Százmilliárd forintot kalapozhat össze a gödi Samsung-gyár egyik riválisa – a Bloomberg rántotta le a leplet

2024. október 18. 16:08

Az európai ipari szereplők sokáig a svéd Northvolt AB-ban látták a kínai és koreai akkugyárak alternatíváját, a cég azonban az utóbbi időben egyre rosszabbul teljesített.

2024. október 18. 16:08
null

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A hírek szerint a Northvolt AB közel jár ahhoz, hogy sikerüljön összeszednie egy 300 millió dolláros (100 milliárd forintos) mentőcsomagot, ezzel a pénzszűkében lévő svéd akkumulátorgyár időt nyerne, hogy stabilizálja a termelését és hosszabb távra megoldódjon a finanszírozási problémája – számol be a Bloomberg

A lap szerint a részvényesek, hitelezők és vevők együtt vesznek részt az áthidaló finanszírozásban. A megbeszélések a végső fázisban tartanak, de 

továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy meghiúsulhat az üzlet.

Az átmeneti csomag az elektromos járművek beszállítójának készpénzlehetőséget teremtene, hogy biztosítsa a tartósabb finanszírozást, amely az önfenntarthatóság felé vezető útra terelné a céget. A Northvolt több tízmilliárd dolláros akkumulátor-megrendeléseket teljesített, de eddig nehezen tudott elfogadható minőségű és árú késztermékeket szállítani. 

A Northvolt nem kívánt nyilatkozni a Bloombergnek az üzletről.

A cég a 2017-es alapítása óta mintegy 10 milliárd dollárnyi adósság- és tőkefinanszírozást kapott, de olyan jó nevű kínai versenytársakkal áll szemben, mint a Contemporary Amperex Technology Co. és a BYD Co., amelyek már évek óta gyártanak akkumulátorcellákat és sokkal és sokkal alacsonyabbak a költségeik – teszi hozzá a Bloomberg. Ugyanakkor – erről már a Telex ír – a Northvolt 

a legnagyobb európai akkumulátorgyártónak, a gödi Samsung-gyárnak is egyik fontos riválisa. 

A lap szerint az európai vezetők és ipari szereplők sokáig a svéd vállalatban látták a kínai és koreai akkugyárak alternatíváját, a cég azonban az utóbbi időben egyre rosszabbul teljesített és majdnem csődbe ment.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2024. október 18. 17:57
Nem temetném a Northvolt-t. 600 emberrel indultak 5 év múlva lettek 8000-n..1500 tanácsadóval!!! Igazi eus lopok-projekt. Most ez így persze nem folytatható. Szvsz összekapják maguk, mert ha nem, akkor kína mindent visz, és ennyire nem lehet hülye az eu. Vagy de?!
sexykitty-5000117
2024. október 18. 16:17
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­­­ ­­a­ ­s­­­z­­e­­x­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. október 18. 16:12 Szerkesztve
A svéd Northvolt még Svédországban is megbukott! Több haláleset és belső összeomlás... És ennek a magyar ügynökei akarták előre lejáratni a kínai gyárat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!