Demszky, az antikommunista ellenzéki?

2024. október 03. 09:50

Budapest egykori főpolgármesterének, aki ma már Horvátországban látja a jövőt, egy vaskos kötetben olvashatunk a múltjáról és családfájáról.

2024. október 03. 09:50
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Az idősebbek még biztosan emlékeznek a rendszerváltásra és az azt követő időszakra. Az SZDSZ-re, valamint a párt színeiben induló főpolgármesterre, Demszky Gáborra. Az 1952-ben született jogász és politikus 20 éven irányította Budapest bajos dolgait, aminek okán a parlamenti képviselőségéről is lemondott. Hogy négyszer választották újra, az részben az MSZP-SZDSZ koalíciójának is betudható.

Demszky Gábor – A visszakapcsolt diktafon 

Ám mivel 2009. október 13-án pártja felmondta az MSZP-vel kötött, 2006-os, koalíciós megállapodást, véget ért az az összefonódás, ami 1994 óta biztosította számára a többséget.

2010-ban már párttagságát sem újította meg, 2011-ben pedig Berlinbe, onnan később Washingtonba költözött, és csak 2014-ben költözött haza Budapestre. Idén aztán megint arról nyilatkozott, hogy külföldre, az Isztriai-félszigeten fekvő Kusariban lévő házába költözik, ahol egy könyv megírásába kezd. Előtte még azonban megjelent A visszakapcsolt diktafon – Életútinterjú, ami számos érdekesség mellett igazán izgalmas kérdéseket is felvet az olvasóban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ami miatt érdekes olvasmány

A könyvet nemcsak Kőszeg Ferenc és Iványi Gábor, de Karácsony Gergely szavai indítják, ami megadja az alaphangulatot, pláne, hogy a jelenlegi főpolgármester olyan pátosszal nyilatkozik az egykori SZDSZ-es politikusról, mintha Budapest nélküle nem is létezhetne. Ennél izgalmasabb azért a tény, hogy A visszakapcsolt diktafon Demszky korábbi írásait modernizálja, gyűjti egybe és egészíti ki.

Emiatt jelentős részét képezi az az interjú, amit a köztudottan balos, egykori kommunista, Jancsó Miklós készített vele egy filmhez, mely végül soha nem készült el.

De hogy ez miért olyan izgalmas? Nos, azért, mert Jancsó nemcsak a múltjáról kérdezte Demsky, azaz Demszky Gábort, de a gyökereiről is.  Ennek köszönhetően a történetet 1861-től kezdjük, egy egyszerűsített családfáról indulva, a politikus apai dédapjától. A Szepesség (jelenleg Szlovákia és Lengyelország osztozik rajta) legészakibb részén született Andreas Demskytől kiindulva ismerhetjük meg a Tanácsköztársaságot kritikával illető nagyapa, Rudolf, valamint testvérei történetét.

Demszky Gábor gyerekkora – A visszakapcsolt diktafon 

A családfa részletezése és a felmenők élettörténete jó 50 oldalon át olvasható, míg elérkezünk Demszky gyermekkorához. Igaz, ezt a rész talán kimondottan elfogultan olvastam, hiszen magam is jól ismerem a budai részt, ahol az egykori főpolgármester felnőtt – jómagam 14 évet éltem a csendes és nagyon szép kis Eszék utcában, ahol a politikus családjának lakása állt.  

Ezt is ajánljuk a témában

Demszky is nagy szeretettel mesél erről az időszakról. Arról, ahogy osztálytársainak szeretett mesélni, miközben kedvenc könyveit, regényeit tömörítette a saját logikája alapján. Többet is megtudunk az akkori gyerekcsereprogramról és arról, hogy ekkoriban hogyan utazhatott valaki az NDK-ba. Majd a gimnáziumi éveket is megismerjük, mikor Gábor még az orosztanárnőjébe is beleszeretett, hogy utána szép lassan kiábránduljon nemcsak a nőből, de a szocialista rendszerből is.

Ami viszont megkérdőjelezhető

Legalábbis ez a kiindulópont a könyv további részéhez, amit én kétfelé osztanék. Az egyik a már felnőtté váló Demszky Gábor életét mutatja be az előző rendszerben, míg a másik a rendszerváltás utáni politikust. Előbbi számomra azért mindenképpen érdekesebbnek bizonyult egy-egy elejtett, alapból talán nem is olyan fontos információ és élethelyzet miatt, míg utóbbi talán túl száraz és túlságosan ismerős.

Demszky Gábor – A visszakapcsolt diktafon 

Ráadásul idővel egyre nagyobb fenntartásokkal kezeltem az olvasott történeteket. Azt ugyanis még könnyedén el tudtam nyomni magamban, hogy alapvetően vannak ellenérzéseim a mára megszűnt SZDSZ-szel szemben, az viszont már kimondottan szkeptikussá tett, ahogy Demszky Gábor a könyv oldalain egyre inkább vált szabadságharcossá, antikommunista forradalmárrá, aki minden szinten küzdött az elnyomó rendszerrel szemben.

Pláne, hogy más források a volt politikust és családját, sőt feleségét, Révai Verát (a rákosista Révay József unokája) is kifejezetten kommunista-pártinak jelölik.

Nem beszélve a közismerten kommunista, KGB-ügynöknek mondott Helmut Zilkkel köttetett legendás barátságáról. És persze itthon elég az MSZP-vel köttetett szoros együttműködésre gondolni, amibe szabad demokrataként a pártjával együtt önkéntesen belesétált. Innentől viszont megkérdőjeleződik az egész visszaemlékezés és mondanivaló.

Persze akit a politika és a múlt kimondottan érdekel, emellett hajlandó utánanézni a legtöbb információnak, az érdekes adalékokra találhat a könyvben. De hogy pontosan kinek is érdemes hinni, abban nem tisztem nyilatkozni – inkább magát a könyvet összegzem, ami önmagában érdekes olvasmány, néhol kifejezetten információdús formában, számos aprósággal, ami feldobja a korképet és a magyar politikai kórképet, amit képvisel. Külön kiemelném a nagyszerű képanyagot, amely igazi különlegességeket, privát fotókat is tartalmaz. Mármint azoknak, akiket ez tényleg kifejezetten érdekel.

És bizony úgy tűnik, hogy a baloldali politikusok írói klubot alakítottak, hiszen a napokban jelent meg Gyurcsány Ferenc, álnéven, Kate Vargha-ként írt regénye, a beszédes című A kereszt halála. 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. október 03. 13:02
Demszky soha nem volt egy karakán férfias alak, még a cipője sem volt 49-es méretű Mindvégig egy önmagának tetszelgő nyálas ficsúr. Ha egyáltalán valamit is hozott a családjából az az ellenzés mint üres stratégia azzal a bibivel, hogy feltűnési viszketegségének vakargatásán kívül valódi távlati reális értékteremtő cél soha nem volt ellenben az erkölcsi anyagi károkozással . Az egész léte egy undorító önimádat és 72 év nulla értékű ténykedés
nempolitizalok-0
2024. október 03. 12:52 Szerkesztve
Sajnos az SZDSZ története demokráciában komolyabb rémtörténet, mint a bolsiké a 70- 80-as években. Magyarország egyik sötét korszaka nyilván a szovjet megszállást kiszolgáló bolsiké volt, de ők épp helyzetük miatt folyamatos stabilizációra és lehetőségeik függvényében fejlődésre törekedtek, ami sok pozitív dologgal is járt. A libsik, a Demszky félék viszont a bolsik másodvonalával 2010-ig lényegében lepusztították az országot. A 90-es években megindult fejlődés olyan szinten megszakadt, hogy a jóval előnytelenebb helyzetből induló szomszédok egyrésze simán beért bennünket, sőt 2010-re már le is hagyott. Nekem ne jöjjön a ballibsi családpolitikával, oktatással, egészségüggyel, tömegközlekedéssel, infrastruktúrával, mert igen nagy a szakadék kedvenceik és Orbánék működése között. A libsi és bolsi alkalmatlan kormányzásra, hiszen nem önálló, külföldi hatalmak kezében van,. cserében viszont szabadon rabolhat és bármit tesz, elfogadják.
Bitrex®
2024. október 03. 12:44
Ő is a felmenők között van? en.wikipedia.org/wiki/Aaron_Demsky
Szürke Testvérek
2024. október 03. 12:27 Szerkesztve
"nempolitizalok-0 2024. október 03. 11:35 • Szerkesztve Gondolom, a maoista korszaka kimarad. Ahogy az is, hogy nem ő dobta a bolsikat, hanem azok őt, mert idiótának tartották. Az USA-nak persze így is jó volt, ott csak az volt a lényeg, hogy maximálisan szolgálja ki a Soros mögött álló pénzügyi csoportot, akik a bolsik bukásával azonnal lerohanták Mo. erődforrásait Demszky és elvtársai segítségével. ..." Nagyon igaz, annyi különbséggel, hogy Soros és a mögötte álló pénzügyi csoport már Kádár/Fekete regnálásakor erős állásokat épített ki. Ezek révén Magyarország csődbevitelének fenyegetésével zsarolták meg Antallt, így jött létre a rózsadombi paktum, és ezért érvényesült az SZDSZ gazdaságpolitikája, ami miatt az emberek kiábrándultak a MDF-ből- így buktatták meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!