.

A bejelentést és a Versenyképes járások program kezdeményezést Székesfehérvár nagy népszerűségnek örvendő polgármestere, Cser-Palkovics András is méltatta, szerinte ugyanis sosem könnyű forrásokról lemondani, ugyanakkor meggyőződése, „hogy ez a fajta regionális, agglomerációs gondolkodás a helyes irány”.

Csökken a nagyvárosok terhelése is

A fideszes Cser-Palkovics tételes bejegyzésben reagált Navracsics Tibor bejelentésére, miszerint jövőre a Versenyképes járások program keretében az iparűzési adó egy részét támogatás formájában „visszapályázhatóvá” tenné a kormány.

Közép és hosszú távon Székesfehérvár és minden nagyváros érdeke, hogy a közvetlen környéke is együtt tudjon fejlődni vele, hiszen ezzel csökken a nagyvárosok terhelése is. 

A koncepció lehetséges továbbvitele, hogy a szolidaritási hozzájárulás egy része is ilyen alapokba kerüljön és ezzel a települési források földrajzi elosztása igazságosabb legyen” – fogalmazott Cser-Palkovics.

Hozzátette: „Nagy köszönet Miniszter úrnak, hogy az általam is régóta szorgalmazott agglomerációs megközelítést és ötletet felkarolta, formálta, bízom abban, hogy Magyarország Kormánya, majd a Parlament és az önkormányzatok, külön a nagyvárosok önkormányzatai támogatni fogják azt!”

Vitályos Eszter kormányszóvivő is hangsúlyozta: az átfogó program célja, „hogy dinamikát adjon a fejlődő járásoknak, illetve hogy hozzásegítsen egy szisztematikusabb fejlődési program létrejöttéhez”.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2024. október 08. 19:02 Szerkesztve
A NER maffiának minden fillérre szüksége van. Ennyi ez, és nem több.
Akitlosz
2024. október 08. 18:16
Ez magyarul azt jelenti, hogy az iparűzési adót is elveszi az állam az önkormányzattoktól, ahogyan korábban a SZJA-t is elvette. A pályázásos világ azt jelenti, hogy végső soron mindenről a kormány dönt. Az önkormányzatok csak azt dönthetik el, hogy mit szeretnének, aztán ha a kormány éppen meghirdet pályázatot, akkor pályázhatnak. És ha nyernek a pályázaton akkor lesz valami, ha nem nyernek, akkor nem lesz semmi. Az önkormányzatnak már a neve is hazugság. Nem magukat kormányozzák az önkormányzatok, hanem csupán kiszolgálják helyben az államhatalmat. Amelyik önkormányzatnak eddig még ment valahogyan az az iparűzési adótól volt. Ennek is vége.
sexykitty-5000106
2024. október 08. 18:10
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­­k­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­­z­e­­x­­i­ ­­p­­u­­n­c­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
RasPutin
2024. október 08. 17:30
Tehát. Valaki megtermeli az iparűzésiadót, a kormány elveszi és majd ő dönti el hogy kinek adja. Mint ha még mindig a szocializmust építenének. Ott is ez volt. A prosperálóktól elvették( RÁBA Tungsram Richter) majd odaadták a vegetálóknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!