100. születésnapját ünnepli a filmklasszikus, de két másik filmcsoda is betölti a 30-at

2024. október 13. 08:55

Még a némafilm hőskorából maradt ránk egy különleges darab, amely betöltötte a kerek századik születésnapját, de Stephen King egyik regényének adaptációja is szép kort „élt meg”.

2024. október 13. 08:55
Buster Keaton mit Kathryn McGuire in dem Film 'Buster Keaton, der Matrose"
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: General Photographic Agency / Stringer

The Navigator
A navigátor poszter (Silver Screen Collection/Getty Images)

Fura belegondolni abba, hogy elértük azt a kort és korszakot, amikor már egyáltalán nem meglepő, ha előkerül egy 100 esztendős film, amit lehet és érdemes is „ünnepelni”. A filmtörténet immáron komoly múlttal rendelkezik, és bizony bőven találni értékes, de minimum érdekes klasszikusokat, amik megérdemlik a figyelmet. Ilyen például a Buster Keaton főszereplésével és rendezésében elkészült A navigátor, 1924-ből, amely pont 100. születésnapját ünnepli.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy nem is olyan varázslatos utazás

Rollo (Buster Keaton) nem tud élni szerelem nélkül, egy hirtelen elhatározással pedig úgy dönt, hogy megházasodik és hajóval nászútra indul Honoluluba. Betsy (Kathryn McGuire), a párja azonban keresztül húzza a számításait, vagyis inkább csak megnehezíti a nászutat – hiszen milyen nászút az, amelyre csak egyvalaki indul el, házasság nélkül?

Merthogy a lány visszautasítja Rollo kérését, aki bánatában azonban igy is hajóra száll, csakhogy nem a megfelelőre.

Egy véletlen folytán azonban Betsy is megérkezik ugyanarra a hajóra, amely a pár érkezését követően leveti láncait és megindul felfedezni az óceánt. Mert közben ellenséges kémek vágják el a kötelet, így a Navigátor, fedélzetén hőseinkkel, új kalandra indul, amit a nézők 61 percen, nagyjából 1 órán keresztül élvezhetnek.

I Spy
Buster Keaton és Kathryn McGuire A navigátor című filmklasszikus jelenetében (John Kobal Foundation/Getty Images)

Ha-jó a koncepció

Bár Joseph Frank „Buster” Keatont „kőarcként”, vagyis úgy ismerte mindenki, mint „az ember, aki sohasem nevet", korának meghatározó komikusa és rendezője volt. A színész főleg az 1920-as évek némafilmjeiről ismert, melyek közül talán az 1926-os A Generális a legelismertebb munkája. Orson Welles szerint ez volt „a valaha készült legnagyobb vígjáték... és talán a valaha készült legnagyobb film”.

Keaton karrierjének felfelé tartó íve 1928 után tört meg, amikor leszerződött a Metro-Goldwyn-Mayerhez, ezzel elvesztve művészi függetlenségét. Első felesége elvált tőle, ő pedig alkoholizmusba süllyedt. Az MGM-től 1933-ban kirúgták, és ezzel véget ért játékfilmes karrierje. Az 1940-es években állt talpra, feleségül vette Eleanor Norrist, és élete végéig megbecsült komikusként, előadóként dolgozott.

A Generálist megelőzően, 1924-ben készült el a most 100 éves A navigátor, amely eredetileg úgy indult, hogy egy stábtag egy másik filmötlet miatt kutatott megfelelő hajó után, mikor megmutatták neki az egykori USAT Bufordot, egy 5000 tonnás, 152 méter hosszú hajót, mely fémhulladékká vált. Ráadásul kiderült, hogy a filmforgatás során bármit megtehetnek a hajóval, beleértve a felgyújtását vagy elsüllyesztését is, így

Keaton azonnal elkezdte tervezni a Buford köré épülő filmet, majd Joseph Schenck producerrel 25 000 dollárért béreltette ki a hajót.

Talán még izgalmasabb tény, hogy miután a forgatás lezajlott a jármű fedélzetén, Keaton a víz alatti jeleneteket a Riverside-i városi uszodában kezdte el forgatni. Ehhez azonban a medence betonfalát alaposan meg kellett hosszabbítani, majd egy hatalmas hajócsavart is alá kellett meríteni. Az extra súly következtében azonban a medence alja beomlott, és Keatonnak át kellett költöztetnie a forgatást a Tahoe-tóhoz, hogy befejezzék a víz alatti jeleneteket, ahol az alkohol már lényegében szükségessé vált ahhoz, hogy a főszereplő megbirkózzon a tó hőmérsékletével.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem csak egy vicc, filmklasszikus

A navigátor egyik érdekessége, hogy csak részben burleszk és vígjáték, részben pedig dráma, sőt igazából kémfilm is, köszönhetően a koncepciónak, miszerint a páros az ügynökök hadakozása miatt köt ki a nyílt vízen. A zene nagyon hangsúlyos és mind a mai napig működik hangulatfokozó hatása, miközben az egy óra alatt tényleg számtalan kaland szemtanúi lehetünk.

Ettől is olyan izgalmas az 1924-es film, ami maníros és modoros stílusa ellenére a mai napig megállja a helyét – már ha valaki szereti a régi filmklasszikusokat és a némafilmeket.

 

Buster Keaton
Kép A navigátor forgatásáról (Hulton Archive/Getty Images)

Mert természetesen ezek minden jellemzője feltűnik, így a túlzott gesztikulálás és mimika is, azonban ezt egyáltalán nem tartanám negatívumnak. A fedélzeten szaladgálós, ajtós és konyhai jelenetek kifejezetten humorosak, ráadásul még némi harcra is sor kerül, számos statiszta bevonásával, ami a műfajban egészen egyedivé teszi az élményt. Ha nem is ez Keaton legjobbja, azt a forgatási nehézségek ellenére (többek között a büdzsé is elfogyott) így is érezni, hogy szívből jövő moziról van szó.

De akadnak még itt születésnapos kincsek

Október 14-én ugyanis két 1994-es mozifilm is a 30. születésnapját ünnepli, egészen pontosan A remény rabjai és a Ponyvaregény. Ezek közül már egy is elég lenne, hiszen mind igazi remekmű, és bár mindegyik más műfajt képvisel, mindkettőről elmondhatjuk, hogy egy képzeletbeli 100-as listán könnyedén helyet lehet számukra szorítani.

Uma Thurman and John Travolta In 'Pulp Fiction'
Ponyvaregény: Uma Thurman és John Travolta (Miramax Films/Sunset Boulevard/Corbis, Getty Images)

Tarantino talán legismertebb alkotása a Travoltát újra a porondra helyező Ponyvaregény, ami sztárparádéval és könnyen idézhető szólásokkal vívott ki magának kult-státuszt, míg a Stephen King történetéből készült A remény rabjai egy csodálatos filmdráma, Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével, amely ráadásul kifejezetten elgondolkodtató darab. Külön öröm lehet, hogy a rendezői székben a magyar származású Frank Darabont (Darabont Ferenc) ült, aki ezzel egy nagyon komoly témájú történetet mesélt el bűnhődésről, reményről, megváltásról és hitről. Mindkettő születésnapos kifejezetten ajánlott.

Ezt is ajánljuk a témában

Régi vagy új?

Örök dilemma, hogy a „régen minden jobb volt” érzésnek mennyire engedjük át magunkat, de tény, hogy hiányoznak az olyan hangulatú, lényegretörő alkotások, mint például Buster Keaton filmje, amely kevés „párbeszéddel”, akár 1 órában képes elmesélni azt a történetet, amelynek bemutatására vállalkozott. Ez szinte ajándék akkor, mikor manapság szinte abból alakul ki verseny, hogy ki tud vagy akar hosszabb mozifilmet készíteni,

ami persze van, hogy javasolt egy-egy karakter és történeti szál kibontása, egy-egy művészibb kompozíció elérése érdekében, de nem gondolnám, hogy minden esetben erre volna szükség.

De azt sem gondolom, hogy az új filmeket kellene háttérbe szorítani, miközben ugyanazokat a régi produkciókat nézzük újra és újra. Az egészséges talán ezúttal is a középút megtalálása lenne, az arra érdemes modern mozifilmeknek megadott eséllyel és a régi filmek tiszteletével, ami igazából nekünk, nézőknek a legjobb.

Márpedig a mozi, mint élmény azért is született, hogy a nézőket szórakoztassa el, nyűgözze le, ezt néha nem árt észben tartani.   

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
you-brought-2-too-many
2024. október 14. 00:50 Szerkesztve
A ponyvaregény már akkor túlértékelt volt, amikor kijött, egyedül a film szerkezete, az ami újat hoz, bár, ahogy Tarantinot ismerjük, valszeg azt is nyúlta vhonnan, a Remény rabjai teljesen rendben van, ahogy Buster Keaton zseniális, korát megelőző komikus, itt egy videó a kaszkadőr mutatványairól, trükkjeiről. youtu.be/UWEjxkkB8Xs?si=PBhxNdvF3oaVHBLr
szarvasbika
2024. október 13. 10:31 Szerkesztve
Házszámtévesztés.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 13. 10:07
Uhh... ez nagyon érdekes póz!
2024. október 13. 09:55 Szerkesztve
Már megint egy manipulatív, információhiányos cím. Ahol sikerült elhallgatni, hogy kit-mit ünnepelnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!