A Spar kormány elleni bosszúhadjárata új szintre lépett: Brüsszel eljárást indított a kiskereskedelmi adó miatt

2024. október 03. 15:13

Az Európai Bizottság véleménye szerint Magyarország eddig nem tudta fokozatosan eltörölni a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadót.

2024. október 03. 15:13
null

Nyitókép: Philippe TURPIN / Photononstop / AFP

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben, derül ki az Európai Bizottság honlapjára csütörtök délben kikerült közleményéből.

A Világgazdaság beszámolója szerint a Bizottság úgy látja, a kiskereskedelmi adórendszer jelenlegi kialakítása a külföldi irányítás alatt álló kiskereskedelmi társaságok forgalmukra magas és meredeken progresszív adókulcsokat állapít meg.

A Magyarországnak szóló 2023. és 2024. évi országspecifikus ajánlások szerint ez az adó aránytalanul nagy terhet ró a nagyobb külföldi vállalatokra, hasonlóan más, az elmúlt években bevezetett, a belső piacot érintő ágazatspecifikus adókhoz.

Mint ismert, korábban az árstop miatt panaszolta be a Spar a magyar kormányt az Európai Bizottságnál, az eljárás végén végül a Bíróság az osztrák tulajdonú cégnek adott igazat.

Ugyanakkor nemcsak az árstopokat, hanem a kiskeradó mértékét is kifogásolta a Spar, miután rájuk 4,5 százalékos, a helyi vállalatokra 0–1 százalékos adókulcs van kiszabva.

Az Európai Bizottság véleménye szerint Magyarország eddig nem tudta fokozatosan eltörölni a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadót. 

Ezzel szemben az ország folyamatosan meghosszabbította az intézkedést anélkül, hogy konkrét határidőt jelölt volna meg annak megszűnésére, és idővel tovább emelte a kiskereskedelmi adórendszerben alkalmazott legmagasabb adókulcsokat.

A Bizottság emiatt felszólító levelet küld Magyarországnak, amelyben két hónapot ad a válaszadásra és a felvetett kérdések kezelésére. Amennyiben a válasz nem megfelelő, a Bizottság dönthet úgy, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petronius50
2024. október 03. 17:16
Borítékolom: Kriptaszövevény Ursula az E. Bíróság elé viszi ezt is. Ismét Gigabírság. Az európai "elit" vezetők Magyarország esküdt ellenségei. Ez még a szovjet érában is rendkívül barátságtalan lépésnek számított volna. Érik a HUXIT, bár szerintem előbb szétesik ez az elfajzott konglomerátum magától is...
2024. október 03. 17:14 Szerkesztve
Itt az ideje, hogy a SPAR távozzon. Esetleg a tiszások mehetnek baltával, csákánnyal, ásóval ellenük. Annak legalább lenne értelme. Másrészt az összes szakhatóság kezdheti az ellenőrzéseit a SPAR-ban... . ..
zatoicsi
2024. október 03. 16:50
Ki kell írni a boltjaikra, hogy Ne vásárolj a labancnál!
zatoicsi
2024. október 03. 16:49
Bojkottálni a spárt. Biztos be nem teszem spárba többé a lábam, eddig is utáltam a közeli kis koszfészket a prosztó eladóikkal együtt, némelyiket mintha időkapun keresztül küldték volna 82-ből
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!