Nekem 1956 a csalódásról, a cserbenhagyásról szól

2024. október 23. 11:04

A politikusok és a politika megfojtja a normális emlékezést és ünneplést.

2024. október 23. 11:04
Pottyondy Edina
Pottyondy Edina
Facebook

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

„A nemzeti ünnepeink a semmitmondás, a nagyotmondás, a lózung dobálás és a kellemetlen önpátosz alkalmai. A politikusok és a politika megfojtja a normális emlékezést és ünneplést.

Ma, október 23-án is arról szól a licit, hogy kik 1956 valódi örökösei. Nagy a verseny, erős a mezőny! Orbán Viktor szégyentelenül azzal kérkedik, hogy fegyverrel menne a frontra, ha jönnének az oroszok. De azért a lyukas zászló kisajátítása is ügyes próbálkozás…

Mindeközben az állami propaganda úgy hajlítja a történelmet, mintha azok a javarészt baloldali arcok, akik forradalmat csináltak, nem igazságos társadalomról, működő demokráciáról, szabad szólásról, erős szakszervezetekről (munkástanácsokról) ábrándoztak, hanem arról, hogy hogyan legyen annyira szuverén az ország, hogy az elit következmények nélkül lophassa szét.

Bennem leginkább keserűség van, ha arra gondolok, hogy hogyan él vissza a politika az 56-os vagy akár a 48-as forradalmárok önfeláldozásával. 

És keserűséget érzek, ha arra gondolok, hogy mit tesznek Magyarországgal, a jövőnkkel, miközben akár épülhetne ebből az országból egy Finnország vagy egy Dánia, vagy Csehország vagy Szlovénia. Persze nem egyik napról a másikra. Csak itt éppen Fehéroroszországot és Szerbiát gyártanak a gyerekeinknek.

Nekem 1956 a csalódásról, a cserbenhagyásról szól. És nemcsak arról, hogy hogyan hagyta a magyar forradalmat cserben a világ, hanem arról is, hogy hogyan hagyjuk cserben naponta azokat az értékeket mint például a szolidaritást, a konszenzuskeresést, az emberi méltóságot, a tudás és a kultúra tiszteletét, amik nélkül nincs társadalom és nincs magyarság.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 13:15
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­k­­e­­l­­­d­­ ­a­ ­­s­­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
atti64
2024. október 23. 13:11
SZOPD LE A FIRKÁSZ FASZBUKKODAT TE FÉREG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lemez
2024. október 23. 13:08
Nektek pottyantós.A gyereked apja is zavarta a megemlékezés,éppolyan trágyalé mint te.A két hazaáruló nyomósnak is csak erre tellett.Egy nyomorék csúrhe vagytok.
Obsitos Technikus
2024. október 23. 12:55
Nektek ott a fosos lyukasnadrág. Lobogtassátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!