Orbán Viktor: A magyar gazdaság egy növekedési időszak kapujában áll (VIDEÓ)

2024. szeptember 13. 07:26

„Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

2024. szeptember 13. 07:26
null

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tegnapi kormányinfó után Orbán Viktor is interjút adott a Kossuth Rádióban, hogy az új politikai szezon kezdetén beszámoljon az aktuális gazdasági és politikai helyzetről. 

A kormányfő először a Kötcsén említett gazdasági semlegességről beszélt. Mint mondta, a semlegesség kifejezést elsősorban politikai és katonai értelemben használtuk eddig, de érdemes bevezetni a gazdaságban is.

A kormányfő szerint a múlt hét legérdekesebb gazdasági eseménye, hogy Mario Draghi európai jegybankelnök elkészített egy versenyképességi jelentést, amiből az derült ki, hogy nagy baj van az európai versenyképességgel.

„Ellép mellettünk az Egyesült Államok és Kína is” – vázolta a helyzetet a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ebből a lényeg, hogy Kína is megelőz minket, mert ez azt jelzi, hogy 500 év után Nyugat-Európa elveszti vezető szerepét a világgazdaságban.

A világrendszerváltás egy létező dolog Draghi szerint is” – mondta Orbán. Ebbe a versenybe be lehet nevezni, míg a másik lehetőség, hogy nem nevezünk be a versenybe, és lezárjuk a határokat, és blokkosodunk.

Magyarország érdekét a blokkosodás nem szolgálja, ez egy tragédia lenne – tette hozzá.

 Orbán Viktor szerint egy blokkosodás esetén lehetőséget vesztünk, és lemaradunk. Nekünk versenyezni kell – szögezte le. 

Orbán Viktor elmondta, hogy fenn kell tartanunk a kapcsolatainkat keletre és nyugatra is.

Az elmúlt 30 évben a semlegesség kimaradt a magyar beszédből, és Magyarország nem nézheti a gazdaságot a politika szemüvegén keresztül.

Szövetségeseket kell gyűjteni a hasonló gondolkodású országok között. Például Spanyolország kormányfője is Kínában járt, ahol arról beszélt, hogy a védővámok elhibázott lépések – tette hozzá. Az autógyártók – amelyek vezetőivel az elmúlt hónapban tárgyalt a miniszterelnök – is arról beszéltek, hogy ők is ellenzik a védővámokat. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy hazánkat pár napja elítélték azért, mert az embereket árstoppal védték a multikkal szemben. Orbán Viktor közölte, élénk eszmecsere zajlik a gazdaság lehetőségeiről itthon.  

Ha a tényeket nézzük, akkor a gazdaság egy nehéz időszakon túl van, és egy fellendülés kapujában van.

A növekedés, az infláció, a beruházások esetében az uniós átlag közelében vagyunk. A fogyasztás esetén 4 százalékos bővülés látható – ismertette. A turizmus esetében rekordot döntenek a számok: soha ennyi magyar nem nyaralt külföldön, mint az idei nyáron, jelentette ki Orbán. A bizottság szerint a harmadik legnagyobb lehet a magyar növekedés 2025-ben az unióban, „ami nem rossz, de mi elsők szeretnénk lenni”. 

Egy dolog keresztül tudja húzni a számításokat: ez pedig a háború” – szögezte le a kormányfő.

Szerinte a világ normális gondolkodású része mindig békepárti volt. „Nekünk azt kellett elindítani a békemissziónkkal, hogy Európa is elkezdjen gondolkodni a békéről. Mindenkinek az az érdeke, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalások. Ha nincs megoldás a harctéren, akkor tárgyalni kell a békéről” – tette hozzá. Ismertette, hogy változik a helyzet és a következő hetekben is várhatóak békemissziós kezdeményezések. 

Elhangzott, hogy a kormány már tárgyal a jövő évi költségvetésről, ahol a cél a minimálbér és a bérminimum jelentős növelése lesz, és folynak a tárgyalások a munkáshitelről is, amellyel azoknak nyújtanának egyszerűbb hitelfelvételi lehetőséget, akik 17-18 éves koruktól dolgoznak, így kimaradnak a diákhitelből.  

Az interjú végén szó esett az európai migrációs politikában a közelmúltban tapasztalható változásokról is.

„Magyarország 2015 óta áll a külső határok megvédése mellett. Aki pedig nem állt ki magáért, azok bevándorlóországgá váltak” – emlékeztetett Orbán. „Azon országok oldalára kell állni, akik megvédik a határokat” – tette hozzá.

Nem pénzt kell tőlünk elvenni, hanem pénz kell adni azoknak, akik megvédik a határokat – szögezte le, hozzátéve hogy előbb-utóbb ki fogjuk fizettetni Brüsszellel az elmúlt 10 év határvédelmének költségeit.

Orbán Viktor egyértelművé tette: a német kancellár azért változtatott az álláspontján, mert nem tudják kifizetni a korábbi rossz politika árát, és az emberek megváltoztatták a véleményüket.

A demokrácia sikere, hogy a német nép elérte, hogy a kormány megváltoztatta az álláspontját” – mondta a kormányfő.

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. szeptember 13. 14:55
BIZONY! MÁR megint MAJD!
kelemikes-2
2024. szeptember 13. 14:39
egy MECCS van: USA-Kína, - vagy-vagy, a langyosat kiköpik a többi csak kispályás, kiskapus, el kell dönteni USA vagy Kína érdekszféra, ha Trump lesz méginkább!!
csapláros
2024. szeptember 13. 14:15 Szerkesztve
Skywalker_bp 2024. szeptember 13. 12:50 ..."Kakukk. A blokkosodásról nem mi döntünk, hanem a felsősök (?), mi nem készültünk fel erre (?) Az EU-n belül ugyanis nincs gazdasági semlegesség (?). Tudod, vagy EU, vagy gazdasági semlegesség. Más szavakkal: amiket delirálsz, azokat az EU-ban nem lehet megtenni."... A blokkosodás a nemzeteket képviselő politikai, gazdasági vezetőinek döntése. Az Eu valóban nem semleges: a gazdaságát a közvetlenül senkik által nem választott, önkinevezett felelősök alárendelték a LIBERÁLNÁCI DIKTATÚRÁNAK. Ezért az unió vállalkozói Kínába menekültek. A BRICS, Kína, a Türk államszövetség, és más blokkok ideológiailag SEMLEGESEK. Vagyis, ha valamit az Eu-ban nem lehet, akkor azt MÁS blokkokban kell megtenni. EZZEL A KÉNYSZERREL készültünk fel, vétóztunk, és nyitottunk Keletre, amelynek járulékos következménye a 75 %-os uniós blokktól való függés 70-65-60 %-ra csökkentése.
csapláros
2024. szeptember 13. 13:58
Skywalker_bp 2024. szeptember 13. 13:20 ..."A gazdasági semlegesség az EU-ban nem tartható fenn. Mi ebben a varázsige? Ti rohangáltok varázspálcákkal és csodareceptekkel."... A FASZT, bazdmeg: ezt lökted 2012-ben is, amikor az IMF a görögökkel együtt újabb hitelekre és NADRÁGSZÍJ megszorításokra, adóemelésekre, a hazai gazdaságpolitikába való belepofázással ösztönzött bennünket és azután jött a pofánbaszásotok, az IMF picsán rúgásával, a forint kilökésével a devizapiacra, és egyből jutottak források az ADÓCSÖKKENTÉSEKKEL való "illiberális" pénzügy és gazdaságpolitikára, miközben folyamatosan a magyar gazdaság összeomlásáról vizionáltatok ! B terv? EZ a B terv, baszott: NEMCSAK az oroszoktól való de az Uniótól való 75 %-os gazdasági függés is káros, KÁROSABB, mint az orosz, annak 1,8 %-ával. A B terv, pinabubuska az, hogy ez CSÖKKENJEN le 50-30-20 %-ra és a Közel- és Távol-Kelet, valamint Közép-Ázsia, valamint a reszli (Amerika, Afrika) húzzon föl ugyancsak 15-20 %-okra !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!