Halott emberek helyett 25 éves filmeket látok – ennyi ideje, hogy Bruce Willis túlélte, mégis meghalt

2024. augusztus 06. 10:37

M. Night Shyamalan éppen a Csapda című filmjével szállta meg a mozikat, de 25 éve még szinte senki sem ismerte, első kasszasikerének híre pedig leginkább szájról szájra terjedt.

2024. augusztus 06. 10:37
Hatodik érzék
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Getty Images/

Amerikában már 1999. augusztus 6-án bemutatták, nálunk azonban csak 2000. január 6-án került a mozikba. Csodálkoztam is, hogy augusztusi születésnapos, mert rémlett, hogy hidegben, alaposan felöltözve, némiképpen csalódottan jöttem ki a moziból, mikor először láttam. Csalódottságom pedig leginkább annak szólt, ami M. Night Shyamalan első nagy közönségsikerének elhozta azt a hírnevet, és aminek köszönhetően az indiai származású színész, forgatókönyvíró és rendező bekerülhetett a nagyok közé. 

A szájhagyománynak.

Hatodik érzék
Bruce Willis és Olivia Williams  (Getty Images)

Egy döbbenetes csavar

Mert bizony az 1999-es Hatodik érzék, avagy a The Sixth Sense úgy lett igazán felkapott és sikeres, hogy szájról szájra terjedt, mekkora csavar van a történetében. 2000 elején nem zajlott le úgy beszélgetés az ismeretségi körömben (fiatalok a 20-as éveik elején), hogy ne került volna elő a téma. 

Láttad már Bruce Willis új filmjét? Apám, mekkora csavar van a végén!” 

És miközben ennek köszönhette hírnevét, nálam sajnos (részben) pont ez okozott csalódást. Mert annyian és annyira mondták az idézett szöveget, hogy a film nagyjából 5. percében, mikor betörnek az ünneplő Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) házába, már kezdtem sejteni, hogy mire megy ki a játék.

Ezt is ajánljuk a témában

De ne siessünk ennyire előre! A történet szerint ugye Dr. Malcolm Crowe egy jónevű, a polgármester által kitüntetett gyermekpszichológus. Ám egy éjjel egy régi páciense, Vincent Grey tör be az otthonába, akin nem tudott segíteni, ezért a férfi rálő a pszichológusra, majd öngyilkos lesz. Egy évre rá Malcolm újra dolgozik, feleségével azonban megromlott a viszonya, már nem is beszélnek egymással. Új páciense egy Cole Sear (Haley Joel Osment) nevű kisfiú, aki először nagyon furcsán viselkedik, majd meglepő dolgot árul el neki: halott embereket lát, akik beszélnek hozzá. Malcolm pedig a fejébe veszi, hogy segít a gyereknek.

Hatodik érzék
Haley Joel Osment és Bruce Willis (Getty Images)

Ez kérem, dráma a javából!

Én egyébként még szerencsés voltam, mert a legendák szerint nemcsak a nézőtéren jelentek meg a mai internetes trollok első, még fejletlen, analóg példányai, akik bele kiáltották a mindenségbe a film legnagyobb meglepetését, de az ismerősök is előszeretettel spoilerezték el a nagy csattanót. Mégis, a Hatodik érzék mindössze egy héttel az Ideglelés – The Blair Witch Project után került a magyar mozik műsorára, és igazi közönségsikerré vált, éppen úgy, mint szerte a világon.

Ezt is ajánljuk a témában

Pedig akár rosszul is elsülhetett volna a történet és annak nagy csattanója. Eredetileg ugyanis Shyamalan szinte ismeretlen rendezőként házalt a forgatókönyvvel, amit a Disney-nek is elküldött, ott viszont David Vogel producer az egész merész kikötések ellenére is rábólintott – ezt a rossznyelvek szerint a Disney nem értékelte túlzottan, ezért meg is vált munkatársától. A Disney egyébként nem bízott a sikerben, sőt a csattanóban sem, ehhez képest azonban a Shyamalan 29. születésnapján bemutatott Hatodik érzék a 40 milliós költségvetéshez képest világszinten több mint 670 milliót jövedelmezett.

Az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb filmes mondata közé választotta a híres „Halott embereket látok.” mondatot, 2007-ben pedig minden idők 89. legjobb filmjének választotta a Hatodik érzéket.

Shyamalan eredetileg egyébként A bárányok hallgatnak hatására egy sorozatgyilkosos történetben gondolkodott, melyben Malcolm helyszíni fotós. Csak később változtatott a sztorin, ami így azonban a saját idejében a Mátrixot és a Toy Story második részét is sikeresen megelőzte az amerikai mozik éves toplistáján, legyőzni pedig csak a Star Wars I. rész – Baljós árnyak tudta. Persze ehhez valahol az is kellett, hogy látszólag horrorként, természetfeletti thrillerként adják el, pedig a Hatodik érzék szerintem csak kis mértékben az.

Ezt is ajánljuk a témában

És valahol ez is lehetett a másik okom a csalódásra, pláne az Ideglelés után, amit pár héttel korábban, a premier napján láttam a Corvinban, és utána 10 percig nem tudtam megszólalni. Akkor és ott úgy éreztem, hogy a horrorfilm egy olyan pontra jutott, ahonnan már felesleges bármivel is próbálkozni, mert ennél hatásosabb végeredményt nem tudnak elérni. A Hatodik érzék pedig néhány jegesebb pillanattól eltekintve inkább egy nagyon erős emberi dráma, részben szerelmi történet, mint Shyamalan legtöbb, erősen félreértelmezett produkciója.

Hatodik érzék
Haley Joel Osment (Getty Images)

Boldog születésnapot a rendezőnek is!

A szemfülesek már kiszúrhatták, hogy a Hatodik érzéket Amerikában M. Night Shyamalan 29. születésnapján mutatták be. De várjunk csak! Ha a film 25. születésnapját ünnepeljük, akkor esélyesen a direktor is most ünnepli a sajátját?! És igen, az indiai fenegyerek, aki rendszeresen feltűnik a saját filmjeiben – a Hatodik érzékben például a családtagjai iránti tisztelete jeléül orvosként –, éppen 54 éves lett. 16 filmmel a háta mögött pedig van mit felmutatnia. 

Ráadásul elég egyedi kivitelezésű mozifilmekről beszélünk, általában emlékezetes zenével és fényképezéssel, csavaros történettel.

És bár számomra továbbra is a 2002-es Jelek a legnagyobb kedvenc a fantasztikus szereposztással és rémisztő jeleneteivel, meg kell hagyni, hogy érettebb fejjel a Hatodik érzék is ott van a rendező legjobbjai között. Annyira talán még nem érezni rajta Shyamalan egyedi stílusjegyeit, de ezért az emberi dráma kárpótolja a nézőt. A színészek (Willis, Haley Joel Osment, valamint a fiú anyját alakító Toni Collette – Örökség) miatt ráadásul így 25 év után is erős élmény a megtekintése. Aki teheti, nézze meg újra, egyszerre megemlékezve a film és a rendező születésnapjáról. Megéri! 

És még halottakkal sem kell hozzá találkozni. 

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
occidolumen
2024. augusztus 06. 16:01
Addig reklámozta a Hellt, hogy elragadta.
Teréz A Piréz
2024. augusztus 06. 13:12
Szerencsére én nem hallottam a spoilert előtte, így bennem megállt az ütő a végén...
mandiner-8as
2024. augusztus 06. 12:28
Okkult sz@r. Nem csoda, hogy az ilyen filmekben szereplő gyermeksztárok felnőtt korukra sorra meghibbannak.
coyote-0
2024. augusztus 06. 12:27
A Más világ is hasonló történet hasonlóan jól kivitelezve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!