Von der Leyen levelet kapott Magyarországról – kényes kérdésekre kell választ adnia

2024. szeptember 05. 20:14

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke levélben tette fel a kérdést: mely részjelentést készítette a Transparency International Magyarország?

2024. szeptember 05. 20:14

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba 

Információkat vár a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Európai Bizottságtól a külföldről finanszírozott NGO-k Magyarország elleni jogállamisági eljárásban betöltött szerepével kapcsolatban. Lánczi Tamás, a hivatal elnöke ezért levélben több kérdést intézett Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez.

Lánczi Tamás szerint a hivatal folyamatban lévő vizsgálata szempontjából kiemelten fontos, hogy a Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás során számos, jelentős részben külföldi forrásokból működő magyarországi szervezet, például az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország által készített „árnyékjelentéseket” vette alapul.

Mivel ezeknek a jelentéseknek a tartalma a mai napig nem ismert, 

a hivatal elnöke arra kérte Ursula von der Leyent, hogy tegye megismerhetővé és hozzáférhetővé azokat, valamint adjon választ arra, hogy milyen szempontok alapján választották ki a szóban forgó szervezeteket.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal továbbá arra várja a választ a bizottságtól, hogy

  • mely részjelentést készítette a Transparency International Magyarország,
  • a megküldött részjelentésekből milyen adatokat, információkat használtak fel a jelentések végleges változatának kidolgozása során,
  • a részjelentéseket küldő civil szervezetek milyen anyagi támogatásban részesültek az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament szervezeteitől.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gaz_pacho
2024. szeptember 06. 15:35
A gyiknő úgy tesz mintha megsüketült és megnémúlt volna.....
goldie-2
2024. szeptember 06. 10:07
A SZOTTYADT VÁLASZA VALAMILYEN SZANKCIÓ LESZ.
kékFogúHarald
2024. szeptember 06. 07:46 Szerkesztve
HATóSÁGI jogkört, a Hivatalnak be kell szántani a külfüldi lobbistákat !!
Kovács Ubul
2024. szeptember 06. 06:57
Be kell idézni Lánci irodájába, vége a kesztyűs kéznek. Ott retteg majd a szőnyeg szélén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!