Másnak sikerült, nekünk nem – a kudarccal végződő magyar kiugrási kísérlet összefüggéseit boncolgatták a történészek

2024. október 09. 15:42

A konferencián az is kiderült, hogy Szálasi Ferencnek mekkora szerepe volt Horthy Miklósék akciójának meghiúsításában.

2024. október 09. 15:42
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: német és nyilas alakulatok 1944. október 16-án a kiugrási kísérlet után a Szent György téren (Fotó: Fortepan)

Az 1944 októberi kiugrási kísérlet hátteréről, előkészítéséről, összefüggéseiről rendezett konferenciát szerdán a Rubicon Intézet és a VERITAS Intézet, Horthy Miklósék sikertelen akciójának nyolcvanadik évfordulóján.

Szakály Sándor történész, az MTA doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója bevezető előadásában elmondta, hogy már 1943-ban felmerült a háborúból való kilépés gondolata Horthy Miklós kormányzóban, a Kállay-kormány tagjaiban és egyes katonai vezetőkben, akiknek az olasz és a finn példa lebegett a szemük előtt. A tapogatózás elindult, de nem hazánkat fenyegető szovjetek irányába, hanem a nyugati hatalmak felé. 

Sőt a doni vereséget követően felmerült egy olyan opció is, hogy katonai erővel jelenjünk meg a Balkánon, mert lehet, hogy ott lesz partraszállás és így egyszerűbb lenne a kapcsolatfelvétel és az átállás. 

Ezt is ajánljuk a témában

Moszkvánál a kulcs

A britekkel meg is születik egy előzetes megállapodás, amelyben rögzítik, hogy amennyiben nyugati szövetséges csapatok érik el Magyarország határait, akkor a magyar hadsereg nem tanúsít fegyveres ellenállást. 

A probléma azonban az, hogy az igazi harcoló ellenfél a Szovjetunió. Ennek ellenére ez a terv még akkor is él, amikor 1944 augusztusában a szovjetek elérik határt. Horthy csak akkor fordul Moszkva felé, amikor kiderül, hogy hazánk biztosan a szovjet érdekszférába kerül majd. A kormányzó ezért Moszkvába küld delegációt. 

A kiugrás kapcsán az egyik legkomolyabb probléma azonban az, hogy csak a kormányzó és szűk köre van képben, de közülük sincs mindenki a szükséges információk birtokában

 – hangsúlyozta Szakály Sándor. Nincs meg a szükséges előkészítés. Elhangzik a rádiónyilatkozat, de a hadsereg ilyenekre nem alapoz, nem mozdul – tette hozzá. 

Ahogy a VERITAS főigazgatója rámutatott: Horthy rosszul gondolta, hogy amikor a legfőbb hadúri minőségében kiad egy proklamációt, akkor azt automatikusan követi a honvédség vezetése. Ezen felül az is komoly akadályt jelentett, hogy a kulcspozíciókban olyan tisztek voltak, aki bár nem voltak nyilasok, hungaristák, de a végsőkig való kitartás mellett tették le a voksukat

A sikertelen kísérletet követő lemondásról és nyilas hatalomátvételről a történész megjegyezte: 

ha Horthy nem ír alá semmit a hatalomátadásról, az akkor is megvalósult volna.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A románoknak sikerült

A magyar kísérlettel szemben az 1944 augusztus 23-i sikeres román kiugrásról tartott előadást Ottmar Trasca történész. Mint mondta, a szövetségesek 1944-es sikerei hozzájárultak ahhoz, hogy a végletekig fáradt román társadalomban és a vezető körökben felerősödjön a szkepticizmus a Német Birodalommal szemben.

Bár a német vezetéshez egyre több jelentés futott be a román mozgolódásról, ezek többször egymásnak ellentétes információk voltak, így a németek nem tudtak egy egységes képet kapni ezekről a törekvésekről. Berlin folyamatosan figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket és azon az állásponton volt, hogy amíg Antonescu marsall van hatalomban, addig nem kell aggódni. A német nagykövetség üzenete is arról szólt pár nappal a kiugrás előtt, hogy nincs kétség Románia hűségét tekintve. 
Augusztus 20-án meginduló szovjet támadás aztán katalizálta az eseményeket, a román kiugrás pedig teljesen meglepte Adolf Hitlert, aki elrendelte Bukarest megszállását és a puccs leverésére adott parancsot – mondta a történész. 

Ám a német hadműveletek –amelyek egyébként fokozták a társadalmi ellenállást – kudarcra voltak ítélve. A román csapatok visszaverték a támadást, pár nappal a szovjetek megérkezése előtt. 

Berlin számára a román kiugrás politikai, katonai, de főleg gazdasági szempontból is katasztrofális következményekkel járt, elsősorban az olajlelőhelyek elvesztése miatt

– mutatott rá Ottmar Trasca. 

Szálasit be sem avatták 

Paksy Zoltán az 1944. október 15–16-i nyilas-hungarista hatalomátvétel napjait elevenítette fel. A történész egyebek mellett arról beszélt, a kiugrási kísérlet előtt 

Szálasi Ferenc többször próbálkozott Horthynál, hogy nevezze ki miniszterelnöknek, a kormányzó azonban ezt mindvégig elutasította. 

Szálasi augusztus 29-i utolsó találkozásuk után szembefordult Horthyval és a németekkel irányába tett lépéseket. Onnan azonban eleinte csak üres biztatást kapott. 

Szeptemberben azonban már a nyilasok megkezdték a hatalomátvétel technikai előkészítését és Szálasi októberben már Edmund Weesenmayerrel, a Harmadik Birodalom teljhatalmú magyarországi megbízottjává tárgyalt – mondta a történész.

A németek Horthy lemondásának kikényszerítésére kidolgozzák azt a tervet, hogy elrabolják a kormányzó fiát, ifjabb Horthy Miklóst. Szálasit október 15-én váratlanul éri Horthy proklamációja, amelynek elhangzása után bekísérik a német nagykövetségre, de nem foglalkoznak vele. Ezek után meglepve értesül arról, hogy este az ő hadparancsát olvassák be a rádióba. Szálasi csak másnap aktivizálódik, miközben Horthy védőőrizetbe helyezik a németek. Találkozik Horthyval, aki még ekkor sem hajlandó kinevezni, de miután fia elrablásának hírére megtörik, este nyolckor aláírja lemondását. 

Szálasinak tehát jelentéktelen szerepe volt a kiugrási kísérlet meghiúsításában

 – hangsúlyozta Paksy Zoltán.

Számvéber Zoltán, a Hadtörténeti Levéltár és Térképtár igazgatója a román kiugrás utáni és a magyar kísérlet előtt katonai viszonyok változásáról elmondta, hogy 1943-as hadi események egyértelművé tették, hogy az oroszok elérik előbb-utóbb a magyar határt. Így a magyar vezetés védelmi vonal kiépítéséről döntött a Kárpátokban. 1944 nyár végén betörnek az oroszok, amit ellentámadás majd már egy komolyabb orosz támadás követett. A szovjetek eredetileg a Balkán irányába nyomultak volna előre, nem pedig Magyarország felé, ám végül többek között a román események hatására mégis hazánk irányába fordultak. 
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 18:24
🍓 ️ ­É­r­t­­é­k­e­­­l­d­ ­­a­ ­s­­z­e­x­i­ ­p­u­­­n­­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Kovács Ubul
2024. október 09. 18:24
Tehát a románok alávalók, mert nem voltak balfaszok, mint mi.
canadian-deplorable
2024. október 09. 17:32
"Akitlosz 2024. október 09. 09:52 Magyarország megőrizte a becsületét" Hogyan? Nem becsületből álltunk Hitler mellé, hanem azért, mert a nyugati szövetségesek még a háború előtt elutasították Horthy közeledését. Horthy természetesen azt kérte a szövetségesektől, hogy Magyarország kapja vissza a Trianonban ellopott területeit. Ez a nyugatiak számára lehetetlen volt, mert akkor magukra haragították volna az összes országot akik loptak tőlünk és felbomlott volna az a világrend amit pont ők hoztak létre. Ezért Horthy kosarat kapott, szomszédaink pedig elkezdtek fenyegetni. Horthynak csak egy választása volt: Hitler. Horthy és Hitler nem szerették egymás, Hitler pedig soha nem bízott Horthyban. Egyszerűen csak kihasznált minket, belevitt egy vesztes háborúba és még több területet elveszítettünk, valamint hazánk orosz megszállás alá került és ránk kényszerítették a kommunizmust.
Akitlosz
2024. október 09. 17:12
Ahogyan nemes római hozzászólótársunk is említi a nyugati érdek az volt, a németek kitartsanak a keleti fronton, mert ha nem, akkor a szovjetek foglalták volna el még észak-Olaszországot is és akkor ott is kommunizmus lett volna. Így is alig bírták megakadályozni a nyugatiak, hogy ne kommunizmus legyen Olaszországban és Görögországban is. Úgyhogy Magyarország történelmét sem árt néha emelkedettebb nézőpontból is szemlélni. A szovjetek Magyarországon 1944. december 26-a és 1945. március 15-e között egy lépést sem jutottak előbbre. Ez a németek és a magyarok érdeme. Ha máshogyan alakul a történelem, akkor az övék lett volna Ausztria és észak-Olaszország is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!