Itt vannak az adatok: ennyivel csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon

2024. október 02. 18:26

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 10. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón hallottak alapján több mint tíz év alatt közel a harmadára csökkent a Magyarországon elkövetett bűncselekmények száma.

2024. október 02. 18:26

Nyitókép: Boris Roessler / DPA / AFP

Bár Európában jelenleg pont ellenkező folyamatok zajlanak, úgy tűnik, hogy Magyarországon annyival hatékonyabb lett a bűnüldöző szervek munkája, hogy rengeteget csökkent a bűnelkövetések száma. Mint azt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, „2010 óta kevesebb mint a felére csökkent az elkövetett bűncselekmények száma”.

Ahogy azt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács működésének 10. évfordulójára tartott sajtótájékoztatón elmondta az államtitkár, a 2010-es kormányalakítás idején még 447 ezer bűncselekmény elkövetését regisztrálták Magyarországon, ez azonban az elmúlt, több mint 10 évben radikális mértékben, 178 ezerre csökkent.

Ezt is ajánljuk a témában

„Hazánkban ebben az esetben az európai trendekkel ellentétes folyamatok tapasztalhatók, mivel kontinensünk nagyobb részén az illegális migráció miatt emelkedik a bűnesetek száma” – hangsúlyozta Rétvári Bence a beszámolója során, írja a Magyar Nemzet. Mint az az adatokból kiderült, a kormány a rendvédelemre fordított forrásokat 449 milliárdról 1309 milliárd forintra emelte, emellett a jogszabály-változásoknak köszönhetően a büntetőpolitika is szigorodott.

Többek között hatályba lépett a három csapás-törvény, amely a visszaeső elkövetőket szankcionálja, miközben több ezerrel nőtt az elítéltek száma.

Ezt is ajánljuk a témában

Rétvári szintén jelentős eredményként könyvelte el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) tíz évvel ezelőtti létrehozását, hiszen a szervezet egyik fő célja az, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá, továbbá a lehetséges minimumra csökkentsék az elkövetők visszaesésének kockázatát. Mint elmondta, „ez a tanács nemcsak országos, hanem vármegyei szinten is koordinálja ezt a munkát”.

Az iskolákban is indultak képzések, amiknél a szülőket és a tanulókat is bevonták a rendőrök és pedagógusok mellett. A rendőrségnek pedig kimondottan jelentős szövetségese lett az NBT az online csalások elleni küzdelembenben is. Ahogy azt az államtitkár is elmondta az eseményen, az online bűnözésben jártasak már a legkorszerűbb technológiákat, így a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák. Szerinte ezért is kiemelten fontos, hogy a bűnüldöző szervek az NBT-vel összedolgozva szorítsák vissza a csalásokat. 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert-N
2024. október 02. 20:01
Martell 2 2024. október 02. 19:28 Na igen, ha nem nyomoznak kisebb ügyekben, jó lesz a statisztika. ---- Aha mert máskor többet nyomoztak? Mutasd mennyivel. :DDDD
Martell 2
2024. október 02. 19:28
Na igen, ha nem nyomoznak kisebb ügyekben, jó lesz a statisztika.
sexykitty-5000102
2024. október 02. 18:34
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­­­k­e­­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­u­­n­c­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
catalina11
2024. október 02. 18:33
A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 10. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón hallottak alapján több mint tíz év alatt közel a harmadára csökkent a Magyarországon elkövetett bűncselekmények száma." hála Magyar Péternek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!