Óriási árvízi küzdelem zajlik: akár 8 méteren is tetőzhet a Duna

2024. szeptember 15. 17:29

Dunakeszi országgyűlési képviselője azt írta, az előrejelzések azt mutatják, hogy a jövőhét második felében tetőzhet a Duna, amely elérheti a 8 métert is.

2024. szeptember 15. 17:29
null

Nyitókép: Tuzson Bence Facebook-oldala

Ahogy arról beszámoltunk, soha nem látott árvízi küzdelem jön Magyarországon, ami mellett egyre több kormánytag és fideszes politikus jelentkezik be a Duna partról és a gátakról. Vitályos Eszter Leányfalun, Rétvári Bence Szobon segédkezett. Nagy István agrárminiszer is arról posztolt közösségi oldalán, hogy minden hivatali programot lemondott, mivel „a gáton a helye”, Orbán Viktor pedig azt írta, hogy „felkészültünk az árvíz elleni védekezésre”.

Folyamatosan zajlik a munka annak érdekében, hogy megvédjük a jelenleg veszélyeztetett területen élőket az árvíztől”

– közölte Tuzson Bence igazságügyi miniszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Dunakeszi országgyűlési képviselője azt írta, hogy egyeztetett Dióssi Csabával, Dunakeszi, valamint Kammerer Zoltánnal, Göd polgármesterével a feladatokról. Úgy fogalmazott: „mindenkire vigyázunk.” Hangsúlyozta, hogy az összehangolt, operatív munka a vízügyi szakemberek közreműködésével megkezdődött. Hozzátette, hogy az előrejelzések most azt mutatják, hogy Dunakeszin és Gödön a jövőhét második felében tetőzhet a Duna, amely elérheti a 8 métert is.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. szeptember 16. 10:24
Tisztelt kastellorizo! A Tiszánál kicsit más volt az ősi rendszer, és jobban feltárták és ismertebb, mint a Dunaé. A Tiszánál egymás alatti mederterületekre folyt a víz. Tehát alul volt az állandó tó, ahol tógazdálkodás folyt. Felette az időszakos tó vagy lapály, ahol ennek megfelelő ártéri gazdálkodás folyt. Legfelül pedig az átfolyási meder vagy lapály, ahol a az időszakos vízjárásnak megfelelő mezőgazdaság működött, egyedülálló hozamokkal. Mivel minden jel a kiszáradásra és a felmelegedésre mutat, ezért előbb-utóbb társadalmi-gazdasági program igénye létfontosságúvá válik, hogy a régi, bevált rendszert mindkét nagy folyónknál modernizált formában újraalakítsák. A tájépítészetben és tájgazdálkodásban nagyon nagy tartalékok vannak. Alig párszáz éve még sűrű tórendszerek működtek, melyek a halászat és víziszárnyasok mellett a mezőgazdasághoz optimális mikroklímát is nyújtottak. Felmenőink sok olyan termelési adottságot, módszert ismertek, melyeket ma már elfelejtettek, nem használnak.
polárüveg
2024. szeptember 16. 10:11
Tisztelt kastellorizo! Az 1960-as években a dunai ártéri területek, mezők nem voltak mind beépítve, gáttal védett szántófölddé alakítva. Az 1965-ös árvíz után pl. sokáig nem lehetett az adonyi ártéri síkságon építkezni, és az 1970-es években is csak hullámszint fölé emelt cölöpfalra emelt kétszintes épületet engedélyeztek. Nem az ártéri gazdálkodás utánozhatatlan terméshozama az elsődleges. A Duna a múltjában óriási kavicsmezőket hozott létre, amelyek ma föld alatt vannak. Amikor kifut ide a víz, és nem elfut, hanem leszivárog, akkor ezek az egymás felett a Duna lejtésének megfelelően teraszosan elhelyezkedő kavicsmezőkre terül szét a víz a föld alatt. A Duna-Tisza közén ráadásul ott vannak a földalatti régi Dunamedrek átlósan a Tisza felé, amelyek szintén ezt a vízelvezetést segítik. Mivel a gátak elvágják az ártéri mezőkre kifutást és a földalatti teraszos kavicsmezők vízzel feltöltését, valamint lecsökkentik a régi Duna-medrek ellátását, ezért a talajvízszint nagyon lesüllyedt.
zsuzsa-963
2024. szeptember 16. 09:29
válasz kastellorizonak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Katasztrófavédelem alá tartozik, amit egy tűzoltó vezet, az pedig a BM-alá amit pedig egy rendőr, név szerint Pintér Sándor. https:// www.katasztrofavedelem.hu/130/vzgyi-s-vzvdelemi-hatsgi-tevkenysg
békalepcse2.0
2024. szeptember 16. 04:24
A zsuzsa 963 által hatalmas vízügyi mérnöki győzelemnek kikiáltott körösök szabályozásáról, siralmas állapotáról egy dokumentum film. A technokrata elmebeteg vízügyesek folyószabályozása, kiegyenesítése és betonba öntésének rémtetteinek, kártékonyságának bizonyítéka. Szendrőfi Balázs filmje. Kastellorizonak is nagyon ajánlom csak úgy tájekozódásnak, hátha kicsit árnyaltabban látja tőle a világot. https:// youtu.be/PRhjqSyDplA?si=xLn1x8FZSRHSveND
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!