Országgyűlési választások: hozzányúlna a kormány a jogszabályokhoz, 2026-ban már a változások szerint szavazhatnánk

2024. október 18. 16:42

Egyszerűbben szavazhatnak a magyarországi választásokon a jövőben azok a munkavállalók, akiknek a voksolás napján a beosztásuk szerint munkát kell végezniük. A törvénymódosítások szerint az érintett alkalmazottak díjazás mellett munkaidőben is leadhatják szavazatukat. A szavazatszámláló bizottságok tagjai is mentesülhetnek a munkavégzés alól.

2024. október 18. 16:42
választás
Nagy Kristóf

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Módosítaná a kormány a munka törvénykönyvét annak érdekében, hogy azok a választópolgárok is gond nélkül részt tudjanak venni a jövőben az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati, helyi választásokon, akik a szavazás napján – a szavazókörök nyitvatartási idejében – dolgoznak.

Módosulhat a választási eljárásról szóló törvény is, amely a jövőben előírja, hogy a helyi választási- és a szavazatszámláló bizottság tagja a választás napján és az azt követő napon is mentesülhessen a munkavégzés alól.

Nem mindenki jut el szavazni

Ahogy arról a Mandiner a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választásokat követően beszámolt, a Munkástanácsok Országos Szövetsége kezdeményezte a kormánynál a meglévő jogszabályok pontosítását, kiegészítését, mivel több munkavállaló jelezte, hogy nem, vagy csak nehezen tudott részt venni a voksoláson.

Ezt is ajánljuk a témában

Több olyan esetről is érkezett a szakszervezeti szövetséghez visszajelzés, hogy a munkavállaló döntéskényszerbe került: vagy elmegy szavazni és a voksolás idejére nem kap fizetést, vagy a teljes napi munkabéréért cserébe lemond választójogáról. Igazolást pedig a választásokon történő megjelenésről nem kérhetnek az érintettek.

Döntéskényszerben: fizetés, vagy voksolás?

A törvénymódosításokra azért van szükség, mert jelenleg nincs olyan tételes szabályozás, amely megfelelő módon garantálná, hogy a voksolás napjára beosztott dolgozók munkaidejükben el tudjanak menni szavazni – hívta fel a Mandiner figyelmét a június 9-ei választások tapasztalatai alapján korábban a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Szabó Imre Szilárd ügyvéd, a Munkástanácsok ügyvezető alelnöke kérdésünkre kedvezőnek nevezte, hogy a kormány gondoskodik javaslataik alapján a törvények módosításáról. Kiemelte:

A munka törvénykönyvének tervezett módosításával azok, akik a szavazás napján munkaidőbeosztásuk alapján dolgoznak, a választáson való részvételük elősegítése érdekében legfeljebb 2 óra időtartamra mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól, amennyiben a választások napjára beosztott rendes vagy elrendelt rendkívüli munkaidő meghaladja a 8 órát. Az érintetteknek erre a 2 órára távolléti díjban részesülnének. 

A távolléti díj az általános szabály szerint az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány, valamint az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével megállapított összeg.

A szavazatszámlálók is megnyugodhatnak

A munka törvénykönyve mellett a választási eljárásról szóló törvény is változik. 

Az ügyvezető alelnök ezzel kapcsolatban kifejtette, „szintén a Munkástanácsok javaslata alapján a szavazatszámláló bizottság tagjai is mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól a voksolás napján és az azt követő napon. A vonatkozó jogszabály jelenleg nem rendelkezik arról az esetről, ha a munkavállaló a szavazás napjára be lenne osztva, pedig az általános munkarendtől eltérően foglalkoztatott munkavállalók vasárnapra is beoszthatók rendes és rendkívüli munkaidőben is” – tette hozzá Szabó Imre Szilárd.

Az egyes munkajogi és ahhoz kapcsolódó tárgyú törvények módosításáról szóló törvény – amely a választások napjára érvényes új szabályok mellett egyéb kisebb módosításokat is tartalmaz – már jövő januártól hatályba léphet, az NGM a szöveget társadalmi egyeztetésre bocsátotta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de France
2024. október 18. 19:04
Felesleges intézkedés. Az aki ledolgozta munkaidejét szavazhat utána, estig több órája lesz erre. Aki későn kezd, korán szavazhat. Hacsak nem olyan hosszú órákat dolgoznak egyesek amit a törvény tilt.
cutcopy
2024. október 18. 18:21
"Az érintettek erre a 2 órára távolléti díjban részesülnének" Libsik őrjögenek majd hiszen nekik nem jár mert nem dolgoznak vasárnap..
gullwing
2024. október 18. 17:18
Nos megint lehet sivítani balliberálnáciéknél hogy a gonosz obán megint a maga szája íze szerint alakítja a választást! 😂😂😂
sexykitty-5000117
2024. október 18. 17:11
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­e­l­­d­­ ­a­­­ ­­­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­p­­u­n­­c­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!