Pintér Sándor az árvízről: Rekordközeli lesz a vízszint, de felkészültünk

2024. szeptember 16. 10:25

A belügyminiszter tájékoztatása szerint 12 ezer fő vesz részt a mentési munkálatokban.

2024. szeptember 16. 10:25
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatót az árvízhelyzetről Pintér Sándor, a belügyminiszter tájékoztatása szerint a felkészültségi szint elérte a 100 százalékot, a honvédség, a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat is részt vesz a munkában, miközben Orbán Viktor elrendelt egy operatív törzsnek a felállítását.

A tárcavezető kijelentette, a Boris névre keresztelt ciklon komoly problémát jelent Európában, leginkább Ausztriában és az árhullám hamarosan Magyarországra is megérkezik, mint mondta, elsősorban a Duna-menti és a folyó vízgyűjtőjéhez tartozó területek érintettek.

A helyzet kezelésére létrejövő operatív törzs szakmai hátterét a vízügyi főigazgatóság adja, de jelen lesz benne a katasztrófavédelem, továbbá a hivatásos állomány is. Ott lesz a honvédség is, akik birtokában vannak a megfelelő technikai eszközöknek, szükség esetén a helikoptereket is bevetik, mint Pintér Sándor említette, a büntetés-végrehajtást is bevethetik a védelembe. 

Az egészségügynek is talpon kell lennie”

– jelentette ki a belügyminiszter, aki szerint az Országos Mentőszolgálat kiemelt szolgálatot biztosít, így lehetőséget teremtve, hogy a sérülteket a leghamarabb kórházba szállítsák. A kórházakról kiemelte, megfelelő kapacitással állnak rendelkezésre. Pintér Sándor kijelentette, szívesen fogadnak önkénteseket, az interneten tudatják majd, hol és hány emberre van szükség. 

A felkészültségünk elérte a 100 százalékot”

– nyomatékosította a tárcavezető, akinek tájékoztatása szerint lemondta külföldi útjait, mert a Belügyminisztérium kapta a feladatot a munka irányítására és amíg helyzet van, Magyarországon marad. Mint kijelentette, könnyíti a mostani helyzetet, hogy a 2013-as árvíz tapasztalatai már a birtokunkban vannak. 

Pintér Sándor az éjjel megérkezett adatok alapján úgy fogalmazott, hogy mindig a hajnali órákban összesítik az eredményeket, ezek alapján jelölik ki a nap feladatát. Minden reggel Rétvári Bence tart 9 órától egy sajtótájékoztatót, ahol a legfrissebb adatokat és fejleményeket közlik. A belügyminiszter elmondta, az előkészületeknek köszönhetően a Dunát és mellékfolyóit a medrében tudják tartani, ha ez nem lehetséges, akkor ideiglenes tárolókat fognak bevetni. 

Pintér Sándor megkérte az önkormányzatokat, állítsanak fel védelmi bizottságokat, ezeknek biztosítani fogják a szükségleteiket, ezt azonban jelezzék időben. 

A vízügyi főigazgatóság vezetője arról beszélt, hogy Lajtán rekordmagas lehet az árhullám, így Mosonmagyaróvárnál megnyitottak egy szükségtározót, Láng István kiemelte, a Szigetköznél is közel lesz a legmagasabb vízállás az eddigi rekordhoz. Mint mondta, a Szigetköznél szerdán, Komáromnál csütörtökön, Budapesten hétvégén várható a tetőzés. Úgy számolnak, hogy 30-40 centivel maradunk el Budapesten a 2013-as szinttől.

 

 

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2024. szeptember 16. 17:52
Ja ja kábé úgy mint ahogy a télre szoktatok 🖕😂😂😂😂😂
Szerintem
2024. szeptember 16. 16:54
A hazug tiszafostos meg álhíreket terjesztve próbálja lejáratni + akadályozni az árvízvédelmet. Ezrek, tízezrek dolgoznak, ez a kis pöcs meg csak útban van, feltart mindenkit amerre odapofátlankodik szelfizni, a kis homokozó lapátjával.
fogas paduc
2024. szeptember 16. 15:31
Fevekinek. Valamelyik topikban szó van a hadsereg bevetéséről. A képen szovjet gyártmányú kétéltűek úszkálnak a vízen. Hova lett a kalocsai műszaki ezred(?) ?
pollip
2024. szeptember 16. 15:13
A katolikus, a református és a baptista egyház is segít a védekezésben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!