Attila a miénk III.

2024. október 05. 12:14

Attila legendája máig bennünk él. Ahogy legkisebb fiának, Csaba királyfinak is, akiben népünk reményei testesülnek meg.

2024. október 05. 12:14
Schmidt Mária
Schmidt Mária
Magyar Nemzet

Nyitóképen: Troyes püspöke megmenti a várost Attila, a hun törzsek királya haragjától 451-ben. Rézkarc, 1866. Fotó: Wikipédia

„Akár így, akár úgy történt, akár Bencsik megfejtése, akár az enyém hihetőbb, mindkettő csak hipotézis. Hogy mi és hogyan történt, az ugyanúgy felfejthetetlen, mint oly sok más, ami abban a távoli múltban történt. Nem tudjuk pontosan, hol volt Attila székhelye. Nem tudjuk, hogyan és miért halt meg. Meggyilkolták? Természetes halált halt? Hova temették? Hol rejtőzik a sírja?

Ezekre a kérdésekre sincsenek válaszaink. De a legfontosabbakat tudjuk.

Tudjuk, hogy hatalmas birodalmat teremtett, szervezett és vezetett. Tudjuk, hogy kiváló és sikeres hadvezér volt, akit kortársai legyőzhetetlennek tartottak. Ismerjük az őt körülvevő legendákat. Tudjuk, hogy ő volt Isten ostora. Tudjuk, hogy Istentől kapott kardjának szakrális ereje volt. Legendái megtermékenyítették a nyugati monda- és hitvilágot is.

Meg vagyunk győződve arról, hogy Attila nemzetségéből származott a honfoglaló magyarok vezérlő fejedelme: Árpád. Ezért Árpád-házi királyaink Attila leszármazottai.

Attila legendája máig bennünk él. Ahogy legkisebb fiának, Csaba királyfinak is, akiben népünk reményei testesülnek meg.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Schmidt Mária

Mandiner

Idézőjel

A Csaba útja az égen írt utat honfoglaló kelet népének – Ignotus, Nyugat, 1908

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. október 05. 14:00
v44444444meeg4444+stb
v4nmeeg1p3psid
2024. október 05. 13:58
„Tudjuk, hogy hatalmas birodalmat teremtett, szervezett és vezetett. Tudjuk, hogy kiváló és sikeres hadvezér volt, akit kortársai legyőzhetetlennek tartottak. ” Kancsal Marcsa írhatna a Hihetetlen magazinba. Hozza a kötelezőt, megugorja a lécet.
gyaloggos
2024. október 05. 13:39
ORBÁN VIKTOR is a TIÉTEK!
sexykitty-5000104
2024. október 05. 13:26
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­­e­­l­­d­­ ­a­ ­s­z­e­­­x­­­i­­ ­­p­­u­n­c­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!