Orbán Viktor új gazdasági akciótervvel indítja be a növekedést – itt vannak a részletek!

2024. október 02. 20:21

Bár a gazdaság növekedésének üteme alapján Magyarország már most is az Európai Unió első feléhez tartozik, az eddigi 1 százalékról 3 és 5 százalék közé emelné eredményeinket.

2024. október 02. 20:21
Pénz // Forint

Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

 

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a nemzetgazdasági növekedés feltételeinek megteremtése kifejezetten a politika fókuszába került, amit kimondottan megnehezít az a tény, hogy a magyar gazdaság további javítását rég nem látott, kifejezetten rossz nemzetközi környezetben kell elérni. Orbán Viktor az ezekre a külső tényezőkre adott választ a múlt héten hirdette meg a kormány részéről.

A nagyszabású konferencián szóba került a gazdasági semlegesség, aminek legfőbb lényege, hogy az egyre jobban blokkosodó nemzetközi piacon Magyarország ne csak fenntartsa, de ki is szélesítse a kereskedelmi kapcsolatait.

Többek között így érhető el az is, hogy a magyar gazdasági növekedés stabil lábakon álljon. Emellett viszont legalább ennyire fontos célkitűzés egy erős löket a belső piacnak, amivel a magyar fogyasztást is fel lehet pörgetni. A kormányzat ezt konkrét, meghatározott lépésekkel kívánja elérni, a gazdaságélénkítő csomag tervéből pedig több elem koncepciója nyilvánosságot kapott.

Ezt is ajánljuk a témában

Most sem állunk rosszul, de messze még a cél

Magyarország azonban most sem teljesít rosszul, hiszen a gazdaság növekedésének üteme alapján az Európai Unió első feléhez tartozunk, ami viszont így sem ideális, elvégre 1 százalék körüli az eredmény, aminél magasabb sávot érdemes megcélozni. A kormány terve is erre mutat, hiszen a magyar gazdaság növekedési ütemét 3 és 5 százalék közé szeretné emelni, még úgy is, ha ez Európában nem ez a mértékű erősödés a jellemző.

Hétfőn egyébként már a parlamentben is az új gazdaságpolitikához kapcsolódó akcióterv részeiről beszélt a miniszterelnök, így a diákhitelhez hasonló munkáshitel; a tőkejuttatás a kis- és közepes vállalkozóknak; a 13. havi nyugdíj állandósítása; továbbá a gyermekek után járó adókedvezmény megkétszerezése is szóba került.

Az új gazdaságpolitika első lépéseinek is mondható juttatások a terv szerint komoly lendületet adnak a gazdasági növekedésnek. Mint kiderült, a kormány ezeket az új eszközöket a következő hónapokban és években indítja el. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: „nem valamiféle szocialista időket idéző reformcsomagra vagy nagy ugrásra van szükség, inkább egymást követő és egymásra épülő iparpolitikai, vállalkozásfejlesztési, pénzügyi akciótervekre”.

Ezt is ajánljuk a témában

Családi kedvezmény, támogatás és hitel

A Világgazdaság bővebben is megmagyarázta ezeket a csomagokat és kedvezményeket, eszerint például a családtámogatások bővítése nemcsak gazdasági érdek, hanem demográfiai is. A lap szerint a „családi adókedvezmény mára az egyik legfontosabb családtámogatási elem lett”, ami „egy olyan adókedvezmény, amellyel az arra jogosult összevont adóalapját csökkentik, azaz a kedvezmény miatt nő a jogosult nettó fizetése, ugyanakkor a bruttó nem változik”.

Jó hír, hogy erre az állam az idei költségvetésből 320 milliárd forintot fordít, amit további 52 milliárdnyi járulékkedvezménnyel egészítenek ki. Ez a hozzájárulás nagyságrendileg egymillió háztartást érinthet és körülbelül 160 milliárd forint többletet jelentene a költségvetésben, ami a GDP 0,24-0,25 százalékát teszi ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint kiderült, ezzel „az emeléssel az egygyerekesek havi nettó 10 ezer forintja 20 ezer forintra, a kétgyermekeseké gyermekenként 40 ezer forintra emelkedne”. Továbbá a „három gyerek esetén a családi adókedvezmény maximális összege jelenleg havonta 99 ezer forintra nőne”, miközben háromnál több gyerek esetén a duplázást követően „ez jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után”.

A már említett munkáshitel, ahogy megfogalmazták, a diákhitel párja, és ez a feltételezések szerint a 17 és 22 év közötti dolgozók számára nyújthat támogatást a pályakezdéshez. Egyelőre csak annyi sejthető, miközben a  kormány jelenleg is dolgozik az elindításán, hogy ez szabad felhasználású lesz a szakmunkások számára, miközben leginkább azokat segíti, akik nem jogosultak diákhitelre.

Ezt is ajánljuk a témában

A munkáshitel akár több millió forint kamatmentes kölcsönt nyújtana azért, hogy a fiatalok itthon vállaljanak munkát – gyermekvállalás esetén további kedvezményekkel.

A kormány a versenyképes vállalatokban látja a gazdasági növekedés megteremtését, ezért a kkv-knak is tőkejuttatási programot hirdet. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter javában azon dolgozik, hogy beépítse a 2025-ös költségvetésbe. Az előzetes információk szerint a koncepció lényege, hogy a kormányzat minden egyes vállalkozói forintot megtold még eggyel.

Amit még a Világgazdaság kiemelt a cikkben, az az, hogy 2010-től úgy emelkedett az átlagnyugdíj összege a két és félszeresére, hogy ehhez külön még a 13. havi nyugdíjat is hozzá adhatjuk. Orbán Viktor ráadásul pont azt jelentette be, hogy a nyugdíjasok számára kínált egyik legnagyobb juttatást is állandósítják a 2025-ös költségvetésben, emellett a nyugdíjemelés sem áll meg. Ez ráadásul nemcsak az idősek anyagi biztonságát jelenti, de a gazdasági növekedés lendületére is jó hatással lehet.

A Világgazdaság egy grafikát is közzétett az elmúlt 14 év változásairól a nyugdíjak terén:

A Világgazdaság grafikája

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. október 02. 21:10
de France Nem számít. Lényeg, hogy a birka bevegye akciótervnek ezt a szóvirág-tákolmányt, tapsoljon, s ne foglalkozzon mással.
de France
2024. október 02. 20:42
€ : 400 Ft
canadian-deplorable
2024. október 02. 20:27
Ez az ún. "blokkosodás", egy új polkorrekt szó amit ezúttal a Fidesz talált ki, igazából a belső piac és főleg a munkaerőpiac védelme. Minden olyan ország amely nem akar gazdasági öngyilkosságot elkövetni néha használja ezt a "blokkosodást". Magyarország arra épít, hogy Kína lerakata lesz az únióban. Csak éppen ha az únió végre megúnja a kínai árudömpinget, akkor Magyarország nagyon rossz lóra tett.
sexykitty-5000102
2024. október 02. 20:26
🍓 ️ ­É­r­t­é­k­­e­­­l­d­­­ ­a­ ­­s­­­z­e­­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­­c­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!