Ez a változás több tízezer családot érint, érdemes odafigyelni

2024. október 01. 09:32

Még több család számára nyílik meg a lehetőség, hogy igazi otthont teremthessen magának.

2024. október 01. 09:32

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Október 1-jétől újabb fontos intézkedés lép életbe, amely jelentősen megkönnyíti a gyermekes családok otthonteremtését. Több tízezer család számára válik egyszerűbbé a csok plusz, a falusi csok, valamint a babaváró támogatás igénybevétele a kormány döntése nyomán, 

különösen a speciális adózási formákban dolgozók és a mezőgazdasági őstermelők számára. 

Az intézkedés célja, hogy az államilag támogatott otthonteremtési programokat ezek a csoportok is könnyebben elérjék, megkönnyítve számukra a hitelfelvételt és ingatlanvásárlást.

A jogszabály-módosításoknak köszönhetően a katás vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is hozzáférhetővé válnak az eddigi támogatási formák. A speciális adózóknak mostantól elegendő lesz egy év tb-jogviszonyt igazolniuk a támogatások igénybevételéhez – ismertette Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Hozzátette, a hitelbírálat során bevételük legalább ötven százalékát jövedelemként számíthatják be, ami lehetővé teszi számukra, hogy magasabb összegű hitelhez jussanak, és nagyobb értékű ingatlant vásároljanak.

Az erről szóló ismertetőt alább tekintheti meg:

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Népszerűek az otthonteremtési programok 

Az elmúlt években a magyar lakáspolitikában számos jelentős intézkedés történt, amelyek középpontjában a családok lakhatási helyzetének javítása állt. A kormány által támogatott programok közül a csok és a falusi csok különösen nagy hatást gyakoroltak, hiszen segítségükkel közel kétszázötvenezer család, azaz minden negyedik gyermekes család költözhetett új, megfelelőbb otthonba – foglalta össze cikkében a Magyar Nemzet.

A lap megjegyezte, hogy a falusi csok révén nemcsak a városi lakásvásárlás vált elérhetővé, hanem 

a kistelepüléseken élő családok számára is megnyílt a lehetőség az otthonteremtésre, -felújításra és -bővítésre. 

Ez az intézkedés nagyban hozzájárult a falvak elnéptelenedésének megállításához, és elősegítette a fiatal családok helyben maradását – hangsúlyozták.

Az otthonteremtési programok közé tartozik továbbá a 2019-ben bevezetett családvédelmi akcióterv, amely magában foglalja a babaváró kölcsönt is. Ez a kölcsön különösen nagy segítséget jelentett a családalapító házaspároknak abban, hogy saját ingatlanban kezdhessék közös életüket. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásai is igazolják, hogy a házaspárok jelentős része a babaváró kölcsönt otthonvásárlásra vagy felújításra használta fel, ami tovább növelte ennek az állami támogatásnak a népszerűségét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. október 01. 10:40
GKI: a CSOK inkább ártott, mint használt, felnyomta az építőanyagok és ingatlanok árát
luxusbatar
2024. október 01. 09:47
Büdösparszt tisza zombiknak SEMMIT nem adni! Majd a megváltójuk finanszírozza őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!