Gazdátlan zászló

2024. október 22. 11:46

Nem az a fő baj, hogy egy új párt hajol le érte, hanem az, hogy a hatalmon lévők eldobták.

2024. október 22. 11:46
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép illusztráció. Fotó: Photo by Attila KISBENEDEK / AFP

„Tessenek ezen egy pillanatra elgondolkodni. Azzal bizonyára ők is tisztában vannak, hogy a jelen történelmi helyzetben a támadó csak Oroszország lehetne. Egyrészt erről szól Magyarország védelmi doktrínája. Másrészt Ukrajna a belátható jövőben nem fog az őt életben tartó Nyugattal szemben frontot nyitni, Ausztria semleges, Szlovákiával, Romániával és Szlovéniával azonos katonai szövetségben vagyunk, Szerbia pedig épp az EU-ba törekszik, amihez kevés rosszabb ajánlólevél létezik egy EU-tag elleni agressziónál. Egyszóval kizárásos alapon se marad más, csak az oroszok; az ő támadásukat viszont az említett kutatás szerint a fideszeseknek csak a kisebbsége érezné olyasminek, aminek ellen kell állni (45%, szemben például a DK-sok 82%-ával).

Innen nézve Orbán Balázs szeptember végi coming out-ja – »felelőtlenség volt, hogy Zelenszkij elnök belevitte az országát egy háborús védekezésbe; mi az 56-os tapasztalataink alapján nem csináltuk volna« –, egyáltalán nem nyelvbotlás volt, hanem a kormánypárt és a párttábor többségi álláspontja. Márpedig ha van valami, ami egy pártot méltatlanná tesz arra, hogy a forradalmi zászlót bármilyen megfontolásból jelképként használja, akkor ez pont olyasmi: ha azt hiszik, hogy a forradalom értelmetlen volt, akkor mégis mit jelképeznének a zászlóval?

A lyukas zászló (a köztársaság) most gazdátlanul hever a földön. Nyilván a legjobb lenne úgy a magasba emelni, hogy mindenki aláférjen – de nem az a fő baj, hogy egy új párt hajol le érte, hanem az, hogy a hatalmon lévők eldobták.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2024. október 22. 14:18
A Népszava még él?
salátás
2024. október 22. 14:14
ennek a faszinak még egy értékelhető gondolata nem volt,nem csoda ,hogy döglődik a népszara
Kamcsatka5
2024. október 22. 14:12
hugyik már megint ugatsz?
husika
2024. október 22. 14:07
Na, beszólt a kommunista szennylap zugfirkásza...az ávós fattyú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!