Üstökös: 80 ezer évente látható, vasárnap este lesz a leggyönyörűbb

2024. október 19. 09:21

Igazi most, vagy soha lehetőség. Szabad szemmel is látható lesz az üstökös.

2024. október 19. 09:21
null

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Vasárnap este várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz a nyugati égbolton feltűnő C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös. A Svábhegyi Csillagvizsgáló az üstökös miatt több programmal is várja az érdeklődőket. 

Az üstökös sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 11-e estétől már észlelhető volt a nyugati égbolton, bár ekkor a Nap közelsége miatt még nehezebb volt megfigyelni. Binokulár segítségével azonban könnyebben láthatóvá vált a fényes üstökösmag, valamint az abból kiinduló porcsóva – tájékoztattak. A jelenség megfigyeléséhez az első napokban különösen fontos volt, hogy teljesen sík és szabad legyen a láthatár. A Vénusz támpontként szolgálhat, az üstökös ugyanis 29 fokkal, azaz két kinyújtott kezű arasszal nyugatra található a fényes bolygótól. A fényes jelenség kedden este 19 órakor már 14 fok magasan, pénteken pedig 21 fokos magasságban volt, a Kígyó csillagképben, így napról napra egyre jobban láthatóvá vált. 

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este 19 óra ígérkezik a legjobbnak. Az üstökös megtalálását ekkor segíti, hogy együttáll majd a Marfik csillaggal, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk őket 

– tudatták a közleményben. 

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököst elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. 

Október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. Szerdán és csütörtökön a Naphoz járt nagyon közel, pénteken pedig az esti égen bukkant fel, ami az északi féltekei megfigyelőknek kedvezett – áll a közleményben. A Svábhegyi Csillagvizsgáló vasárnap rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst. A programokra a csillagvizsgáló honlapján, a Programok a csillagvizsgálóban menüpont alatt található linken lehet jelentkezni.

(MTI/Mandiner.hu) 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemugatolmerkapol
2024. október 19. 11:50
Aki esetleg lemarad, ne csüggedjen, egy kilőtt interkontinentális-ballisztikus atomrakéta a brittudósok szerint nagyon hasonló, sőt látványra talán meg is haladja az ilyen csicskagyász üstökösöket! Ráadásul nem kell hozzá se binokulár, se monokulár, csak egy kis Kamala és Zelenszkij!
Ati Papa
2024. október 19. 11:11
Grenadilmars--- krumplistészta Binokular---- távcső
sexykitty-5000117
2024. október 19. 10:59
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­­x­i­­­ ­­p­u­n­­c­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
seherezade-2
2024. október 19. 10:53
Nem érek rá, holnap este. De a következő visszatérését beírtam a naptáramba, akkor majd feltétlen szakítok rá időt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!