Baranyit zavarják a ferencvárosi képviselők, a fontos kérdésekről egyedül dönthet

2024. október 15. 14:16

A polgármester alaposan korlátozta a városatyák jogait, alig van lehetőségük részt venni az érdemi vitákban.

2024. október 15. 14:16
Baranyi Krisztina

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A ferencvárosi önkormányzat új szervezeti és működési szabályzata erősen korlátozza az ellenzék jogait – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint Baranyi Krisztina baloldali polgármester elfogadhatatlan változásokat vezet be, eltörlik ugyanis a kötelező társadalmi egyeztetést és éppen fele annyi idő lesz az előterjesztések véleményezésére, mint eddig. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurákovics Andrea fideszes önkormányzati képviselő az újságnak elmondta, az ellenzéki képviselőknek kevesebb időt ad a polgármester, hogy kifogást emeljenek és véleményt mondjanak az adott rendelkezéssel kapcsolatban, tíz nap helyett, mindössze öt nap áll majd rendelkezésre, és a polgármester nemcsak az önkormányzat épületébe, hanem más helyszínre is összehívhatja az ülést.

A lap emlékeztet,  

Baranyi már az alakuló ülésen korlátozta a képviselők jogait, 

és gyakorlatilag mindenről az újrázó polgármester dönt egy személyben, a képviselőknek szinte semmi valós joguk nem marad, még az érdemi vitákban sem, ugyanakkor a lakosság jogait is csorbítja, az alpolgármestereinek a fizetését viszont jócskán megemelte. 

A Magyar Nemzet idézi a Metropol korábbi összeállítását, amelyből kiderül: az önkormányzati cégvezetőkről egy személyben dönt a polgármester. Ez eddig testületi hatáskör volt, mint általában minden demokratikus önkormányzat esetében. Az átláthatóság szempontjából is fontos közbeszerzések esetében hasonló a helyzet, ennek eddig szigorú feltételei voltak és az egész testület döntött a kérdésekben.

Maximalizálták a képviselői hozzászólások számát, a felszólalások nem a jelentkezési sorrend szerint történhetnek, 

hanem a levezető elnök, azaz Baranyi fog válogatni a felszólalók közül. Szintén a demokrácia megcsúfolása, hogy a képviselők nem tehetnek fel kérdéseket az éppen megtárgyalt témákkal kapcsolatban ügyrend keretében. 

Baranyi a felügyelőbizottságokba sem delegált tagot az ellenzék közül, így nem lesz rálátásuk az önkormányzati cégeknél történő eseményekre, gazdasági és személyi kérdésekre.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. október 15. 16:22
Jó, de hát a ferencvárosi választópolgároknak Ő kell, Őt szeretik.
Ergit
2024. október 15. 16:20
Fárasztó másokat meghallgatni, amikor ő mindent jobban tud. - diktátorok első lépései.
zatoicsi
2024. október 15. 15:51
Ilyen rosszarcú proli nőt a társadalom legalján lehet találni, jellemzően kofák meg hasonló markotányosnők között.
llnnhegyi
2024. október 15. 15:09
Valamit csak tud ez a nő! Újra választották! Nem ásnak el senkit. Nincs hangos korrupció. Az FTC hasít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!