„A zászló a miénk” – egykori Corvin közi harcos üzent Magyar Péteréknek

2024. október 11. 11:23

Törvényi védelmet követelnek az 1956-os lyukas zászlónak.

2024. október 11. 11:23

Nyitókép: Fortepan

Varga János, egykori szabadságharcos, az 1956-os Magyarok Világszövetségének elnöke újabb nyílt levelet fogalmazott meg, melyet azok kaptak meg, akik korábban feliratkoztak a CitizenGo listájára.

Varga, mint egykori fegyveres ellenálló, és mint elítélt, leszögezte: 

tiltakozik a lyukas magyar zászló politikai célú kisajátítása ellen.

Emlékezetes ugyanis, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke még október elején jelentette ki, hogy ezentúl az 1956-os lyukas zászló lesz pártja jelképe. Azonban erre nem várt reakció érkezett, ugyanis az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő szervezetek közül több is kijelentette, „a leghatározottabban tiltakoznak” Magyar bejelentése ellen. Köztük  az 1956-os Magyarok Világszövetsége.

Ezt is ajánljuk a témában

Törvényi védelmet követelnek a lyukas zászlónak

A Világszövetség elnöke azt írta, „a harcokban, a Corvin közben tevőlegesen részt vettem, tizenhat éves fejjel – amiért kaptam 13 év börtönt. Abból hat és fél évet lehúztam, betegen engedtek haza”.

Azt hiszem, ez engem feljogosít a tiltakozásra”

– húzta alá.

Varga János felidézte, hogy tisztán emlékszik arra, hogy 1956. október 23-án délután kezdődött Budapesten a felvonulás: „akkor lehetett először látni, ahogyan ki késsel, ki bicskával kivágja a nemzeti lobogó szívéből a gyűlölt Rákosi-címert. Ettől kezdve, és azóta is az ’56-os forradalom jelképévé vált”.

Majd azzal folytatta, „ennek a szimbólumnak a kisajátításához senkinek nincs jogosultsága, és ezt nem szabad megengedni.

Sürgessük az Országgyűlést, hogy október 23-ig fogadjanak el törvényt az 1956-os lyukas zászló védelmére!”

– hívta fel a CitizenGo-val közös petíciójukra a figyelmet. Közölték, hogy egy törvény megakadályozná a politikai és kereskedelmi visszaéléseket, és biztosítaná, hogy a zászló továbbra is a szabadság és a nemzeti összetartozás jelképe maradjon.

„Minden valamire való ember, aki szereti magyar hazáját, tiltakozni köteles, hogy senki ki ne sajátíthassa ’56 szellemiségét– tette hozzá a Világszövetség elnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elhunyt '56-osok koporsóját is lyukas zászlóval borították be

Varga János felidézte, volt egy fogadalma az azóta eltávozott harcos- és vádlott-társával Wittner Máriával, hogy az elhunyt bajtársak koporsóját a gyászszertartáson lyukas zászlóval borítják be.

„Mikor beengedték a koporsót a földbe, akkor sohasem temettük vele a zászlót, hanem azt összehajtva szépen átadtuk a hozzátartozóknak, hogy tegyék el az utókornak, mint ereklyét… Ezt jelenti számunkra a zászló” – magyarázta.

„Kérem Önt, mint felelősségteljes polgárt, hogy fejezze ki tiltakozását Ön is a zászló kisajátítása miatt” – zárta gondolatait az egykori szabadságharcos.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novicsok-5
2024. október 11. 13:12
Vicces, ahogy a komcsik (baloldal) és a posztkomcsik (jobboldal) egy zászló miatt veszekszik, amely egyiküket sem illeti meg. Ez az ország 1989 szintjén megragadt.
julius68-2
2024. október 11. 13:04
Gyurcsány állítja, egy oldalon állnak Magyar Péterrel – a többi nem számít Most azok az emberek akarják büszkén lobogtatni a lyukas zászlót, akik eddig dührohamot kaptak tőle. Ezeknek van gyomruk !
sexykitty-5000108
2024. október 11. 13:02
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­­e­­­l­­­d­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
2024. október 11. 13:00 Szerkesztve
Az orosz történelem tankönyvekben fastiszta lázadásnak titulált '56 nem jogosította fel tiltakozásra? Orbán Balázs nemzetáruló kijelentése nem jogosította fel tiltakozásra? Eléggé egyoldalú a "tájékozódása" és az orientációja az érzékenységének. Persze ha Ön valóban részt vett a forradalomban, az még a részemről is öszinte tiszteletet érdemel, ez nem vitás.Legyen aktívabb, azt javaslom, ha '56-ról kerül szó a politikában, de ne csupán a kormány talpa alól kiabáljon felfelé!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!