„Ho-ho-hó”: megérkezett a Mikulás a boltok polcaira, de közelít a blackfriday is – megnéztük, miért ilyen hamar

2024. október 17. 20:14

Az élelmiszer kereskedelemben már közeledik a karácsonyi szezon, de ez elsősorban pszihológia, valódi forgalmat még nem generál a termék. Előbb a fekete péntek jön, csak utána indul a bolti főszezon.

2024. október 17. 20:14
Mikulás, illusztráció. Fotó: Rhea LEE képe a Pixabay -en.

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Rhea LEE képe a Pixabay -en.

Idén a második negyedévben 3 százalék körül nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A harmadik negyedévben ennél nagyobb növekedésre lehet számítani, de rendkívül fontos fontos (a költségvetésbe érkező adóbevételek tekintetében is), hogy a karácsonyi kiskereskedelmi szezon jól sikerüljön. Nem véletlen, hogy

néhány élelmiszer kereskedő már nyár legvégén, ősz legelején kipakolta a polcaira a karácsonyi édességeket, most pedig már október második hetétől a szaloncukor is megjelent a kínálatban.

A karácsonyi bevásárlás és a pszichológia

Ennek jellemzően pszihológiai okai vannak. A karácsonyi édességek és most a szaloncukor nem más mint a karácsony percepciója, a boltos tudatosítja a vevőben a szezon közeledtét és arra ösztönzi, hogy készüljön, hamarosan indul a roham. Ugyanakkor még a fekete pénteket közelében sem vagyunk, a háztartások egyelőre az őszi szünet közeledtével és a téli holmik beszerzésével foglalkoznak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az augusztusi kiskereskedelmi adatok (üzemanyag nélkül 5,6 százalékos növekedés) azt jelzik, hogy visszatérőben van a vásárlási kedv, ha nem romlik a fogyasztói hangulat, kifejezetten erős adventi kiskereskedelmi forgalomra lehet számítani - már a korábbi évek gyenge aktivitása után. Vagyis

most érdemes a boltosoknak proaktívan viselkedniük.

A karácsonyi kereskedelmi menetrend jellemzően a fekete péntekkel kezdődik, amit a következő hétfőn a kiber hétfő követ. Ezt a két napot jellemzően a nem élelmiszer kereskedelmi cégek használják akciós időszaknak. Évek óta több héten keresztül tartanak a leértékelések és az időszak a webáruházakról szól. 

Tavaly és tavaly előtt gyenge volt a piac, ennek megfelelően a kereskedők sem alkalmaztak túl nagy árcsökkentést, jellemzőbb volt a 20-25 százalékos akció, mint a Covid előtt megszokott 50-70 százalékos. 

Idén lehet, hogy mód nyílik visszatérni az utóbbi szinthez, kérdés, hogy a kereskedőknek van-e felszabadítható tőkéjük erre. Az akciókat, árkedvezmények ugyanis mindig a boltosok finanszírozzák.

A fekete péntek után nagyjából két hét csend következik, ez után pedig a piac belefordul a hajrába. Idén hét közepére esik december 24-e, a tavalyi 3-al ellentétben 4 decemberi vasárnap lesz, amit szenteste előtt. Első körben az iparcikk termékeket forgalmazó boltok kezdik el az akciókat, majd a ruházati boltok, amibe bekapcsolódnak az illatszer árusok és végül az élelmiszer kereskedők robbantanak a leárazásokkal.

Mikor érdemes „venni”?

A vásárló szemszögéből nézve nagy kérdés mikor érdemes „venni”, mikor érik el a leárazások a mélypontot.

Az élelmiszer boltok jellemzően aranyvasárnapra időzítik a legnagyobb akcióikat, most ez nagyon közel esik szentestéhez, tehát nagy lesz a hajrá. A műszaki cikkeket jellemzően érdemes a fekete pénteken beszerezni, a ruházati vagy egyéb termékeket pedig december közepén. Ez azért praktikus, mert a szenteste felé haladva egyre kisebb lesz a választék.

A boltosok már nyáron, jó esetben már az év elején lekötik az árukészletet, amivel a karácsonyi szezonban dolgoznak. Nincs, vagy nagyon ritkán van lehetőség utánrendelni, készletet erősíteni, vagyis a boltok jellemzően azt a termékmennyiséget pörgetik ki, amit korábban berendeltek. Nagy kérdés, hogy a karácsonyi hajrát hogyan bírják majd a webáruházak. Online karácsonyra rendelni csak tudatosan érdemes.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2024. október 17. 22:04
Remélem a boldog vagy áldott karácsony megmarad a marry crismas helyett.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 21:57
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­e­l­­d­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­ ­­p­u­­n­c­­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Burg_kastL71-C
2024. október 17. 21:53
Dolgozott a kőmíveskalapács rendesen, hogy odacsapott a szép fehér Karácsonynak a Fekete péntekkel. Mást sem tudnak, csak rombolni. Alszanak egyáltalán, vagy szünet nélkül váltásban azon spekulálnak, hogy miképpen lehet még jobban lenyomni a mocsárba a népeket.
counter-revolution
2024. október 17. 20:46
Most még egy rövid ideig a halloweenes szemgolyócsokik, csokoládéval töltött műanyag koponyák, rémtúrók, csontvázas gyerekpizsamák, véres lábnyomos ablakmatricák, fekete majonézek fokhagymával meg a Skull and Bones sütőformák mennek, de hamarosan jöhet a Coca Cola Mikulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!