A vállalkozók valóra váltanák Orbán Viktor nagy tervét, de kérnek is cserébe valamit

2024. október 08. 19:21

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a kormányzat és a gazdaságpolitika a keresetek erőltetett felzárkóztatása és belső kereslet növelése mellett tette le a voksát.

2024. október 08. 19:21

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

„Két-három éven belül egymillió forint lehet az átlagjövedelem” – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában.

Annak ellenére, hogy a nyár közepe óta tartanak a minimálbér-tárgyalások, ahol számos kérdésben sikerült megegyezniük a feleknek, valamint az is biztosnak tűnik, hogy újra többéves bérmegállapodás formálódik, a kormányfő szavai most sok mindent megváltoztathatnak. 

A Világgazdaság összeállításában rámutatott többek között arra, hogy „nagyon erőteljes”, bőven 10 százalék feletti emelésre lesz szükség a következő években is a miniszterelnök által elmondott bérszínvonal eléréséhez, amit elsősorban a vállalkozóknak kell előteremteniük. A lap ezért megkérdezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkáltatói oldalát arról, hogy mit gondolnak Orbán Viktor kijelentéséről.

Ezt is ajánljuk a témában

El lehet érni az egymilliós átlagbért

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a vg.hu-nak azt nyilatkozta, „meglepő volt a miniszterelnök úr kijelentése, főleg annak a fényében, hogy néhány héttel ezelőtt a VKF-en egy olyan kormányzati előterjesztés került bemutatásra, ami azt tartalma, hogy a minimálbért 2027-re a rendszeres bruttó kereset 50 százalékára kell felzárkóztatni. Abban az előterjesztésben a rendszeres bruttó átlagkereset még 750 ezer forint volt”.

A VOSZ főtitkára hozzátette, a modell ugyanakkor nem tartalmazott számtalan részletet, mint a garantált bérminimum mértékét, az inflációt vagy a termelékenységet. Majd azzal folytatta, „innentől kezdve két-három múlva kapunk egy lényegesen magasabb számot, egy 1000 eurós minimálbért, illetve egymillió forintos valamilyen bért. Az se világos, hogy pontosan ez mit takar, az is lehet, bruttó átlagkeresetet, vagy munkajövedelmet, mindenesetre természetesen komolyan vesszük”.

Ezt is ajánljuk a témában

Perlusz László a lapnak azt is kiemelte, hogy az interjúban elhangzottakat politikai üzenetnek és egyértelmű irányvonalnak tartják, amiből azt a következtetést vonták le, hogy 

a kormányzat és a gazdaságpolitika a keresetek erőltetett felzárkóztatása és belső kereslet növelése mellett tette le a voksát.

A főtitkár úgy vélekedett, el lehet menni egy ilyen irányba, de ez nagyon összetett kérdés, amit a VKF október közepi egyeztetésén is napirendre kell majd tűzni és ahol a kormánynak is tisztáznia kell, hogy milyen infláció, növekedés és termelékenység mellett képzeli el mindezt. Ezzel együtt elismerte, el lehet érni az egymillió forintos átlagbért, de Perlusz szerint 

nem a két-három éven van hangsúly, hanem hogy tudnak-e kötni olyan megállapodást, aminek a végén 1000 euró lesz a minimálbér és egymillió forint az átlagbér.

Tovább kell csökkenteni a munkaterheket

Perlusz azt is jelezte, hogy 

ha egy ilyen rendkívül erőltetett bérfelzárkózási pályát tűz ki a gazdaságpolitika, azt az élőmunkaterhek jelentős csökkentésével lehet elérni.

Erre a miniszterelnök is tett utalást az interjúban, amikor azt mondta, hogy a vállalkozók ilyenkor szoktak kérni cserébe valamit. Felidézte, hogy korábban is így volt, mikor a 2016-os bérmegállapodásnak köszönhetően a szociális hozzájárulási adó jelentősen, 27 százalékról 13 százalékra mérséklődött, melynek lényegi szerepe volt abban, hogy a vállalkozók ki tudták gazdálkodni a növekvő bérterheket.

Perlusz László szerint a termelékenység nem fog egyik napról a másikra nőni, épp ezért el kell kerülnie, hogy ebből ne összeomlás, vagy a vállalkozások és a munkahelyek tömeges megszűnése következzen, hiszen az senkinek nem lenne jó, ha „a gazdaság szövete felbomlana”.

„Azt, hogy ezt elkerüljük, egy nagyon jól körülhatárolható rendszert kell kialakítani, amin az élőmunkateher csökkentése sokat tudna lendíteni” – hangsúlyozta a VOSZ főtitkár, hozzátéve, hogy azt várják a kormánytól, hogy mostantól aktívan vegyen részt majd a VKF egyeztetésein.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. október 08. 22:03
resaho 2024. október 08. 20:26 ..."Vagy felfűtött gazdasági növekedés vagy az infláció féken tartása, mert a kettő együtt nem megy. De most pont nem kedvez semmi a gazdasági növekedés felfűtésének."... A MOSTRA semmiféle jövőt nem lehet építeni. a különféle tendenciákra, ELŐREJELZÉSEKRE, szakértői véleményekre lehet különféle stratégiákat tartalmazó FORGATÓKÖNYVEKET összeállítani, legalább optimista, realista és pesszimista változatokkal. Orbán most valamelyik változatot idézte.
csapláros
2024. október 08. 21:56 Szerkesztve
Akitlosz 2024. október 08. 21:05 ..."AZ INFLÁCIÓ NEM BÉREMELÉS! Stabil, értékálló forint esetén mennyit nőtt volna a minimálbér 2010, 1990, vagy akár 1946. óta?"... Ennél pontosabb és reálisabb, ha inkább azt számítod ki, hogy mennyit kellett dolgoznia a Fekete sereg katonájának, vagy egy 1950-es évekbeli ürgeöntő gátőrnek ahhoz, hogy egy hamburgert vagy egy iPhone-t megvehessen az isztambuli bazárban?
csapláros
2024. október 08. 21:49 Szerkesztve
Akitlosz 2024. október 08. 21:07 ...""El lehet érni az egymilliós átlagbért" Simán. Amilyen tempóban rontja a Fidesz a forintot."... A faszt. Elég hozzá, ha a Poloskapetit megmogyorózzák és a lábára állva blokkoltatja a még járó uniós támogatásokat. Sietnie kell, mert nemsokára bruttó befizetők leszünk (VAGY MÁR, a mostani blokkolással AZOK IS LETTÜNK. Így zárkóztat fel bennünket gyorsított ütemben az Unió is)...Kac-kac.
sexykitty-5000106
2024. október 08. 21:36
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!