5 dolog, amire figyeljünk, ha a rendőrségtől sms-t kapunk – ismét akcióba léptek az online csalók!

2024. október 04. 12:58

Ne hagyjuk magunkat behúzni a csőbe!

2024. október 04. 12:58
null

Nyitókép: NMHH

Ismét terjednek a rendőrség nevében küldött hamis sms-ek, emailek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A hatóság felhívta a figyelmet azokra a jellegzetességekre, amelyek alapján beazonosíthatók csalók által küldött üzenetek: 

1. A levél szövegét rossz magyarsággal írták,

2. idegen nyelvű és magyar kifejezések keverednek bennük,

3. magázódó és tegeződő forma váltakozik egy szövegen belül.

4. a feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, például Országos Rendőrség,

5. a küldő valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves.

Az ORFK hangsúlyozta, hogy a rendőrség senkinek nem küld fenyegető, sürgető hangvételű üzeneteket, nem használja a Gmail, a Hotmail levelezőrendszerét, hanem Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+-on, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun, vagy hivatalos e-mail-címről, illetve postai úton küld leveleket. Az ORFK azt kéri az állampolgároktól, hogy amennyiben kétségük támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán olvasható elérhetőségeken keresztül vegyék fel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. október 04. 15:13
Oké, a rendőrség ilyenkor miért figyelmeztetést ad ki, miért nem kapja el őket? Küldő email, telefonszám, gps és minden is ismert. Akkor?
auditorium
2024. október 04. 14:49
Más EU-tagországokban is aktivak a csalók. Már nem törnek be a bankokba, hanem email.-eket küldenek vagy sms-eket a bank nevében és különböző trükkökkel akarják megtudni adatainkat. Főleg románok, albánok, délolaszok próbálkoznak (sokszor sikerrel), mert pillanatok alatt képesek kiüriteni a kiszemelt áldozat bankszámláját. A bank pedig ilyen esetekben NEM felel a kárért. Több ismerősünk járt igy. Főleg nyugdijasokat , gyerekes anyákat és bankszámlás fiatalokat környékeznek meg a legfantáziadúsabb szöveggel. Ez a digitális világ lehet, h. kényelmes, de nem veszélymentes.
Szerintem
2024. október 04. 13:58 Szerkesztve
Az ilyesmivel jellemzően a balfasz tiszafostosnyikokat lehet átverni. Azokat bármivel át lehet verni, ahogy naponta átveri őket a tiszafostos is.
RasPutin
2024. október 04. 12:59
Honnan a faszból tudná a rendőrség hogy mi a telefonszámom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!