Árgus szemekkel figyel a Politico: Magyarország ezzel a lépéssel válaszút elé állíthatja Brüsszelt

2024. október 03. 11:17

A magyar kormány új törvényjavaslata hozhat változást.

2024. október 03. 11:17

Nyitókép: Melissa Rosca / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A magyar kormány új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely reményei szerint megoldja az Erasmus ügyében Brüsszellel kialakult vitát – írja a Politico.

Budapest megtiltaná, hogy miniszterek, képviselők és polgármesterek vezető tisztségeket tölthessenek be állami egyetemeken.

A lap szerint hazánk reméli, ez a lépés lehetővé teszi az érintett egyetemek részére, hogy visszanyerjék az Erasmus támogatásokat. A felsőoktatást felügyelő Kulturális és Innovációs Minisztérium azonban nincs meggyőződve arról, hogy a törvény elegendő lesz a támogatások visszaszerzésére.

A brüsszeli lap szerint a minisztérium elismerte, hogy egyelőre nem jutottak megállapodásra az Európai Bizottsággal, és a jelenlegi törvényjavaslat olyan kompromisszumot tartalmaz, amelyről a Biztosság már korábban jelezte, hogy nem tartja megfelelőnek.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fegyenc8
2024. október 03. 13:19
Ugyan. Ha el is fogadnák, akkor majd kitalálnak újabb feltételeket. Ami más országban elfogadható az nálunk nem.
fogas paduc
2024. október 03. 12:46
Nálunk ez már teljesült. És egyéb országokban? Pedig ezért vonták el ezeket a pénzeket- formálisan.
bondavary
2024. október 03. 12:44
Ez a kérdés valójában soha nem az egyetemekről szólt. Arról szólt, hogy nem tűrik, ha valakik az eleve perifériának szánt keleti oldalon önállóan gondolkodik.
Józsi6
2024. október 03. 12:37
Zelenszkijnél van már az a pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!