A klub első szabálya: nem beszélünk róla, hogy 25 éve péniszt vágtak be egy mozifilmbe

2024. október 15. 11:10

Nem a munkád vagy, és nem is a bankbetéted. Nem a kocsid vagy, és nem a tárcád tartalma. Nem egy menő ruha vagy. Egy bohóckodó ganajkupac vagy a világon.

2024. október 15. 11:10
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Intercom

Első szabály: ugye mindenki tudja? 

Lehet, hogy nem minden nagy rendezőt emlegetnek egy lapon Steven Spielberggel és Francis Ford Coppolával vagy Martin Scorsese-vel, de bőven akadnak még mások is, akiket megilletne e privilégium. Többek között ilyen az a David Fincher is, aki a zenei műfajt dobva nemcsak többször átverte a nézőket, de még jól rájuk is ijesztett, sőt akár ezt a kettőt még keverte is.

Nehéz ám kedvencet mondani egy olyan felhozatalból, melynek része, mikor Morgan Freeman az Air a D-dúr szvitből dallamaira kutat a könyvtárban, hogy a bibliai főbűnökre reflektáló sorozatgyilkost kapja el.

Ezt is ajánljuk a témában

És még csak nem is ez az egyetlen nagy jelenet a direktor felhozatalából. Sőt, filmen belül is még erőteljesebb a „Mi van a dobozban?!”, amivel Brad Pitt és Kevin Spacey is megalapozta a hírnevét (utóbbival az Amerikai szépség is egy hónapja lett 25 éves, így utólag legalább ennyivel emlékezzünk meg róla). De ott a Játsz/ma, amiről hetekig beszélt mindenki, pont mint a Hatodik érzékről, és persze a megosztóbb Pánikszoba mellett a Harcosok klubja, amely egyszerre lázadás és az azt célzó szatíra.

Apa a mozi sötétjében táguló szeme vagyok

1999 a filmek terén nagyon erős esztendő volt. Így 21 évesen sokat költhettem mozira, mert szinte minden héten ellátogattam valamelyik filmszínházba, hogy olyanokat nézzek meg, mint a Halálsoron, az Ideglelés, a Tágra zárt szemek, a Stigmata vagy Az asztronauta, amik mind messze kiemelkedtek az átlagból. Nos, a Harcosok klubja meg aztán még magasabbra pozícionálta be magát.

Valahova a Trainspotting és a Rekviem egy álomért mellé-fölé, a mainstream és a művészfilm határmezsgyéjére, ahol a mondanivaló és az élmény egyformán fontos és egyik sem nő a másik fejére.

Ezt is ajánljuk a témában

A klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról.

A történetet talán mára már mindenki ismeri, de ha nem, akkor dióhéjban a főszereplő Edward Norton szürke életét és átlagos mindennapjait követhetjük nyomon, ahogy egyre jobban merül el öltönyös munkájának bugyraiban, míg össze nem találkozik Tyler Durdennel (Brad Pitt). A két férfi útja megkerülhetetlenül keresztezi egymást, sőt a Marla Singer (Helena Bonham Carter) nevű nővel egy fura háromszög alakul ki.

És miközben Tyler egy anarchista lázadást vizionál, mely az emberek és a generáció fejére nőtt konformista, anyagias társadalmat fordítja a feje tetejére, hősünk is egyre mélyebbre ás a nyúl, bocsánat, a pingvin üregében.

Egyben megalakul a Harcosok klubja, melyről senki nem beszélhet, mégis úgy terjed, mint a pestis, célja pedig nem más, mint látszólag kiereszteni a gőzt a történelem zabigyerekeiből, gyakorlatilag pedig kifordítani a világot önmagából, hogy ne az anyagi jóléthez ragaszkodjunk, hanem jobban és teljesebb élettel éljünk.

Brad Pitt, akit azóta is sokan csak Tyler Durdennek hívnak

Apa nosztalgiával teli agytekervénye vagyok

Nehéz nem elfogultan megnyilatkozni a Harcosok klubja kapcsán, mert ez a film sok szempontból ott van minden idők legjelentősebb, mégis leginkább perifériára szorult alkotásai között. Méghozzá nem más okból, mint a saját kettőssége. Elvégre egyszerre nagyon komoly rendszerkritika, mégis önmaga lázadását is kritizálja és pszichopaták, névtelen és arctalan katonák kezébe adja a változás fegyverét.

A lezárás pedig semmi kétséget nem hagy azzal kapcsolatban, hogy miközben sokan tisztában vagyunk azzal, hogy a rendszer nem működik jól, nem nagyon hagy más esélyt a változásra, mint a teljes eltörlés, megsemmisítés és újrakezdés.

Ehhez ráadásul kiemelkedő módon assztisztálnak a színészek. Nem elég, hogy Brad Pitt élete egyik legjobb alakítását nyújtja, de még a kisebb szerepekben is olyan karakterek bukkannak fel, mint a rockzenész Meat Loaf-féle Bob, vagy éppen Jared Leto, a Thirty Seconds to Mars illuminátusokhoz sok szempontból köthető frontembere, akinél a mai napig hatalmas kérdőjel, hogy miért lett olyan felkapott.

Persze Edward Nortont sem szabad elfelejteni, aki az egész történet mozgatórugója, de tőle az egy esztendővel korábbi Amerikai história X után szerintem nem is vártunk mást.

Ezt is ajánljuk a témában

Szóval az a helyzet, hogy az 1999-es, 25 éves Harcosok klubja egy igazi remekmű. A nonkonformizmus egyik legjelentősebb filmes vonatkozása, ami csak azért nem vehető teljesen komolyan, mert láthatóan nem tud konkrét megoldást a problémára, és miközben szélsőséggel reagál a szélsőségre, elveszíti követői 90 százalékát. De talán nem is baj, mert ki tudja, hogy mi történne, ha egy ilyen szektaszerű militáns szervezet venné a kezébe az irányítást…

Apa elégedett, teli gyomra vagyok

Pláne kettős az érzés egyébként, ha arra gondolunk, hogy a film a popcornt faló nézőseregnek készült, némi hamburger-evés előtt vagy után a bevásárlóközpontban vagy egyéb komplexumban. Az üzenet mindenesetre markánsan és jól tálalva került vászonra még ezzel és a hibákkal, figyelmetlenségekkel együtt is (például az osztag tevékenykedését jelző újságcikkekbe nem sok energiát fektettek az alkotók), így nem nagyon van értelme panaszkodni.

A Harcosok klubja időtálló, ma is aktuális és érdekes filmkísérlet arra, hogy kicsit kimozdítsa az emberiséget abból a langyos pocsolyából, amelyben megrekedt, de ezt valódi gondolatok mentén teszi, nem az extrémitások kedvéért, és maga sem látja azt a megoldást, amely mindenkinek jó volna. És ugyan jól leírta az akkori generáció egyik fontos problémáját, ami részben ma is érvényes, azért némileg változott a felállás, 1999 óta pedig történt egy s más, aminek köszönhetően az az elhíresült idézet sem teljesen igaz, amit talán még azok is ismernek akik soha nem látták (de ezután remélhetőleg megnézik) a Harcosok klubját.

„Nincs se célunk, se helyünk. Nincs világháborúnk, se válságunk. A mi háborúnk szellemi háború.”

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 15. 13:20
Ja, tényleg klafa kis filmek ezek.. szépen, csendben arra kondícionálnak, hogy tulajdonképpen feszenghetsz, lázadhatsz, de a rossz úgyis győzedelmeskedik, te meg ott fogsz állni lógó, fonnyadt pöcsödet markolva, mint utolsó szalmaszálat és választási lehetőségnek a beletörődés, vagy az önpusztítás maradt mindösszesen. Hát, köszönjük , de ha tízévente újra meg újra megénekeljük ugyanezt, attól még nem og javulni az általános kedélyállapotunk. Mert a mozin kívül mások a szabályok. Próbáld csak meg igazából a kezedbe venni a sorsod alakítását, vagy engedd át magad a bosszúvágyadnak.. hamar rápacsálsz.
coyote-0
2024. október 15. 12:48
A Matrix kimaradt a felsorolásból.
Karvaly
2024. október 15. 11:34
Ha már feljött a Trainspotting: a Beachhez hasonlóan mostanában is elő szoktam venni a zenéjét, és ilyenkor az is eszembe jut, hogy a Trainspotting második része miért nem lett hasonlóan kultuszfilm? (pedig hát az első részhez hasonlóan az is felvet kényelmetlen kérdéseket) Talán a kultuszfilmek egy ifjúsági műfaj, annak van esélye bekerülni, ami a fiatal felnőtteknek bejön?
Dixtroy
2024. október 15. 11:29
Nem tudják, hogy látták, de látták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!