Indul a nemzeti konzultáció: mutatjuk, mi szerepel benne!

2024. október 28. 08:51

„A Magyarország meg tudja csinálni!” címet viselő konzultáció az új gazdaságpolitikai irányvonalra összpontosít.

2024. október 28. 08:51
null

Nyitókép: Képernyőkép / Magyar Nemzet

Ahogyan arról beszámoltunk, a kormány újabb nemzeti konzultációt kezdeményezett, immár a tizenegyedik alkalommal, Orbán Viktor pénteken mutatta be a frissen nyomtatott íveket. Bár a konzultáció témáit már korábban ismertették, a teljes kérdéssor eddig még nem volt nyilvános, most azonban a Magyar Nemzet megszerezte és publikálta azt. „A Magyarország meg tudja csinálni!” címet viselő konzultáció az új gazdaságpolitikai irányvonalra összpontosít. A konzultációs ívek terjesztése már megkezdődött, így hamarosan minden háztartásba eljutnak. 

Gazdasági semlegesség

A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy Brüsszel és a nyugati világ gazdasági hidegháborút hirdetett. Véleménye szerint Magyarország számára nem előnyös ebben részt venni, ha sikeresek akarunk lenni, gazdasági semlegességre kell törekednünk. A konzultáció első kérdése arra irányul, hogy a lakosság szerint érdemes-e csatlakozni a kereskedelmi háborúhoz, vagy inkább próbáljuk megőrizni a gazdasági semlegességet.

Új gazdaságpolitika

A második kérdés a gazdasági szuverenitás kérdéskörét érinti: vajon a magyar gazdaságpolitikát a nyugati mintákat és az Európai Unió irányelveit követve kellene kialakítani, vagy inkább Magyarország önállóan, saját érdekei mentén határozza meg ezt. Csak azokat a mintákat szabad átvenni nyugatról és keletről, ami hasznos és észszerű, és el kell utasítani mindent, ami árthat a magyaroknak, akkor is, ha a szövetségeseinktől érkezik.

A kis- és középvállalkozások támogatása

A harmadik kérdés a konzultációban arról szól, hogy támogassa-e a kormány a magyar kis- és középvállalkozásokat minden eszközzel a multinacionális cégekkel szemben. Ennek egyik lehetséges formája a hazai vállalkozások számára nyújtott tőkejuttatás lenne, amit a konzultáció résztvevői támogathatnak, vagy úgy is dönthetnek, hogy nincs szükség további támogatásra, mivel elegendő hitel áll a gazdasági szereplők rendelkezésre.

Multinacionális cégek szabályozása

A negyedik kérdés összefügg az előzővel, hiszen a nagy multinacionális cégek gyakran visszaélnek piaci erejükkel. A konzultációs kérdés lehetőséget ad arra, hogy a lakosság eldöntse, támogatják-e a kormány fellépését az ilyen cégekkel szemben, vagy inkább fogadja el a brüsszeli szabályozást, és ne avatkozzon be.

Béremelési program

Az ötödik kérdésben a kormány arra kíváncsi, szükségesnek látják-e a magyar emberek a béremelési programot, amely a minimálbér négyszázezer forintos szintjére és az átlagbér egymillió forintos szintjére emelését célozza meg.

 

Munkáshitel fiataloknak

A hatodik kérdés a diákhitelhez hasonló, kamatmentes kölcsön bevezetéséről szól a fiatal munkavállalók számára, hogy segítse őket az életkezdésben. A konzultáció résztvevői ennek szükségességéről dönthetnek.

Lakhatás támogatása

A hetedik kérdés két részre oszlik, egyik része arról szól, hogy támogassák-e a munkáltatók adókedvezményesen alkalmazottaik lakhatását, illetve felhasználható legyen-e a Szép-kártya lakásfelújításra is.

Fiatalok lakhatásának támogatása

A nyolcadik téma a fiatalok lakhatásának segítésére vonatkozik: egyetértenek-e a kollégiumi férőhelyek növelésével és új kollégiumok építésével, valamint az 5%-os kedvezményes hitel bevezetésével a fiatal lakásvásárlók számára?

Tizenharmadik havi nyugdíj

A kilencedik kérdés a 13. havi nyugdíj megőrzésének támogatásáról szól, mivel az Európai Unió ezen juttatás megszüntetését szorgalmazza.

Családi adókedvezmény

A tizedik kérdés a családi adókedvezmény jövő évi megduplázásának támogatásáról szól, melyet a kormány a gyermekvállalás ösztönzésére szán.

Migrációs büntetés elutasítása

A tizenegyedik, záró kérdésben pedig vélemény nyilváníthatunk, hogy a támogatjuk-e a kormány migrációs politikáját, vagy inkább a brüsszeli migrációs politikával értünk egyet.

 

Határidő: december 20.

A kitöltött konzultációkat december 20-ig várják, de az előbb beérkezett válaszokat folyamatosan feldolgozzák majd, hogy a kormány minél hamarabb képet kapjon a lakosság véleményéről ezekben a kérdésekben.

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2024. október 28. 12:10
A nercsűrhét kérdezném, mert komolyan érdekel, hogy ti ezt a baromságot komolyan veszitek, vagy tudjátok, hogy faszság, de hű csicskaként azért kitöltitek? Meg ilyenkor összegyűltök a tanyán, és aki véletlenül tud olvasni közületek az segít, vagy begyűjtik, és kitöltik nektek? Komolyan azt gondoljátok, hogy aki 14 év tejhatalommal, euroszázmilliárdokkal a zsebében sikeresen elkúrt mindent amit lehet, az most hirtelen megcsinálja a tutit? Utolsó kérdésem: amikor a hazaáruló, enyveskezű, románcigány fajtátok magát magyarnak, és kereszténynek mondja, akkor hangosan röhögtök magatok között, vagy van bennetek azért némi szégyenérzet? Várom megtisztelő válaszotok, Éljen a Párt!
Ez D-dúr és e-moll
2024. október 28. 11:30 Szerkesztve
(előz. komm. folyt.) A diákhitel a diplomások, a munkáshitel a szakmunkások életkezdését lehetetleníti el azzal, hogy már súlyos adósságokkal indulnak neki önálló életüknek. A különféle állami támogatású lakáshitelek pedig jók a bankoknak, az építési vállalkozóknak, ingatlanfejlesztőknek és spekulánsoknak, mert az égbe lövik ki az ingatlanárakat --- egyre kevesebben tudnak önerőből önálló lakhatáshoz jutni --- és így egyre többet keresnek az adósokon és a vásárlókon. Nyugaton, ahol már nagyon régen működik ez az adósrabszolgaság-szisztéma, az államok nagy számú állami bérlakással próbálják segíteni a fiatalok életkezdését és az ezért vagy azért elesettek lakhatáshoz jutását. Úgy látszik, a Fidesz szerint még nem elég csórók és kiszolgáltatottak a magyarok, még jobban le kell őket gatyásítani, még függőbbé kell őket tenni, hogy még alázatosabban hajtsák a fejüket a globalista igába.
Ez D-dúr és e-moll
2024. október 28. 11:29
Az én gyerekkoromban az öregek okosak voltak, mindig szívesen beszélgettem velük kölyökként, mert sokat tanulhattam tőlük. Ma pedig olyanok, mintha minden öregnek elmentek volna otthonról; régen a korral okosodtak, mostanában butulnak az emberek. Nagyanyámnak vagy nagyapámnak még nem lehetett volna olyan hülyeségeket beadni, mint a 13. havi nyugdíj --- ami egyébként egy Medgyessy-féle emeszpés propagandatalálmány ---, mert azt mondták volna, hogy nekik nem kell 13. havi nyugdíj, elég ha csak 12 hónapon keresztül annyi nyugdíjat fizetnek, amiből meg tudnak élni. Hasonlóképpen vélekedtek a hitelekről is. Nem igaz, hogy a fideszesek nem látják, hogy az állami támogatású hitelek jelen viszonyok között --- amikor a megélhetéshez szükséges jövedelem kiváltására szolgálnak --- a magyarok egyre mélyebb bérrabszolgaságba süllyesztését célozzák. (folyt. köv. komm.)
bagira004
2024. október 28. 11:29
monitowoc 2024. október 28. 11:25 Miért vagy te kirekesztő szavazást ellenzed , mindenkinek egyéni dolga mit x-l. Te tiltod , mi azt mondjuk mindenki töltse ki küldje el . Fölöslegesen ragozod . Féltek csak úgy tudnátok nyerni ha népet a jogából kitiltjátok , elvégre szabad vélemény szólás jog van . Mindenki mondja el amit gondol. Kormány a népet megkérdezi nem jogsértő , sőt demokratikus . Nép nem jogfosztott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!